Skip to main content

Resepi Sedapzaini: Ketam Goreng Bercili


Buat pertama kalinya saya ingin berkongsi resepi dalam Blog ku ini. Resepi pertama yang saya nak share adalah 'Ketam Goreng Bercili"...ini memang masakan kegemaran saya..mudah, cepat dan ringkas. Suami dan anak-anakpun suka.

Mula-mula dulu, saya buat resepi ni sebab malas nak buat sambal tumis secara proper, tapi bila sekali buat 'resepi malas' ni, rupanya sangat sedap dan menyelerakan...bila tak banyak sgt bawang di dalamnya, kita tak rasa cepat muak...dan tak perlu tumis lama. Sebab tu saya gunakan cili besar yang segar tu, bukan cili kering ya. Cili kering kita gunakan untuk betul2 buat sambal tumis yang proper tu. 

Kita kongsi dulu bahan-bahannya:

1. Ketam (untuk 6 ekor)
2. Cili merah 10 biji
3. Bawang putih seulas besar
4. Bawang merah seulas sahaja.
5. Minyak untuk menumis
6. satu sudu teh kunyit serbuk
7. sedikit belacan (tak nak bubuh pun tak apa, tapi kalau bubuh lagi bangkit baunya dan lebih sedap)
8. Garam Gula secukup rasa


Cara-cara membuatnya.

1. Bersihkan ketam. Cabutkan semua sepit-sepitnya.

2. Gaulkan ketam dengan sesudu besar garam dengan sedikit kunyit.

3. Dalam masa yang sama letakkan kuali atas dapur dan masukkan minyak untuk menggoreng (banyak cket minyak hingga tenggelamkan ketam-ketam tu). Tunggu minyak betul-betul panas. Dan masukkan ketam. Kacau sekejap, kemudian tutup kuali dengan penutup. Api dapur tak perlu dikecilkan. kekal seperti api yang kita nak goreng ikan.
 
4. Cili besar tumbuk pecah-pecah, jangan sampai lumat sangat. masukkan bawang putih dan bawang merah, dan tumbuk sekali supaya sebati bersama-sama.
 
5. Bila ketam goreng dan masak, anggaran masa dalam 10 hingga 15 minit digoreng ketam dah masak. tengok kepada saiz ketam juga. angkat ketam. Keluarkan sedikit minyak biar tinggal dalam satu senduk sahaja untuk menumis cili tadi. masakan ni perlu minyak lebih cket baru sedap sikit, sebab ia adalah sejenis masakan kering, dan minyaknya tu tadi boleh jadi mcm kuah dan digaul bersama nasi (bagi yang suka masakan berminyak la).
 
6. Masukkan cili yang telah ditumbuk tadi, kacau-kacaukan sebentar, ia tak perlu ditumis lama macam kita buat tumis ikan bilis nasi lemak, ia sekejap sahaja sebab, bawang tak banyak dipakai...kemudian masuk gula dalam sesudu besar, atau sesudu setengah, masakan ini perlu manis cket bagi tujuan menjadikan kuahnya seakan nampak melekit...tapi jangan banyak sgt gula tu...nanti terlalu manis, tak sedap pulak. Garam tak perlu lagi sebab dah memadai dengan garam yang telah digaulkan dengan ketam tadi. Tapi kalau rasa dia kurang masin sebab nak diseimbangkan dengan gula tadi, maka tarukkan garam dalam sedikit lagi. kalau suka boleh masukkan ajinomoto.
 
7. Masukkan ketam, kacau sebati...dan kemudian boleh diangkat dan dihidangkan.
 
Saya memang suka dengan resepi ini. Ia boleh juga digunakan untuk ikan, sotong, ayam dan udang juga. Terpulang kepada kesukaan masing-masing. Kalau ikan, yang paling serasi dengan masakan ni adalah ikan tongkol . Saya sangat suka buat mcm ni, tapi jangan lupa ikan tongkol tu perlu direbus dulu ya. Kalau nak bawa bekal untuk travel ke mana-mana, aku memang suka buat masakan ni. Dia jenis masakan kering dan boleh tahan lama. Lagipun mudah nak dimakan dalam perjalanan sebab dia tidak berkuah bagai.
 
Selamat mencuba!!!

Ini resipi yang sama, tapi saya guna ayam. Memang best!!
 

Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke