Skip to main content

Jepput Pisang Meranum...

JEPPUT PISANG MERANUM
anggerikdesa

Inilah sejenis kuih yang memang sifatnya tidak lapuk dek hujan tidak lekang dek panas...paling mudah disediakan dan paling sedap dimakan...kebanyakan orang memang akan menyukai jepput pisang a.k.a cekodok pisang ni.

Sudah lama rasanya tidak membuatnya. Jepput pisang ni yang jenis klasik la yang paling sedap kalau ikut taste saya la...maksud yang klasik ni yang mmg campuran pisang, gandum dan gula saja..yang moden pula yang dicampur dengan soda bikarbonat..dia ala2 jadi mcm tekstur kek gitu...sesekali memang sedap juga mkn yg ala2 moden ni.

Tapi kot manapun yang klasik ni tetap memenangi dan menambat hati dan rasa la..hehe.

Jepput pisang ni sedap bila dia lembut, tak melekat di kuali, garing di luar dan lembut di dalam dan terasa pisangnya..maksudnya jangan taruk gandum lebih..kalau gandum lebih parah lah jepput pisang tu...

Kalau tips saya buat jepput...untuk sebiji pisang saiz sejengkal tu (pisang ambon) perlu satu sudu besar gandum dan satu sudu besar gula untuk dua biji pisang..jadi untuk kita letak berapa byk gandum dan berapa byk gula tgok kpd ratio tu..dan agak2 adunan kita..kalau lembik, hanya tambah dlm satu sudu saja lagi tepung...tak blh lebih dah..
Betul kalau lembik akan melekat di kuali, tapi kalau kena bancuhannya dia tak melekat..


Salam Hormat,
RZH

Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan...

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton...

Peranan Pegawai Tadbir di Universiti Awam

Buat semua pembaca budiman,  Penulisan ini adalah sekadar pandangan dan pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman yang dilalui sebagai Pegawai Tadbir di Universiti Awam (UA). Walau bagaimanapun, ia mungkin berbeza mengikut pandangan masing-masing, juga mungkin berbeza mengikut governan UA masing-masing. Namun, sekurang-kurangnya penulisan ini dapat membantu untuk memberikan gambaran kepada pembaca dalam mengetahui secara umum mengenai peranan dan tanggungjawab seorang Pegawai Tadbir di UA. Pegawai Tadbir yang dibincangkan dalam penulisan ini adalah Pegawai Tadbir Universiti (PTU). PTU adalah Pegawai yang dikelaskan di bawah Skim Perkhidmatan Pengurusan dan Profesional (P&P). Gred jawatan bermula di Gred 41 dan ke atas. PTU adalah individu yang dilantik oleh pihak berkuasa Universiti untuk menguruskan pelbagai bentuk hal-ehwal pengurusan dan pentadbiran di Pusat Tanggungjawab (PTJ) di mana mereka ditempatkan. Daripada segi kelayakan akademik, PTU in...