Kali ini saya nak berkongsi resepi 'Siro Pise'. Siro Pise ni memang sedap. Selalunya kalau di Kelate, menu wajib di bulan Ramadhan. Ya, memang betul, masa saya kecil-kecil dulu, setiap kali waktu berbuka, mesti ada menu ni. Cara nak buatnya sangat simple. Setahu saya, pisang yang boleh dibuat Siro Pise adalah pisang abu (ore kelate panggil pise kebatu), pisang awak, dan pisang nangka. Kalau ikut saya, pisang abu la yang paling sedap untuk dibuat siro pise. Saya suka yang dah lebih masak cket, lagi sedap dibuat siro pise sebab dia lagi menjadikan kuah dan pise tu sebati molek. Tapi ada juga sesetengah orang suka pise nangka, makanya terpulang lah kepada selera masing-masing.
Siro pisang ni ada dua jenis. Satunya yang jenis kuah pekat, yang kuahnya warna kuning diraja (dmasukkan dalam setitik pewarn kuning telur). Satu lagi jenis yang berkuah banyak tu, dan warnanya warna asli jernih daripada air yang kita masukkan.
Mari kita tengok bahan-bahannya, mudah sangat...cuma masalah mungkin tang pisang aje la...sekarang ni saya dapati pisang abu sudah sangat sukar ditemui. Saya ada juga bertanya kepada penjual, kenapa sekarang ni susah nak jumpa pisang abu, mereka kata, pisang abu sekarang kena serangan penyakit...tu yang tidak menjadi sangat...ermmmm...entah lah...pisang pun ada penyakit ya....
Bahan-bahan
1. Pisang dalam 10-15 biji
2. Gula dalam 3/4 cawan (boleh agak-agaak mengikut kemanisan yang dikehendaki. Siro pisang ni kena buat manis sebab memang pesennya jenis manis, kalau tidak tak sedap nanti)
3. Air. Masukkan hingga tenggelam pisang tu. Resepi yang saya buat ini jenis kuah pekat ya, bukan kuah yang cair.
4. Sehelai daun pandan disimpul comey.
5. Bunga cengkih dalam setengah sudu teh. Anggaran dalam 12 biji. Bunga cengkih ni pada saya memang wajib kalau nak buat siro pise. Ada juga orang tak taruk ni, maka hilanglah nikmat rasa sebenar siro pise itu.
Cara-cara
1. Keluarkan pisang daripada kulitnya dan potong dua atau potong empat seperti dalam gambar. Kalau nenek saya, dia akan rendamkan dulu sekejap pisang tu dengan air kapur, tapi saya tak buat sebab saya tak suka pisang tu jadi agak pejal cket selepas direndam dengan air kapur. Mengikut nenek saya, tujuan merendam tu, untuk hilangkan sedikit rasa masam/kelat pisang tu, dan nak bagi pisang tu pejal cket.
2. Kemudiannya pisang dimasukkan dalam periuk. Masukkan air. Masukkan pewarna kuning, diratakan keseluruhan air tu, masukkan gula, daun pandang dan bunga cengkih.
3. Bolehlah dimasak atas api sehingga menggelegak. Bila dah menggelegak, pelankan api sikit, beri dia mereneh sekejap bagi tujuan air gula dan rasa cengkih tu menyerah lebih dalam pisang.
4. Boleh diangkat dan dihidangkan.
Selamat mencuba...
RZH
Comments
Post a Comment