Skip to main content

Ayam Bakar Air Fryer

Lama sungguh pulak rasa tak menulis tentang resepi. Petang ni kita santai2 menulis tentang resepi mudah dan sangat ringkas ini. Ore kelate kata "semesek". Semesek ni membawa makna mudah atau orang putih kata "very easy"...agittthewww..


Lunch tadi saya masak ayam bakar ni. Bakar guna air fryer saja, mudah, cepat dan tidak kotorkan pan pembakar...senang sangat...masa pun jimat. 


Paling saya suka adalah warna kuning keperangan ayam bakar ni memang mencapai standard idaman pembakarnya...hehe..mmg terapi betul rasa kat hati bila tgok warnanya...cantik sungguh. Itu agaknya orang kata memasak ni terapi diri...

Jom kita tengok bahan perapan mudah dan simple sangat. Saya guna apa yang ada di dapur saja...ore kelate kata "capok-capok jah"...campak- campak aje bahan2nya...hehe.


Bahan-bahan:

1. Ayam satu ekor belah empat. Minta orang kedai terus potong empat ya.

2. Tiga ulas bawang putih dan dua ulas bawang merah.

3. Setengah sudu kecil lada hitam

4. Sedikit sos cili, sos tiram, sos thai, madu.

5. Setengah sudu besar cuka. 

6. Setengah sudu besar rempah kari

7. Garam satu sudu besar. Gula satu sudu besar.

8. Sedikit minyak bijan...satu sudu saja lebih kurang...atau minyak biasa ni pun boleh.

9. Satu kiub ayam.


Cara-cara:

1. Tumbuk lumat bawang putih, bawang merah dan lada hitam.

2. Ayam cuci bersih dan yang last cucian tu cuci dgn air asam jawa. Ini petua basuh ayam supaya ayam tu lebih sedap bila dimasak nanti. Tapi lepas tu cuci la semula dgn air bersih ya.

3. Gaulkan ayam dengan bahan yang ditumbuk tadi dan semua jenis sos yang dinyatakan, juga rempah kari, kiub ayam, madu, minyak bijan, garam dan gula. Jika suka boleh letak sedikit perasa. Gaul sebati.

4. Perap selama setengah jam ke satu jam dan boleh dibakar guna air fryer selama 25 minit dgn suhu 170C. Kalau tak sempat perap pun tak apa...boleh terus bakar...cuma kalau perap tu akan lebih sedap sebab bahan perapan tu sempat mesra dgn ayam.

Makanya done dan boleh dihidangkan. Makan panas2. Ayam bakar ni sangat lembut dan very juicy...sedap dan cukup lengkap rasanya!

Selamat mencuba!


Salam hormat,

RZH

Comments

Popular posts from this blog

Kenangan Zaman Permainan Kanak-kanak...

Dalam  hidup masing-masing, semua orang   mempunyai  kenangan  dan  momen  indah yang tersendiri semasa zaman kanak-kanak...ada yang menjadikan kenangan itu sebagai suatu nilai sentimental yang akan terpahat selamanya dalam lipatan kenangan. Saya juga tidak terkecuali. Kenangan permainan saya semasa kanak-kanak dulu memang terlalu istimewa dalam hidup saya...sentiasa segar dan mekar dalam bayangan fikiran sehinggakan terkadang menggamit rasa untuk kembali semula ke masa lampau...andai masa boleh diundur semula kan...saya ingin kembali mengulangi momen2 itu. Semasa zaman kanak2 saya memang sangat aktif bermain dan beraktiviti dengan kawan2...memang lasak betul la. Permainan kami geng kanak2 ni memang meriah betul ibarat satu pesta pula kemeriahannya. Zaman kanak2 dulu saya ni kiranya ketua geng la...haha..gengster pun ya juga (kira gengster baik la kalau dalam cerita hindustan dulu2..haha...sabar aje la) tukang plan itu ini dan confirmnya plan tu akan menjadi dgn me

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Peranan Pegawai Tadbir di Universiti Awam

Buat semua pembaca budiman,  Penulisan ini adalah sekadar pandangan dan pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman yang dilalui sebagai Pegawai Tadbir di Universiti Awam (UA). Walau bagaimanapun, ia mungkin berbeza mengikut pandangan masing-masing, juga mungkin berbeza mengikut governan UA masing-masing. Namun, sekurang-kurangnya penulisan ini dapat membantu untuk memberikan gambaran kepada pembaca dalam mengetahui secara umum mengenai peranan dan tanggungjawab seorang Pegawai Tadbir di UA. Pegawai Tadbir yang dibincangkan dalam penulisan ini adalah Pegawai Tadbir Universiti (PTU). PTU adalah Pegawai yang dikelaskan di bawah Skim Perkhidmatan Pengurusan dan Profesional (P&P). Gred jawatan bermula di Gred 41 dan ke atas. PTU adalah individu yang dilantik oleh pihak berkuasa Universiti untuk menguruskan pelbagai bentuk hal-ehwal pengurusan dan pentadbiran di Pusat Tanggungjawab (PTJ) di mana mereka ditempatkan. Daripada segi kelayakan akademik, PTU ini pe