Skip to main content

Bagaimana Melaksanakan Majlis Penyerahan Tugas

Assalam buat semua...
Pada entri kali ini saya ingin berkongsi pengalaman bagaimana kita nak mengadakan/menguruskan majlis penyerahan tugas. Saya ingin berkongsi proses-proses tindakan dalam majlis penyerahan tugas. Dalam konteks di Universiti, penyerahan tugas ini boleh berlaku di pelbagai peringkat, antaranya adalah:
1. Majlis Penyerahan Tugas Peringkat Universiti
Apabila berlaku perubahan pucuk pimpinan Naib Canselor/Timbalan-timbalan Naib Canselor/Pendaftar/Bendahari/Ketua Pustakawan
2. Majlis Penyerahan Tugas Peringkat Fakullti/Institut/Pusat
Apabila berlaku perubahan pucuk pimpinan Dekan/Timbalan Dekan/Pengerusi Pusat Pengajian/Ketua Pentadbiran/Penolong Pendaftar/Ketua Jaminan Kualiti/Ketua Program/Penyelaras dsbnya lagi jawatan di peringkat Fakulti/Institut/Pusat.
3. Majlis Penyerahan Tugas Peringkat Persatuan Dalam Universiti
Apabila berlaku perubahan pucuk pimpinan Presiden/Timbalan Presiden dan Exco-exco yang lain. Secara ringkasnya apabila barisan kepimpinan berubah selepas setiap kali pemilihan exco baharu yang diadakan semasa Mesyuarat Agong tahunan.
Kebiasaanya majlis penyerahan tugas ini akan diuruskan oleh Pegawai Tadbir/Penolong Pendaftar yang ditugaskan untuk menguruskan perkara ini. Antara perkara-perkara yang perlu dibuat adalah:
1. Penetapan tarikh penyerahan tugas.
Tarikh ini kebiasaannya diaturkan dalam tempoh seminggu selepas tarikh tamat khidmat pegawai berkenaan. Lagi cepat diaturkan lagi baik sebenarnya kerana ia menggambarkan kecekapan pengurusan.
2. Pembentukan Jawatankuasa Pelaksana
Pembentukan Jawatankuasa Pelaksana perlu dibuat secara proper sekiranya majlis penyerahan ini melibatkan pegawai di level tinggi/pangkat tinggi. Namun kalau hanya di peringkat Fakulti, memadai ianya diuruskan sebagai rutin pentadbiran oleh Ketua Pentadbiran/Penolong Pendaftar bersama staf yang dilibatkan.
3. Penyediaan Surat Jemputan
Jemputan secara bertulis dan secara lisan dibuat kepada semua yang terlibat. Jemputan/Pemakluman lisan kebiasaannya dibuat kepada kedua-dua individu yang terlibat dalam penyerahan tugas ini. Kepada tetamu lain yang akan dijemput, memadai dengan pemakluman melalui surat jemputan/e-mail. Namun demikian, cara jemputan ini juga bergantung kepada kekananan jawatan pegawai berkenaan. Lagi tinggi jawatan yang terlibat, maka urusan jemputan adalah lebih berprotokol.
3. Penempahan Tempat dan Jamuan
Penempahan tempat dan menu jamuan juga bergantung kepada kekananan seseorang itu dalam perkhidmatan.
4. Penyediaan Nota Serah Tugas
Nota Serah Tugas mempunyai formatnya yang tertentu dan mengandungi perkara-perkara berikut"
i. Surat Penyerahan dan Akuan Terima Nota Serah Tugas yang perlu ditandatangani oleh kedua-dua yang terlibat.
ii. Senarai Tugas Jawatan
iii. Kedudukan Terakhir Tugas-tugas yang Belum Selesai
iv. Senarai Hartabenda/Peralatan Pejabat
v. Kedudukan Kewangan/Akaun dan lain-lain
vi. Fail Meja
vii. Manual Prosedur Kerja
viii. Lain-lain yang dirasakan perlu
5. Penyediaan Cenderahati Kepada Pegawai Yang Tamat
6. Kenalpasti Pengacara Majlis, Pembaca Doa, dan Jurugambar
7. Penyediaan laporan selepas majlis berlangsung
8. Menghantar gambar-gambar kenangan sepanjang Majlis Penyerahan Tugas kepada Pegawai yang telah tamat bagi tujuan simpanan peribadi.
Demikianlah serba sedikit perkongsian info melalui pengalaman sendiri yang dapat saya kongsikan dengan semua. Saya berharap semoga info yang sedikit ini dapat membantu memberikan idea kepada mereka yang terlibat dalam pengurusan majlis sebegini.
Saya kongsikan gambar-gambar kenangan penyerahan tugas, walaupun ini sedikit santai kerana ianya adalah penyerahan tugas di peringkat Persatuan daripada Kepimpinan baharu kepada Kepimpinan lama...
RZH














Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke