Skip to main content

Resepi Sedapzaini: Ketupat Sotong Kelate





Resepi ni adalah resepi paling best...memang masakan pure kelate. Resipi ni memang resepi turun temurun emak saya. Sesekali saja saya buat, kalau ikutkan hari-hari saya nak makan ketupat sotong ni, tapi malas punya hal, maka tak ada la hari-hari saya boleh makan. Kalau emak saya buat memang lagi sedap la...tiada tandingan seantero dunia..hehehhe...itu memang konpom!

Okey kita terus kepada bahan-bahan dan cara membuatnya ya.

Bahan-bahan:

1. Sotong yang besar-besar 10 ekor
2. Pulut dalam anggaran setengah kilo. Basuh bersih dan rendam sekejap
3. Dua/tiga keping Gula Melaka (ore kelate ckp 'Nise'..ini paling penting)
4. Gula dalam lima enam sudu besar...terpulang kepada tahap kemanisan yang diinginkan. Tapi ketupat sotong ni perlu manis, memang dia makanan perlu manis, kalu tidak gak tak sedap...
5. Santan dalam RM4. Biar pekat cket kuahnya.
6. Daun pandan sehelai disimpul comey
7. Lidi dipotong dalam seinci setengah; Saya guna lidi satay aje yang boleh dibeli di mana-mana pasaraya.


Cara-cara:

1. Cuci dan basuh bersih sotong. Ada setengah orang kulit luar sotong dikikis bersih sampai putih. tapi saya tidak. terpulang kepada cara masing-masing ya dalam membersihkan sotong. Biar seekor-sekor macam gitu, jangan dipotong. tapi kepalanya memang perlu dipisah dengan badan la semasa proses mencuci itu...ringkas kata cuci macam biasa ya.

2. Santan sudah siap diketepikan dan disingkan santan kepada dua bekas. satu bekas dicairkan sedikit dengan mungkin ditambahkan dalam tiga perempat cawan air. satu bekas lagi biar kekal dalam kepekatan asal.

3. Beras puluh perlu direndamkan sekejap mungkin dalam 15 minit bagi tujuan melembutkan pulut berkenaan. Tetapi selalunya saya tak rendam pun...terus aje basuh dan masukkan dalam perut sotong tadi. Masukkan pulut jangan penuh satu badan sotong tu ya...sebab nanti bila pulut tu dah kembang nak masak, dia terkeluar daripada perut sotong tu. Jadi masukkan dalam tiga perempat badan sotong, longgar longgar aje pulut tu, jangan ketat dan penuh sangat, nanti dalam proses masak pecah pulak perut sotong.. kemudiannya tutup muncung sotong tu dengan kepalanya dan sematkan dengan dua lidi yang dipotong tadi secara bersilang. tujuannya bagi mencantumkan kepala dengan badan sotong dan menghalang pulut daripada keluar semasa proses memasak nanti.

4. Selepas dah siap proses pada nombor 3, semua sotong tadi dimasukkan dalam periuk mengikut saiz yang sesuai ya. kat periuk tu boleh alaskan dulu dengan daun pisang...tapi kalau tak ada tak mengapa la...lapik dua sudu di dasar periuk dan lepas tu barulah susun sotong tu molek-molek. Daun pisang tu sebenarnya nak bagi beri Wangi daun pisang tu meresap dalam kuahnya...dan nak elakkan daripada cepat hangit juga....masukkan santan hingga tenggelam sotong tu, kemudiannya letak daun pandan yang disimpul comey tadi...hehehhe....lepas tu letak atas dapur dengan api yang sederhana...api tak besar sangat, tak kecik sangat...tujuannya nak bagi lembut sotong tu dan lembut pulut juga...jangan lupa tutup ya.

5. Agak-agak lah ya...kalau dah menggelegak dalam 20 minit...masukkan pula santan pekat tadi. diikuti dengan gula dan 'nise' atau gula Melaka. agak-agak saya dalam 40 ke 50 minit dah masak dan boleh diangkat. boleh ambik cket pulut dalam sotong tu dan rasa kalau dah lembut maka masak la ia.
Boleh la dihidangkan untuk suami dan anak-anak atau tetamu...taraaaa...

Sekiranya masih ada pulut yang berlebihan yang telah kita rendam tadi, dan sotong dah habis disumbat dengan pulut, saya selalu akan bungkuskan lebihan pulut tu dengan daun pisang..dan masukkan sekali dalam periuk yang kita nak masa ketupak sotong tadi. Pulut yang dibungkus dengan daun pisang dan dimasak bersama dengan kuah ketupat ni memang sangar sedap bagi saya...aroma daun pisangnya, dengan kelembutan pulutnya bila masak nanti dan dicampur pulak dengan kuah ketupat sotong tu memang sangat menggoda keinginan untuk terus makan sebaik sahaja ianya masak. Saya kongsikan gambarnya di sini.



Selamat mencuba buat semua. Terus terang daripada saya, ketupat sotong ni memang sangat sedap. Saya memang tersangat suka ketupat sotong ni. Tapi bagi mereka yang tak suka manis, dan tak suka kombinasi sotong dan pulut yang dikatakan kombinasi ini tak ngam, maka sudah pasti tak suka la...tapi rata-rata ore kelate memang suka masakan ni....

Salam Hormat
RZH




Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke