Skip to main content

Beke @ Bengkang Klasik Kelate...




Pagi ni buat lagi Beke ni tapi stail klasik puloks...baru ya kena dengan taste kita ore2 dah senior ni...smlm dapat resepi mek drpd adik ipar, Resepi mek saya untuk sekilo punya tepong😆..makanya kena adjust sendiri la portion tepungnya sebab saya buat satu cawan tepung aje...dpt dalam 20 potong...

Rasanya sedap dengan lemak2 manis nya...tapi saya rasa saya kurang bubuh minyak masa proses baking tu...okey tak apa, kita tambah baik next time😀.

Bingka Kastard semalam "licin mone" anak2 suka...kita tgok lak yg klasik ni dia orang suka ko dok..😁.

Jom kita tengok bahan2 dan cara membuatnya.

Bahan-bahan:
1. Gandum satu cawan
2. Telur 3 biji
3. Gula 1 cawan
4. Daun pandan 4 helai unk secawan airnya.
5. Susu pekat manis setengah cawan
6. Santan satu kotak (boleh diganti dengan fresh santan)
7. Esen vanila (optional)
8. Esen Ros (optional)
9. Sedikit pewarna hijau
10. Minyak jagung 1/4 cawan

Caranya pula sangat mudah...
Masukkan gandum, telur, gula, susu, santan, pekat manis, minyak, esen vanila, esen ros, dan pewarna hijau...kacau rata sekejap dan blend semua sekali.

Kemudian tuang dalam loyang.
Make sure loyang dimasukkan 1/4 cawan minyak masak dan dipanaskan terlebih dahulu dlm oven...dlm 5 minit saja. Kemudian keluarkan dari oven dan masukan adunan. Bakar selama sejam dgn suhu 160 C api atas bawah ya.

Bila dah masak biarkan sejuk dulu baru lah dipotong dan dihidang dalam pinggan.

Just to share, orang tua kita dulu2 bakar kuih beke ni guna sabut. Sabut ni dibakar dan dipekap atas periuk yang digunakan untuk bakar beke ni..bara sabut tu diletak atas dan bawah periuk..memang klasik, dan opkos rasanya lebih sedap..orang2 tua kita memang hebat buat kuih2 ni..

Selamat mencuba!



Salam hormat,
RZH

Comments

Popular posts from this blog

Kenangan Zaman Permainan Kanak-kanak...

Dalam  hidup masing-masing, semua orang   mempunyai  kenangan  dan  momen  indah yang tersendiri semasa zaman kanak-kanak...ada yang menjadikan kenangan itu sebagai suatu nilai sentimental yang akan terpahat selamanya dalam lipatan kenangan. Saya juga tidak terkecuali. Kenangan permainan saya semasa kanak-kanak dulu memang terlalu istimewa dalam hidup saya...sentiasa segar dan mekar dalam bayangan fikiran sehinggakan terkadang menggamit rasa untuk kembali semula ke masa lampau...andai masa boleh diundur semula kan...saya ingin kembali mengulangi momen2 itu. Semasa zaman kanak2 saya memang sangat aktif bermain dan beraktiviti dengan kawan2...memang lasak betul la. Permainan kami geng kanak2 ni memang meriah betul ibarat satu pesta pula kemeriahannya. Zaman kanak2 dulu saya ni kiranya ketua geng la...haha..gengster pun ya juga (kira gengster baik la kalau dalam cerita hindustan dulu2..haha...sabar aje la) tukang plan itu ini dan confirmnya plan tu akan menjadi dgn me

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Peranan Pegawai Tadbir di Universiti Awam

Buat semua pembaca budiman,  Penulisan ini adalah sekadar pandangan dan pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman yang dilalui sebagai Pegawai Tadbir di Universiti Awam (UA). Walau bagaimanapun, ia mungkin berbeza mengikut pandangan masing-masing, juga mungkin berbeza mengikut governan UA masing-masing. Namun, sekurang-kurangnya penulisan ini dapat membantu untuk memberikan gambaran kepada pembaca dalam mengetahui secara umum mengenai peranan dan tanggungjawab seorang Pegawai Tadbir di UA. Pegawai Tadbir yang dibincangkan dalam penulisan ini adalah Pegawai Tadbir Universiti (PTU). PTU adalah Pegawai yang dikelaskan di bawah Skim Perkhidmatan Pengurusan dan Profesional (P&P). Gred jawatan bermula di Gred 41 dan ke atas. PTU adalah individu yang dilantik oleh pihak berkuasa Universiti untuk menguruskan pelbagai bentuk hal-ehwal pengurusan dan pentadbiran di Pusat Tanggungjawab (PTJ) di mana mereka ditempatkan. Daripada segi kelayakan akademik, PTU ini pe