Skip to main content

Cerita Ikan Rebus Goreng...special rasanya!

Bila saya menyebut tentang ikan rebus goreng atau ikan rebus yang digoreng atau ikan yang direbus dan digoreng...orang Kelate pasti tidak pelik dengan menu ini...mungkin ada juga sebahagian orang berasal dari luar Kelantan yang tahu tentang menu ini dan sudah pasti ada yang tidak pernah tahu dan pelik dengan menu ini.

Hokey, jom kita mengenal dengan lebih dekat apa citer berkaitan menu ikan rebus goreng ni. Saya secara terus terang memang penggemar setia ikan rebus goreng ini. Ikan rebus goreng ni adalah sejenis menu lauk yang dihidangkan sama ada untuk makan pagi, makan tengah hari atau makan malam..ianya adalah lauk yang perlu dimakan dengan nasi la, tapi pada yang suka meratah ikan, makanya boleh dimakan terus begitu saja... Boley juga..hehe. Cuma saya ni memang jenis tak pandai meratah ikan...atau makan ikan gitu-gitu saja. Ikan pada saya kena makan dengan nasi...namun terpulang pada selera dan cara masing-masing ya.

Menu ikan rebus goreng ini adalah menu yang dikatakan sebagai pembuka selera. Kalau dilawan pula dengan sayur lemak atau sayur putih ore kelate, ada pulok budu dan cili api...maka memang terangkat dan lengkaplah hidangannya. Ada juga orang dulu-dulu menyediakan menu ini sebagai lauk stanby incase nak mkn segera atau ada orang menyinggah di rumah di lewat malam contohnya, mana ada kedai buka untuk nak keluar cari lauk pauk kan...jadinya, atleast dalam nak cepat2 menyediakan hidangan boleh goreng ikan rebus ni, goreng telur dan ada sedikit ulam-ulaman dan budu, maka sudah cukup untuk menjadi hidangan yang ringkas.

Membuat ikan rebus goreng ni memang sangat mudah...namun walaupun mudah, mesti kena ada cara merebusnya..kalau kita main rebus macam gitu aje...huhu memang nikmat sedapnya akan tiada. Ikan jadi tawar dan tiada gabungan rasa masam, masin dan manis yang menjadi penyedap kepada ikan rebus goreng ni.

Jom kita tengok cara rebus ikan untuk digoreng dan dijadikan lauk.

Bahan-bahannya hanyalah:
1. Ikan. Ikan yang selalu digunakan bagi tujuan ini adalah ikan selayang/sardin, ikan tamban (yang byk tulang tu), dan ikan kembung, juga ikan tongkol.
2. Asam keping kena byk sikit supaya ikan tu menyerap masam2 asam keping tu. Mungkin dlm lima enam keping, kalau kita merebus kurang dari 10 ekor ikan. Kalau saiz asam keping tu besar2, maka kurangkan kepada lima keping saja.
3. Air. Masukkan sehingga paras ikan atau lebih sedikit sahaja.
4. Garam dalam dua sudu besar.
5. Gula dalam setengah sudu besar bagi menyedap rasa ikan.

Okey itu saja bahan2 untuk rebus ikan ya, jangan terlebih kreatif pula pergi masuk serai bagai...ini ikan rebus klasik..kalau dah masuk serai tu dah jadi menu lain dah...hehe

Cara-cara:
1. Siang dan bersihkan ikan. Kalau ikan selayang jgn potong dua biar saje satu2 macam gitu. Kalau ikan lain blh la potong tgok kpd saiz ikan ya. Tapi kalau ikan tongkol mmg wajib potong.
2. Masuk dalam periuk, masuk air, asam keping dan garam gula...rebus sampai menggelegak..bila dah menggelegak kecilkan api sikit dalam dua tiga minit dan siaplah ikan rebus kita. Tapi kalau rebus ikan tongkol, kena lebih lama supaya ikan tu akan lebih sedap lagi.

Nota:
Ikan rebus ni biar saja dlm periuk merebus kita tu...setiap pagi perlu hangatkan...lagi lama lagi sedap ikan rebus ni sebenarnya..dgn syarat, mlm dan pagi perlu dihangatkan. Masa setiap kali nak hangatkan tu tambah sedikit air.

Boleh digoreng pada bila2 masa yang kita nak makan. Masa goreng kena beringat sikit...ikan rebus ni dia meletus2 sikit masa goreng. Sebab ikan tu menyerap masam asam keping dan ada gula cket tadi tu. Masuk dlm minyak panas memang meletup2 cket la.

Rupa ikan rebus goreng ni mmg la tak cantik..tapi walaupun rupanya tidak cantik, namun rasanya memang tidak terkata. Itu yang dikatakan sangat special rasanya, ibarat kata.."hanya jauhari yang mengenal manikan"...wahhh gitttchewww. Ikan rebus goreng boleh dimakan dgn budu atau sambal belacan atau sambal kicap...semuanya boleh...

Saya kongsikan gambar rupa paras ikan rebus yang digoreng ya. Saya guna ikan selayang/sardin.


Kalau ada pulak sayur lemak kelate macam gini...perghhh lagi tak terkata la kesedapannya...



Selamat mencuba buat semua...rugi kalau tak cuba memang best!

Salam Hormat,
RZH

Comments

Popular posts from this blog

Kenangan Zaman Permainan Kanak-kanak...

Dalam  hidup masing-masing, semua orang   mempunyai  kenangan  dan  momen  indah yang tersendiri semasa zaman kanak-kanak...ada yang menjadikan kenangan itu sebagai suatu nilai sentimental yang akan terpahat selamanya dalam lipatan kenangan. Saya juga tidak terkecuali. Kenangan permainan saya semasa kanak-kanak dulu memang terlalu istimewa dalam hidup saya...sentiasa segar dan mekar dalam bayangan fikiran sehinggakan terkadang menggamit rasa untuk kembali semula ke masa lampau...andai masa boleh diundur semula kan...saya ingin kembali mengulangi momen2 itu. Semasa zaman kanak2 saya memang sangat aktif bermain dan beraktiviti dengan kawan2...memang lasak betul la. Permainan kami geng kanak2 ni memang meriah betul ibarat satu pesta pula kemeriahannya. Zaman kanak2 dulu saya ni kiranya ketua geng la...haha..gengster pun ya juga (kira gengster baik la kalau dalam cerita hindustan dulu2..haha...sabar aje la) tukang plan itu ini dan confirmnya plan tu akan menjadi dgn me

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Peranan Pegawai Tadbir di Universiti Awam

Buat semua pembaca budiman,  Penulisan ini adalah sekadar pandangan dan pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman yang dilalui sebagai Pegawai Tadbir di Universiti Awam (UA). Walau bagaimanapun, ia mungkin berbeza mengikut pandangan masing-masing, juga mungkin berbeza mengikut governan UA masing-masing. Namun, sekurang-kurangnya penulisan ini dapat membantu untuk memberikan gambaran kepada pembaca dalam mengetahui secara umum mengenai peranan dan tanggungjawab seorang Pegawai Tadbir di UA. Pegawai Tadbir yang dibincangkan dalam penulisan ini adalah Pegawai Tadbir Universiti (PTU). PTU adalah Pegawai yang dikelaskan di bawah Skim Perkhidmatan Pengurusan dan Profesional (P&P). Gred jawatan bermula di Gred 41 dan ke atas. PTU adalah individu yang dilantik oleh pihak berkuasa Universiti untuk menguruskan pelbagai bentuk hal-ehwal pengurusan dan pentadbiran di Pusat Tanggungjawab (PTJ) di mana mereka ditempatkan. Daripada segi kelayakan akademik, PTU ini pe