Cerita dua tiga hari lepas. Ikan talapia yang dibawa balik oleh Mr. Husband. Balik dari ofis tengok di sinki ada 10 ekor ikan ini yang sudah siap disiang.
"wah sedap ni dibuat goreng dan makan panas-panas". Bisik hati kecil saya. Untuk makan lewat petang tu, saya just goreng empat ekor dan selebihnya saya simpan dulu.
Keesokannya saya full dgn meeting, jadi tak sempat untuk masak yang berat2. Makanya masak yang simple2 saja..menu ikan talapia goreng lagi la nampaknya yang paling mudah. Tapi saya buat goreng ala bercili...Saya panggil menu ni tumis bercili ala minang.
Goreng bercili ala minang ni mmg sangat sedap tidak terkata. Bagi yang suka kepada masakan pedas memang lagi best. Namun bagi yang tidak suka pedas pun ok, jangan ambil kuah cili tu banyak, ketepikan cilinya dan ambil ikannya saja.
Jom kita lihat bahan-bahan dan cara memasaknya.
1. Ikan talapia 4 ekor.
2. Bawang Holland satu labu
3. Bawang putih dua ulas.
4. Cili api satu genggam - 20 biji lebih
5. Sedikit air asam jawa (asam jawa setengah sudu teh saja).
6. Garam dan gula.
7. Sedikit perasa jika suka.
Cara-cara:
1. Cuci bersih ikan. Cucian terakhir cuci dengan sedikit air asam jawa atau sedikit gandum untuk hilangkan hanyir ikan.
2. Gaul ikan dengan garam dan kunyit. Garam dan kunyit dalam satu sudu besar digaul rata.
3. Goreng ikan dan ketepikan.
4. Tumbuk cili api dan bawang putih..tumbuk hancur tapi tidak lumat sangat. Masukkan terus dua atau tiga sudu besar gula.
5. Mayang halus bawang holland.
6. Tumis bawang holland hingga kekuningan dan masukkan bawang tumbuk. Tumis lagi dalam tujuh lapan minit, tidak perlu lama sangat sebab sambal ni dah mcm sambal lada, masuk garam dan sedikit air asam jawa. Gaul serata dan tumis dalam dua tiga minit dan boleh masukkan ikan yang digoreng tadi. Kacau rata sehingga ikan berpalut rata dengan sambal.
Taraaaa..siap untuk dihidangkan. Selamat mencuba. Memang akan ulang membuatnya. InsyaAllah.
RZH
Comments
Post a Comment