Okey, entri ini kita akan berkongsi resepi ikan siakap kukus meriah...kenapa saya kata meriah, kerana masakan ini ditaruk semua 'moknika' perkara yang akan diceritakan dalam bahab-bahan kat bawah nanti. Tengoklah gambar kat atas tu, meriahnya dengan macam-macam, walaupun sebenarnya gambar tu tak lengkap dengan tomato dan carrot nya...tapi itu saja koleksi gambar siakap kukus yang ada dalam simpanan saya...jadinya kita share gambar ini saja lah yerr...
Bahan-bahan
1. Ikan siakap. Terpulang apa2 saiznya
2. Asam limau nipis - 7 biji ke 10 biji
3. dua sudu sos tiram
4. bawang putih 4 biji
5. Serai 2 batang
6. tomato sebiji atau dua biji
7. carrot satu batang
8. cili api 10 tangkai
9. Halia dua inci
10. Garam gula secukup rasa
11. air secawan. Kalau nak kuah lebih tambahkan mengikut kehendak sendiri.
12. sedikit lada sulah.
Cara-caranya
1. Ikan dah siap disiang di kedai kalau malas siang kat umah. Cuci dan basuh bersih-bersih. Tips cuci ikan supaya hilang airnya. Semasa cucian terakhir guna gandum, asam jawa, atau asam limau nipis. Kkemudian setelah disiram bersih, sejatkan sekejap. Tips: Ikan dibasuh sekurangnya tiga kali tukar air ya. selepas tu baru cuci dengan air asam jawa/asam limau/gandum untuk hilangkan bau dan hanyir.
2. Lumurkan dan perapkan ikan sekejap dalam 10 minit dengan garam, lada sulah, air asam jawap sikit/air asam limau...jgn air tu masam sgt...just untuk bagi rasa-rasa saja. Sepatutnya perap dengan garam dan lada sulah sahaja, tetapi tambah perapan dengan sedikit air limau nipis/asam jawa tu adalah rahsia penyedap ikan tu...hehehe.
3. Potong/mayang bawah putih, serai, cili api, carrot, dan halia seperti dalam gambar.
4. Tomato boleh dipotong dadu atau potong empat...Potong dadu lagi meresap rasanya pada kuah dan ikan.
5. Dalam masa yang sama periuk kukusan dah diletakkan atas api. Bila dan mendidih airnya baru proses mengukus boleh dimulakan.
6. Penyediaan kuah. Perahan air limau nipis. tapis bijinya. campurkan dengan air mengikut berapa banyak kuah ikan diperlukan. biasanya anak-anak suka kuahnyaa, jadi boleh lah lebihkan kuah. Namun mesti ingat, kalau tambah air banyak, perahan air limah nipis perlu ditambah lagi biar kuahnya betul-betul masam sebab nanti bila dikukus kuah akan meresap ke dalam isi ikan menjadikannya lebih gebu dan lebih sedap. kemudiannya masukkan dua sudu sos tiram, dan gula serta garam (saya biasanya letak dalam 7 sudu besar gula bagi diseimbangkan dengan tahap kemasaman limau nipis tadi. Semasa penyediaan kuah ini, pastikan rasanya memang masam dan gula mesti lebih serta seimbang dengan rasa masam tadi, kalau tidak nanti ikan stim ini menjadi tawar dan tidak ummmppp...
7. Bila dah selesai, masukkan ikan dalam bekas aluminium (bekas yang guna untuk bakar kek tu), dan taburkan semua bahan-bahan potong tadi, jangan lupa selitk-selitkan juga dalam perut ikan . Make sure ikan juga telah dikelar mengikut kesukaan anda, selari atau bentuk petak. Kemudian tuangkan kuahnya tadi. Boleh mula mengukus.
8. Kukus selama 15 minit sahaja. Semasa mengukus tu, jangan buka tutup penutupnya, sebab nanti aromanya keluar dan tidak menyerap pada ikan. Hilang peratus kesedapannya nanti...hehehe. Selepas tu, bolehlah dihidangkan....
Selamat mencuba...
RZH
Comments
Post a Comment