Skip to main content

Kuih Tradisional Cucur Topi...



Kuih cucur atau ada juga yang panggil kuih topi ni memang terkenal sbg kuih tradisional orang dulu2. Membuatnya pun sangat mudah, hanya empat bahan saja, tepung beras, telur, gula dan air...dan sudah pastilah minyak untuk menggoreng😁.

Kuih ni kalau tengok pada salsilahnya, ia terkenal dalam negara2 Asia sebenarnya, Msia, Indonesia, Thailand, Vietnam dan mungkin beberapa lagi. Saya ingat masa saya kecik2 dulu, orang tua2 suka buat kuih ni dan memang sedap kuih homemade ni.

Dalam minggu ni dok tgok adik dan adik ipar di kampung buat..sahabat di FB pun dok buat...saya memang suka kuih ni, tapi tak pernah buat. Pagi ni selepas usai solat subuh tadi...makanya buat la...ini first try saya sebenarnya buat kuih ni, tak pernah buat sendiri lagi...kali ni baru mencubanya walaupun penggemar kuih ni.

Walaupun "Topi" nya tidak "bertopi" sangat dan "rupa parasnya" begitu begitu saja....tak mengapa..sebab rasa sedapnya ada di situ..hehe😀

Jom kita tengok bahan2 dan cara membuatnya.

Bahan2
1. Dua cawan tepung beras.
2. Satu biji telur
3. Air satu cawan
4. Gula 3/4 cawan

Cara-cara:
1. Kacau rata dulu tepung dengan garam. Masukkan telur dan separuh cawan air dulu. Air ni masuk sedikit demi sedikit dan terus kacau adunan. Saya kacau dalam 10 -15 minit. 

2. Masukkan gula dan kacau sehingga gula hancur dalam 10 minit. Selagi gula tidak larut dan hancur, jangan masukkan air yang setengah cawan tu. Slps dah hancur baru masukkan air setengah cawan lagi.

3. Adunan ni tidak perlu perap sebenarnya...terus aje goreng. Tapi kalau nak perap dalam sejam pun tak mengapa. Goreng dalam kuali kecil dgn api kecil..goreng sebiji2 ya.

Nota:
1. Eloknya guna kuali kecil yang "bergeluk" tu masa goreng kuih ni.
2. Kuih perlu digoreng one by one, one at a time.
3. Hanya sekali dibalik saja...lepas tu terus angkat.
4. Kuih ni cepat hangus ya..kena api slow dan tak blh leka.

Kuih ni saya sgt rekmen bagi penggemar kuih drpd tepung pulut...memang sedap dan membuatnya pun sangat mudah!





Salam hormat,
RZH

Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan...

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton...

Peranan Pegawai Tadbir di Universiti Awam

Buat semua pembaca budiman,  Penulisan ini adalah sekadar pandangan dan pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman yang dilalui sebagai Pegawai Tadbir di Universiti Awam (UA). Walau bagaimanapun, ia mungkin berbeza mengikut pandangan masing-masing, juga mungkin berbeza mengikut governan UA masing-masing. Namun, sekurang-kurangnya penulisan ini dapat membantu untuk memberikan gambaran kepada pembaca dalam mengetahui secara umum mengenai peranan dan tanggungjawab seorang Pegawai Tadbir di UA. Pegawai Tadbir yang dibincangkan dalam penulisan ini adalah Pegawai Tadbir Universiti (PTU). PTU adalah Pegawai yang dikelaskan di bawah Skim Perkhidmatan Pengurusan dan Profesional (P&P). Gred jawatan bermula di Gred 41 dan ke atas. PTU adalah individu yang dilantik oleh pihak berkuasa Universiti untuk menguruskan pelbagai bentuk hal-ehwal pengurusan dan pentadbiran di Pusat Tanggungjawab (PTJ) di mana mereka ditempatkan. Daripada segi kelayakan akademik, PTU in...