Hmmmm...teringat kampung halaman. Terbayang segalanya. Ingat bonda dan ayahanda sudah pasti tak pernah padam di hati. Teringat makanan2 dan masakan sedap ore kelate, ini pun satu hal. Teringat semua jenis menu yang sedap2 di kelate ni..aduhaii.
Teringat satu menu orang lama di kelate, namanya kuih Ambon. Ummi selalu buat kuih ni dulu. Mak sedara di Kampung To' Dokang belah ummi juga selalu buat kuih ini. Bila teringat kuih ni makanya teringat Ummi dan Che Dah. Sangat sedap kuih ni..ala2 kek gitu...tapi dia ada keistimewaan dan kesedapannya yang tersendiri. Saya memang suka.
Teringat nak makan tapi nak cari kat sini tak ada orang buat...kalau di kedai makan Moksu Nab ada, tapi PKPD ni tak ada kedai buka. Tak boleh nak dine in pun satu hal juga. Jadinya lewat petang tadi buat la sat.
Buat kuih ni mudah sgt...saya guna mixer dan kukus. Jom kita tengok bahan2 dan cara membuatnya.
Bahan2 hanya telur 4 biji, satu cawan gula putih, 3 sudu besar susu pekat manis dan satu cawan tepung gandum. Kerana inginkan rasa originalnya, maka saya tak letak vanila dan ovalette. Saja nak makan yang betul2 original rasanya.
Manakala cara2 membuatnya pula adalah, just beat kan gula dan telur hingga kembang dan putih. Dalam 10 minit ke 15 minit. Kemudian masukkan tepung dan beat hingga sebati semuanya. Asingkan adunan kpd tiga bahagian. Satu bahagian kekal warna asalnya, dua bahagian lagi terpulang kpd warna kesukaan masing2. Saya letak warna pink dan hijau. Adunan kemudiannya boleh disendukkan ke loyang secara berselang seli berlapis2. Dan boleh corakkan dengan lidi di permukaannya. Kemudian boleh dikukus selama 25 hingga 30 minit.
Alahai bila siap kuih ni, teringat la pula mak mertua suka kuih ni. Hmmmm, bila la agaknya PKPD ni akan berakhir dan rutin kehidupan sedia ada boleh diteruskan...berkumpul bersama keluarga dapat dilakukan...Allahuakbar...hanya Allah jua maha mengetahui.
Selamat mencuba semua.
Comments
Post a Comment