Dua hari tak sihat demam teruk dek penangan booster. Dua hari cuti tak masuk ofis. Alhamdulillah masuk hari ketiga berkurangan banyak. Kakak naik risau dengan keadaan kesihatan saya, dia hantarkan vitamin c Diffenz yang dia consume dah agak lama ...alhamdulillah selepas dua hari pengambilan, demam dan sakit bisa2 badan hilang. Bila baca beberapa testimoni, vitamin c Diffenz ni sangat baik rupanya...antara yang saya baca tu, boleh mengelakkan demam slps vaksin..dan memberikan ketahanan imunisasi badan yang tinggi.
Bila dah tak sihat, selera makan pun hilang dua tiga hari ni. Oleh kerana badan dah rasa sihat sikit, teringin la pulak nak makan kuih onde-onde...minta Mr. Husband belikan bahan2nya...dua bahan saja, kelapa parut dan tepung pulut. Daun pandan dan gula melaka atau nise dah ada kat rumah.
Buat sikit saja sebab tak larat nak berdiri lama-lama. Dapat sepinggan dlm 30 biji saja. Lebih kurang dua cawan tepung pulut saja. Dan saya campurkan dengan dua tiga sudu. Blend tiga helai daun pandan dan tapis ambil airnya. Kali ni saya tak campurkan sedikit pewarna hijau...saja inginkan warna dan rasa original pandannya.
Nise pula tak sampai sekerek digunakan. Ada lebihan sedikit lagi saya simpan semula. Bancuhan kali ni saya tak letakkan air kapur. Air kapur ni fungsinya untuk kenyalkan tekstur onde2 tu. Tapi sebab saya buat sikit dan sekali makan aje, makanya saya tak letakkan air kapur ni. Jika nak letak...sikit saja dlm secoet hujung sudu kecil saja kapurnya dan cair saja air kapurnya.
Maka siaplah satu pinggan onde2 seperti dalam gambar, dapat dalam 30 biji saja rasanya. Byk juga saya makan...rasa sedap, mungkin sebab dah lama tak buat, dan keduanya mungkin rasa sedap tu kerana keinginan tinggi nak makan sebab tak selera makanan yang lain.
Onde2 ni sejenis kuih tradisional yang sesuai dimakan pada bila2 masa. Pencuci mulut selepas makan. Tapi kalau tak selera makan terus makan dia aje pun orait...kuihnya ni dah tentu boleh mengenyangkan juga sebab ia dibuat drpd tepung pulut, pulut ni noleh ganti beras juga kan...
Salam Hormat,
RZH
Comments
Post a Comment