Lama sungguh pulak rasa tak menulis tentang resepi. Petang ni kita santai2 menulis tentang resepi mudah dan sangat ringkas ini. Ore kelate kata "semesek". Semesek ni membawa makna mudah atau orang putih kata "very easy"...agittthewww..
Lunch tadi saya masak ayam bakar ni. Bakar guna air fryer saja, mudah, cepat dan tidak kotorkan pan pembakar...senang sangat...masa pun jimat.
Paling saya suka adalah warna kuning keperangan ayam bakar ni memang mencapai standard idaman pembakarnya...hehe..mmg terapi betul rasa kat hati bila tgok warnanya...cantik sungguh. Itu agaknya orang kata memasak ni terapi diri...
Jom kita tengok bahan perapan mudah dan simple sangat. Saya guna apa yang ada di dapur saja...ore kelate kata "capok-capok jah"...campak- campak aje bahan2nya...hehe.
Bahan-bahan:
1. Ayam satu ekor belah empat. Minta orang kedai terus potong empat ya.
2. Tiga ulas bawang putih dan dua ulas bawang merah.
3. Setengah sudu kecil lada hitam
4. Sedikit sos cili, sos tiram, sos thai, madu.
5. Setengah sudu besar cuka.
6. Setengah sudu besar rempah kari
7. Garam satu sudu besar. Gula satu sudu besar.
8. Sedikit minyak bijan...satu sudu saja lebih kurang...atau minyak biasa ni pun boleh.
9. Satu kiub ayam.
Cara-cara:
1. Tumbuk lumat bawang putih, bawang merah dan lada hitam.
2. Ayam cuci bersih dan yang last cucian tu cuci dgn air asam jawa. Ini petua basuh ayam supaya ayam tu lebih sedap bila dimasak nanti. Tapi lepas tu cuci la semula dgn air bersih ya.
3. Gaulkan ayam dengan bahan yang ditumbuk tadi dan semua jenis sos yang dinyatakan, juga rempah kari, kiub ayam, madu, minyak bijan, garam dan gula. Jika suka boleh letak sedikit perasa. Gaul sebati.
4. Perap selama setengah jam ke satu jam dan boleh dibakar guna air fryer selama 25 minit dgn suhu 170C. Kalau tak sempat perap pun tak apa...boleh terus bakar...cuma kalau perap tu akan lebih sedap sebab bahan perapan tu sempat mesra dgn ayam.
Makanya done dan boleh dihidangkan. Makan panas2. Ayam bakar ni sangat lembut dan very juicy...sedap dan cukup lengkap rasanya!
Selamat mencuba!
Salam hormat,
RZH
Comments
Post a Comment