Tiberrr...
Rasa nak makan kuih bom bijan. Makanya hujung minggu hari tu buat la. Dua tiga minggu lepas lagi teringat nak makan kuih bom bijan yang inti kelapa ni...jika inti kacang banyak juga yang dijual di warung2. Tapi kalau inti kelapa ni sukar pula ditemui. Jika ada pun intinya mungkin agak kering dan tidak begitu kena dengan taste.
Kuih bom bijan ni antara kuih tradisional yang fofular juga kiranya..dulu2 masa kecik di kampung saya suka kuih ni...cuma saya lupa pulok ore kelate panggil gapo kuih ni...habis recall tak ingat...makanya kita panggil kuih bom bijan la dulu yer...
Meh kita sembang2 tentang kuih ni...
Bahan2 membuatnya sangat mudah dicari...mmg ada aje stok di rumah.
Bahan2:
1. Tepung pulut 2 cawan
2. Tepung gandum tiga sudu besar.
3. 3/4 cawan air
4. Setengah sudu teh garam
5. Satu paket bijan dlm harga RM2 ke RM3.
Cara2:
Campurkan tepung pulut dan tepung gandum. Masukkan garam dan masukkan air sedikit demi sedikit. Untuk mudah, garam tu larutkan dulu dalam air tadi.
Gaul dan adunkan adunan sehingga tidak melekat di tangan. Agak2 adunannya. Jgn keras dan jangan lembik sgt. Sedang2 saja untuk kita leperkan dan masukkan inti di dalamnya nanti.
Bila dah siap, bulat2 kan sebesar bola ping pong. Bila kita dah bulatkan siap2, mudah nanti untuk kita leperkan dan masukkan inti dan kemudiannya dibulatkan semula.
Inti:
1. Setengah biji kelapa parut. Ambil warna putih saja. Beritahu org kedai yg kita nak yg putih saja.
2. Dua keping nise kelate. Tambah satu sudu besar gula.
3. Air dlm satu cawan. Masukkan dlm periuk atau kualiti dan terus masukkan nise dan gula. Bila hampir mendidih masukkan kelapa putih tadi. Kacau dengan api sederhana sehingga sedikit kering. Saya suka masukkan satu kuntum bunga cengkih. Ini optional ya. Baunya lebih sedap jika kita letak bunga cengkih ni. Saya juga letakkan sedikit essence pisang. Ini juga optional..setitik saja. Jgn byk..jika tak suka baunya..tak perlu letak.
4. Bila inti dah sejuk boleh dibulat2kan sebesar hujung ibu jari, agak2 dgn saiz adunan kuih yg kita bulat2kan tadi sebab intinya kelapa ni kita nak masuk dalam adunan tu.
5. Pastikan inti yg dimasukkan tidak pecah keluar daripada adunan putih tadi. Basahkan sikit adunan yg dibulatkan itu dgn air sebelum digolek2kan pada bijan. Basahkan sikit jari atau telapak tgh dgn air dan blh tepuk2 secara perlahan di kuih yang telah kita bulatkan tadi. Bijan ni kita letak dalam pinggan atas bekas sesuai untuk kita golekkan adunan yang dibulatkan nanti dan telah siap dimasukkan intinya.
6. Dah siap semuanya, maka boleh la digoreng dgn api perlahan supaya warna kuih jadi sekata bila siap digoreng juga kuih akan masak elok semuanya hingga ke dalam. Tiada tepung yg masih mentah la kiranya.
7. Siap untuk dihidangkan.
Kuih ni sedap dimakan masa panas2. Bahagian kulit luarnya rangup dan bahagian dalamnya pula lembut dengan keenakkan rasa berpalut dengan inti kelapa yang lemak2 manis.
Selamat mencuba!
RZH
Comments
Post a Comment