Al-kisah cerita bagaimana terjadinya "kemenjadian" lepat pisang ni.
Pagi tadi tertengok di status adik ipar di kampung yang up kan mak saya buat lepat pisang sempena ada Majlis Cabut Kutu. Sebulan sekali memang ramai lah geng mak saya berkumpul di rumah untuk sesi cabut kutu ni. Cabut kutu ni bukan cabut kutu kepala ya...kutu adalah konsep tabungan/simpanan bulanan ahli yang bermain kutu, dan sebulan sekali akan ada sorang yang dapat...begitu la seterusnya pada setiap bulan sehinggalah selesai semua ahli mendapat giliran.
Okey berbalik kepada cerita lepat tadi, dek kerana terliur punya pasal lepat pisang hasil air tangan mak saya, makanya mula saya berkreativiti untuk membuatnya...terbayang rasa sedap lepat pisang mak saya...saya jamin sedap cukup lengkap lemak manis nya walaupun saya tahu mak saya jarang sekali sebenarnya buat lepat pisang.
Sayapun minta Mr. Husband p cari pisang dan daun pisang...malangnya pisang aje dapat, daun pisang memang tak ada jual di Kedai Acheh ni..tak nak menghampakan isteri punya pasal, makanya Mr. Husband mintalah sikit daun pisang jiran depan rumah. Jiran kami ni ada tanam pisang...pisang masih muda, makanya daun pisang saya nak buat membungkuspun muda la juga...tak apa la bisik hati saya...yang penting ada daun pisang untuk saya membungkus dan seterusnya mengukus kuih lepat ni.
Bercakap tentang lepat pisang, saya memang jenis suka yang lembut...maksudnya yang kurang tepung...saya tak suka taruk tepung banyak nanti lepat tu keras...hilang nikmat sedap lepat pisang tau..begitu juga kalau saya buat cekodok, memang kena lembut dan gebu gebas.
Jom kita tengok bahan2 untuk lepat pisang sedap daripada saya..
Bahan-bahan:
1. 10 biji pisang. Apa2 pisang pun boleh. Saya guna pisang berangan yang kulit licin tu, seakan pisang embun rasanya.
2. 10 sudu besar gula putih. Bergantung kpd saiz pisang, kalau pisang tu saiz besar maka rationya 1:1. Saya guna formula ni senang untuk saya mengagak cukup tahap manisnya.
3. 13-15 sudu besar tepung gandum. Agak2 ya..jgn terkeras, lepat nanti tak sedap...kalau lebih tepung memang tak sedap la lepat tu.
4. Secubit garam halus.
5. Santan kotak dalam setengah kotak.
Cara-cara:
1. Potong kecil pisang dan lenyek2 kan hingga hancur. Saya terus campur sekali gula masa proses melenyek ni. Seperti gambar di bawah.
2. Bila pisang sudah hancur lumat, masukkan tepung dan santan juga garam. Kacau sebati.
3. Kemudiannya, sudukan dalam dua atau tiga sudu bergantung kpd saiz daun pisangnya ya.
5. Panaskan siap2 air dalam kukusan semasa proses membungkus lepat supaya nant bila lepat dah selesai dibungkus boleh terua dikukus. Kukus dalam 20-30 minit. Bila dah masak boleh diangkat dan biarkan sejuk dahulu.
Maka done la lepat pisang kita...boleh dinikmati seisi keluarga. Selamat mencuba.
Salam Hormat,
RZH
Comments
Post a Comment