Skip to main content

Resepi Sedapzaini: Ketupat Sotong Kelate





Resepi ni adalah resepi paling best...memang masakan pure kelate. Resipi ni memang resepi turun temurun emak saya. Sesekali saja saya buat, kalau ikutkan hari-hari saya nak makan ketupat sotong ni, tapi malas punya hal, maka tak ada la hari-hari saya boleh makan. Kalau emak saya buat memang lagi sedap la...tiada tandingan seantero dunia..hehehhe...itu memang konpom!

Okey kita terus kepada bahan-bahan dan cara membuatnya ya.

Bahan-bahan:

1. Sotong yang besar-besar 10 ekor
2. Pulut dalam anggaran setengah kilo. Basuh bersih dan rendam sekejap
3. Dua/tiga keping Gula Melaka (ore kelate ckp 'Nise'..ini paling penting)
4. Gula dalam lima enam sudu besar...terpulang kepada tahap kemanisan yang diinginkan. Tapi ketupat sotong ni perlu manis, memang dia makanan perlu manis, kalu tidak gak tak sedap...
5. Santan dalam RM4. Biar pekat cket kuahnya.
6. Daun pandan sehelai disimpul comey
7. Lidi dipotong dalam seinci setengah; Saya guna lidi satay aje yang boleh dibeli di mana-mana pasaraya.


Cara-cara:

1. Cuci dan basuh bersih sotong. Ada setengah orang kulit luar sotong dikikis bersih sampai putih. tapi saya tidak. terpulang kepada cara masing-masing ya dalam membersihkan sotong. Biar seekor-sekor macam gitu, jangan dipotong. tapi kepalanya memang perlu dipisah dengan badan la semasa proses mencuci itu...ringkas kata cuci macam biasa ya.

2. Santan sudah siap diketepikan dan disingkan santan kepada dua bekas. satu bekas dicairkan sedikit dengan mungkin ditambahkan dalam tiga perempat cawan air. satu bekas lagi biar kekal dalam kepekatan asal.

3. Beras puluh perlu direndamkan sekejap mungkin dalam 15 minit bagi tujuan melembutkan pulut berkenaan. Tetapi selalunya saya tak rendam pun...terus aje basuh dan masukkan dalam perut sotong tadi. Masukkan pulut jangan penuh satu badan sotong tu ya...sebab nanti bila pulut tu dah kembang nak masak, dia terkeluar daripada perut sotong tu. Jadi masukkan dalam tiga perempat badan sotong, longgar longgar aje pulut tu, jangan ketat dan penuh sangat, nanti dalam proses masak pecah pulak perut sotong.. kemudiannya tutup muncung sotong tu dengan kepalanya dan sematkan dengan dua lidi yang dipotong tadi secara bersilang. tujuannya bagi mencantumkan kepala dengan badan sotong dan menghalang pulut daripada keluar semasa proses memasak nanti.

4. Selepas dah siap proses pada nombor 3, semua sotong tadi dimasukkan dalam periuk mengikut saiz yang sesuai ya. kat periuk tu boleh alaskan dulu dengan daun pisang...tapi kalau tak ada tak mengapa la...lapik dua sudu di dasar periuk dan lepas tu barulah susun sotong tu molek-molek. Daun pisang tu sebenarnya nak bagi beri Wangi daun pisang tu meresap dalam kuahnya...dan nak elakkan daripada cepat hangit juga....masukkan santan hingga tenggelam sotong tu, kemudiannya letak daun pandan yang disimpul comey tadi...hehehhe....lepas tu letak atas dapur dengan api yang sederhana...api tak besar sangat, tak kecik sangat...tujuannya nak bagi lembut sotong tu dan lembut pulut juga...jangan lupa tutup ya.

5. Agak-agak lah ya...kalau dah menggelegak dalam 20 minit...masukkan pula santan pekat tadi. diikuti dengan gula dan 'nise' atau gula Melaka. agak-agak saya dalam 40 ke 50 minit dah masak dan boleh diangkat. boleh ambik cket pulut dalam sotong tu dan rasa kalau dah lembut maka masak la ia.
Boleh la dihidangkan untuk suami dan anak-anak atau tetamu...taraaaa...

Sekiranya masih ada pulut yang berlebihan yang telah kita rendam tadi, dan sotong dah habis disumbat dengan pulut, saya selalu akan bungkuskan lebihan pulut tu dengan daun pisang..dan masukkan sekali dalam periuk yang kita nak masa ketupak sotong tadi. Pulut yang dibungkus dengan daun pisang dan dimasak bersama dengan kuah ketupat ni memang sangar sedap bagi saya...aroma daun pisangnya, dengan kelembutan pulutnya bila masak nanti dan dicampur pulak dengan kuah ketupat sotong tu memang sangat menggoda keinginan untuk terus makan sebaik sahaja ianya masak. Saya kongsikan gambarnya di sini.



Selamat mencuba buat semua. Terus terang daripada saya, ketupat sotong ni memang sangat sedap. Saya memang tersangat suka ketupat sotong ni. Tapi bagi mereka yang tak suka manis, dan tak suka kombinasi sotong dan pulut yang dikatakan kombinasi ini tak ngam, maka sudah pasti tak suka la...tapi rata-rata ore kelate memang suka masakan ni....

Salam Hormat
RZH




Comments

Popular posts from this blog

Kenangan Zaman Permainan Kanak-kanak...

Dalam  hidup masing-masing, semua orang   mempunyai  kenangan  dan  momen  indah yang tersendiri semasa zaman kanak-kanak...ada yang menjadikan kenangan itu sebagai suatu nilai sentimental yang akan terpahat selamanya dalam lipatan kenangan. Saya juga tidak terkecuali. Kenangan permainan saya semasa kanak-kanak dulu memang terlalu istimewa dalam hidup saya...sentiasa segar dan mekar dalam bayangan fikiran sehinggakan terkadang menggamit rasa untuk kembali semula ke masa lampau...andai masa boleh diundur semula kan...saya ingin kembali mengulangi momen2 itu. Semasa zaman kanak2 saya memang sangat aktif bermain dan beraktiviti dengan kawan2...memang lasak betul la. Permainan kami geng kanak2 ni memang meriah betul ibarat satu pesta pula kemeriahannya. Zaman kanak2 dulu saya ni kiranya ketua geng la...haha..gengster pun ya juga (kira gengster baik la kalau dalam cerita hindustan dulu2..haha...sabar aje la) tukang plan itu ini dan confirmnya plan tu akan menjadi dgn me

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Peranan Pegawai Tadbir di Universiti Awam

Buat semua pembaca budiman,  Penulisan ini adalah sekadar pandangan dan pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman yang dilalui sebagai Pegawai Tadbir di Universiti Awam (UA). Walau bagaimanapun, ia mungkin berbeza mengikut pandangan masing-masing, juga mungkin berbeza mengikut governan UA masing-masing. Namun, sekurang-kurangnya penulisan ini dapat membantu untuk memberikan gambaran kepada pembaca dalam mengetahui secara umum mengenai peranan dan tanggungjawab seorang Pegawai Tadbir di UA. Pegawai Tadbir yang dibincangkan dalam penulisan ini adalah Pegawai Tadbir Universiti (PTU). PTU adalah Pegawai yang dikelaskan di bawah Skim Perkhidmatan Pengurusan dan Profesional (P&P). Gred jawatan bermula di Gred 41 dan ke atas. PTU adalah individu yang dilantik oleh pihak berkuasa Universiti untuk menguruskan pelbagai bentuk hal-ehwal pengurusan dan pentadbiran di Pusat Tanggungjawab (PTJ) di mana mereka ditempatkan. Daripada segi kelayakan akademik, PTU ini pe