Pada entri kali ini, saya nak berkongsi dengan semua resepi gulai darat resepi turun temurun famili saya di Kelantan. Sesekali saja saya masak gulai darat ni, sebab bila beria nak bersantan bagai, memang saya malas sikit, tapi bila dah buat memang seronok sebab bila kita ni jenis suka memasak, kepuasan tu lain cket. Setiap kali dapat dihidangkan kepada suami dan anak-anak, memang rasa gembira mereka makan daripada air tangan kita sendiri kan.
Pada orang kelate, gulai darat ni meme sohor la pendek kata gak. Okey, kita terus kepada bahan-bahannya ya.
Bahan-bahan:
1. Ikan merah, atau ikan apa saja boleh.
2. Cili api dalam satu genggam (bergantung kepada kepedasan yang anda mampu). Jangan guna cili kering ya, sebab falsafah gulai darat ni, dia berwarna pucat kehijauan atau kekuningan, bukan merah mcm kita guna cili kering itu. Jadi jangan sesekali guna cili kering untuk gulai darat ini.
3. Bawang merah 5 hingga 7 ulas
4. sedikit sahaja bawang putih. seulas itu dibahagi dua. (kalau gulai kuning biasa saya memang tak guna bawang putih)
5. Halia dalam sebesar ibu jari. Untuk gulai darat, saya tak letak lengkuas.
6. Santan kelapa dan RM4
6. Asam keeping dalam 2 atau 3 keeping. Tengok pada saiz asam keeping tu. jangan terlebih masam, nanti gulai tu tak sedap.
6. Bunga kantan satu kuntum - tujuan untuk hilangkan hanyir ikan, dan tambahkan kesedapan dengan bau bunga kantan tu.
7. Garam gula secukup rasa. Jangan sesekali masukkan ajinomoto. untuk gulai darat atau gulai kuning macam ini jangan bubuh ajinomoto, nanti kuahnya jadi berlendir.
Cara-cara:
1. Siang dan cuci ikan bersih-bersih. Kalau malas, minta orang kedai siangkan terus. Balik rumah cuci sahaja. Tips hilangkan hanyir ikan, basuhan yang last tu, cuci sama ada dengan asam jawa, limau nipis, atau gandum. saya kalau semua tu tak ada, tepung kastrdpun saya guna untuk cuci ikan. Selain daripada hilangkan hanyir ikan, cucian dengan bahan-bahan ni sebenarnya lebih menambahkan kesedapan ikan dan masakan.
2. Cili api, bawang, dan halia di blend bersama. Tarukkan sedikit kunyit, dalam satu sudu teh.
3. Satukan terus dalam periuk, ikan, santan dan rempah yang diblend tadi, bunga kantan dibelah dua, dan asam keping. letak atas dapur dan nyalakan api sederhana. Pastikan kuahnya pekat ya, jangan terlalu cair sangat. Bila masak gulai sebegini, mula api dinyalakan sehinggalah gulai itu mendidih, makanya PERLU dikacau perlahan-lahan tanpa henti. kalau tidak nanti gulai itu tak cantik, jadi berketul-ketul macam 'Sarawak telur'..dah bukan gulai la namanya. Kalau sambil nak kena buat kerja lain, mintalah anak-anak atau siapa yang ada untuk tolong kacaukan ya. Bila dah mendidih, dah okey dan boleh ditinggalkan tak perlu kacau. sesekali saja kacau.
Catatan: semasa part ini, saya biasanya masuk terus ikan...tapi ada setengah orang yang tak suka ikan itu dimasak lama, maka jangan masukkan ikan tu dulu, masukkan ikan selepas kuah dah mendidih. jadi ikan tu tidak dimasak lama atas api.
4. Bila dah mendidih dalam beberapa minit, dah boleh masukkan gula dan garam secukup rasa, seimbangkan dengan rasa masam-masam asam keping tadi. kalau saya, biasanya untuk seperiuk masakan harian tu, saya akan masukkan dalam satu sudu besar garam dan lebih kurang dua sudu besar gula. Kecikan api dan biar gulai tu mendidih sampai nampak macam dah hampir ' pecah minyak' ore kalate kata...boleh lah diangkat. kebiasaannya dalam lima minit selepas kita kecilkan api, gulai tu dah boleh dihidangkan.
Gulai ni pelengkapnya perlu dimakan dengan 'sambal lada' bahasa ore kelate, atau sambal belacan bahasa orang KL. Itu memang pelengkap azali. Makan nasi dengan sebarang bentuk gulai tapi tidak bersama sambal lada...ermmm, memang akan rasa 'lecah' cket..tak sedap dan 'tak nyakut molek', ore kelate kata. Justeru, kalau setiap kali anda masak gulai, makanya buat lah sekali sambal belacannya. baru la lengkap hidangan itu.
Selamat mencuba!!!
RZH
Comments
Post a Comment