Skip to main content

Daging Masak Kicap Sedap dan Istimewa...

Hari pertama Ramadan dilalui dengan lancar. Alhamdulillah segalanya dalam peliharaan Allah.

Daging masak kicap menjadi pilihan menu pertama saya untuk pembuka tirai berbuka hari pertama. Jarang sebenarnya saya buat menu ni...tapi tiba2 menu ni yang hadir di fikiran tak kala memikirkan menu apa yang nak dimasak. Justerunya, saya on dengan daging masak kicap.

Jom kita tengok bahan-bahan dan cara memasaknya.

Bahan-bahan:
1. Daging 1kg
2. Bawang putih 3 ulas
3. Bawang merah 5 ulas
4. Satu sudu besar cili giling
5. Setengah sudu besar rempah kurma
6. Satu sudu teh lada hitam
7. Cili api dan cili besar atau cili benggala untuk dipotong2
8. Bawang holland satu labu dipotong besar2. Belah 6 pun okay.
9. Kicap manis
10. Garam dan gula secukupnya
11. Sedikit cuka dan sos cili
12. Kicap manis secukupnya.
13. Perasa jika suka
14. Sedikit lada sulah
15. Minyak masak untuk menumis

Cara-cara:
1. Potong daging saiz spt dalam gambar, jgn nipis sangat dan jangan terlalu tebal. Cuci bersih dan toskan.
2. Daging direbus dulu sehingga empuk dan air rebusan biarkan tinggal sedikit saja untuk kita guna sbg kuah nanti yang akan dimasukkan dalam daging masak kicap slps proses menumis nanti. Boleh juga kalau tak mahu daging direbus dulu, cuma nanti masa menumis, daging perlu dibiarkan lama sehingga empuk barulah boleh diteruskan untuk masuk bahan2 lain.
3. Bawang putih dan bawang merah dimayang nipis.
4. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih tadi. Masukkan satu btg kulit kayu manis dan bunga lawang semasa menumis.
5. Bila sudah kekuningan masukkan cili giling dan rempah kurma, masukkan setengah cawan air. Tumis sehingga rempah pecah minyak..dlm lima enam minit.
6. Kemudiannya masukkan daging dan tuang sekali dengan air daging. Tutup kuali sekejap dlm sepuluh minit bagi rempah semua menyerap ke dalam daging...tak perlu lama sebab daging dah empuk bila direbus tadi. Kalau daging belum direbus mungkin akan mengambil masa lebih setengah jam untuk daging ini empuk.
7. Masukkan sedikit cuka dalam satu sudu, sos cili dua tiga sudu dan kicap secukup rasa, dan lada hitam yang telah ditumbuk halus dan lada sulah.
8. Biarkan dalam 10 minit dan masukkan garam dan gula juga perasa (jika suka).
9. Last sekali masukkan bawang holland dan cili api juga cili besar yang dipotong tadi..kacau dalam lima enam minit dan daging masak kicap siap dan blh dihidangkan.



Selamat mencuba buat semua.

Salam hormat,
RZH

Comments

Popular posts from this blog

Kenangan Zaman Permainan Kanak-kanak...

Dalam  hidup masing-masing, semua orang   mempunyai  kenangan  dan  momen  indah yang tersendiri semasa zaman kanak-kanak...ada yang menjadikan kenangan itu sebagai suatu nilai sentimental yang akan terpahat selamanya dalam lipatan kenangan. Saya juga tidak terkecuali. Kenangan permainan saya semasa kanak-kanak dulu memang terlalu istimewa dalam hidup saya...sentiasa segar dan mekar dalam bayangan fikiran sehinggakan terkadang menggamit rasa untuk kembali semula ke masa lampau...andai masa boleh diundur semula kan...saya ingin kembali mengulangi momen2 itu. Semasa zaman kanak2 saya memang sangat aktif bermain dan beraktiviti dengan kawan2...memang lasak betul la. Permainan kami geng kanak2 ni memang meriah betul ibarat satu pesta pula kemeriahannya. Zaman kanak2 dulu saya ni kiranya ketua geng la...haha..gengster pun ya juga (kira gengster baik la kalau dalam cerita hindustan dulu2..haha...sabar aje la) tukang plan itu ini dan confirmnya plan tu akan menjadi dgn me

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Peranan Pegawai Tadbir di Universiti Awam

Buat semua pembaca budiman,  Penulisan ini adalah sekadar pandangan dan pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman yang dilalui sebagai Pegawai Tadbir di Universiti Awam (UA). Walau bagaimanapun, ia mungkin berbeza mengikut pandangan masing-masing, juga mungkin berbeza mengikut governan UA masing-masing. Namun, sekurang-kurangnya penulisan ini dapat membantu untuk memberikan gambaran kepada pembaca dalam mengetahui secara umum mengenai peranan dan tanggungjawab seorang Pegawai Tadbir di UA. Pegawai Tadbir yang dibincangkan dalam penulisan ini adalah Pegawai Tadbir Universiti (PTU). PTU adalah Pegawai yang dikelaskan di bawah Skim Perkhidmatan Pengurusan dan Profesional (P&P). Gred jawatan bermula di Gred 41 dan ke atas. PTU adalah individu yang dilantik oleh pihak berkuasa Universiti untuk menguruskan pelbagai bentuk hal-ehwal pengurusan dan pentadbiran di Pusat Tanggungjawab (PTJ) di mana mereka ditempatkan. Daripada segi kelayakan akademik, PTU ini pe