Skip to main content

Gulai Udang Sedap...

Sekian lama tertangguh untuk kongsikan gulai udang style saya. Resepi gulai udang ni resepi mek saya dan arwah nenek. Memang sedap. Special rasanya.

Kebetulan seminggu sebelum PKP saya ada balik ke kampung mertua. Kawasan kampung mertua memang terkenal dengan tempat udang galah. Makanya masa turun ke pasar Mr. Husband belikan udang galah untuk dibuat gulai.

Jom kita lihat bahan2nya:
1. Udang sekilo
2. Santan dari sebiji setengah kelapa
3. Bawang merah tujuh lapan ulas.
4. Bawang putih cket sgt, ulas yg kecil sgt. Bawang putih ni tak blh byk untuk gulai, tak sedap nanti gulai kita. Kalau ikut saiz hujung lidi saja kata mek saya.
5. Cili kering dlm 10 tangkai, potong dan rendam air panas.
6. Halia sebesar hujung kelingking.
7. Asam keping 1.
8. Beras ditumbuk lumat dalam setengah sudu teh.
9. Garam dan gula secukupnya
10. Nise 1/4 kerek.

Cara-cara:
1. Udang cuci bersih, buang sedikit saja bhgn kepalanya dan ekor taj perlu buang...dan sejatkan
2. Blend b/merah, b/putih, cili kering dan halia.
3. Masukkan kesemua sekali bahan dalan periuk kecuali beras yang ditumbuk lumat tadi. Beras ni kita masukkan masa kuah dah menggelegak nanti.
4. Masak gulai ni, bila api dah dinyalakan mmg tak blh stop kacau kuahnya...kalau tak nanti gulai jadi berketul2. Perlu kacau sehingga dah menggelegak barulah blh stop dan kacau sesekali saja.
5. Dah menggelegak, masukkan beras ditumbuk lumat tadi dan garam gula juga nise. Tujuan beras ni adalah untuk pekatkan cket kuah dan hilangkan hanyir udang. Gulaipun lebih sedap sebenarnya.
6. Bila menggelegak, pelankan api dan biarkan dlm 10 minit.
7. Selepas tu boleh la dihidangkan.

Selamat mencuba.


Salam hormat,
RZH

Comments

Popular posts from this blog

Kenangan Zaman Permainan Kanak-kanak...

Dalam  hidup masing-masing, semua orang   mempunyai  kenangan  dan  momen  indah yang tersendiri semasa zaman kanak-kanak...ada yang menjadikan kenangan itu sebagai suatu nilai sentimental yang akan terpahat selamanya dalam lipatan kenangan. Saya juga tidak terkecuali. Kenangan permainan saya semasa kanak-kanak dulu memang terlalu istimewa dalam hidup saya...sentiasa segar dan mekar dalam bayangan fikiran sehinggakan terkadang menggamit rasa untuk kembali semula ke masa lampau...andai masa boleh diundur semula kan...saya ingin kembali mengulangi momen2 itu. Semasa zaman kanak2 saya memang sangat aktif bermain dan beraktiviti dengan kawan2...memang lasak betul la. Permainan kami geng kanak2 ni memang meriah betul ibarat satu pesta pula kemeriahannya. Zaman kanak2 dulu saya ni kiranya ketua geng la...haha..gengster pun ya juga (kira gengster baik la kalau dalam cerita hindustan dulu2..haha...sabar aje la) tukang plan itu ini dan confirmnya plan tu akan menjadi dgn me

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Peranan Pegawai Tadbir di Universiti Awam

Buat semua pembaca budiman,  Penulisan ini adalah sekadar pandangan dan pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman yang dilalui sebagai Pegawai Tadbir di Universiti Awam (UA). Walau bagaimanapun, ia mungkin berbeza mengikut pandangan masing-masing, juga mungkin berbeza mengikut governan UA masing-masing. Namun, sekurang-kurangnya penulisan ini dapat membantu untuk memberikan gambaran kepada pembaca dalam mengetahui secara umum mengenai peranan dan tanggungjawab seorang Pegawai Tadbir di UA. Pegawai Tadbir yang dibincangkan dalam penulisan ini adalah Pegawai Tadbir Universiti (PTU). PTU adalah Pegawai yang dikelaskan di bawah Skim Perkhidmatan Pengurusan dan Profesional (P&P). Gred jawatan bermula di Gred 41 dan ke atas. PTU adalah individu yang dilantik oleh pihak berkuasa Universiti untuk menguruskan pelbagai bentuk hal-ehwal pengurusan dan pentadbiran di Pusat Tanggungjawab (PTJ) di mana mereka ditempatkan. Daripada segi kelayakan akademik, PTU ini pe