Sudah lima hari rupanya tidak menjenguk di blog. Cepatnya masa bergerak sehingga tak sedar sudah banyak hari tidak sempat singgah di blog. Baru semalam rasanya hadir di sini...tidak sedar masa berlalu ...last posting was 24 Julai, dan hari ni sudah 29 Julai. MasyaAllah how time flies.
Malam ni agak kepenatan sikit sebenarnya, tapi tetap meneruskan hasrat untuk membuat brownies ni. Dah lama sangat tak buat. Weekend baru ni tak sempat masuk dapur due macam2 perkara tentang kerja yang perlu diselesaikan.
Ditambah pula hati masih rasa terkejut, terkedu, kosong, lemau dan macam2 rasa lagi. Semangat diri juga turut dibawa pergi dengan berita2 kematian dalam kalangan orang2 yang dikenali. Allahu...semoga roh mereka ditempatkan bersama orang2 yang beriman di sisi Allah. Kerdil betul rasa kehidupan di dunia ini..tiba masa dipanggil pergi maka tidak lewat atau cepat walau sesaatpun..MasyaAllah. Rasa sayu dan sedih mengenangkan insan yang ditinggalkan dan rasa sedih bila mengenang mereka yang suatu ketika dulu pernah bersama dengan saya.
Kembali kepada brownies...brownies ni lebih kurangnya macam kek, cumanya teksturnya lebih berat banding dengan kek yang lebih ringan. Brownies lebih mudah disediakan berbanding kek. Kiranya straight forward dan tak banyak hal sangat la membuat brownies ni. Jom sama2 kita tengok.
Bahan-bahan:
Dark coklat coins 300gm. Saya guna Berrys.
Butter 150gm. Saya guna pure butter untuk lebih sedap rasanya.
Gula perang 160gm
Gula putih 50gm
Telur 3 biji
Gandum 100gm
Serbuk koko 30gm
Sedikit esen vanila
Sedikit nescafe (setengah sudu teh)
Nutella untuk topping
Cara-cara:
1. Cairkan coklat dan butter juga nescafe secara double boiler. Ketepikan sekejap.
2. Dalam bekas lain, kacau gula perang, gula putih dan telur. Telur ni saya masuk satu persatu. Kacau guna hand whisk saja. Masukkan esen vanila dan sedikit garam. Kacau tidak perlu lama sekadar sebati saja.
3. Masukkan coklat cair tadi. Tidak perlu tunggu sejuk. Suam2 pun sudah boleh dimasukkan. Kacau sebati.
4. Masukkan tepung gandum dan serbuk koko yang telah diayak. Masukkan sedikit demi sedikit.
5. Masukkan dalam loyang empat segi ukuran 8x8 atau 9x9 inci. Bakar pada suhu 160C dengan api atas bawah selama 35-40 minit. Biarkan beberapa minit di dalam oven sebelum dikeluarkan dengan penutup oven dibuka. Jangan terlebih bakar nanti brownies ni jadi agak kering.
6. Biarkan sejuk dan boleh dipotong. Bagi mendapatkan potongan yang cantik gunakan pisau yang dicelup dlm air panas terlebih dahulu, lapkan pisau dan boleh mulakan potongan.
Saya gunakan nutella untuk hiasan.
Brownies siap dan boleh dinikmati seisi keluarga. Brownies ni sangat sedap kerana ianya garing di luar dan lembut/moist di dalam. Rasa coklatnya berpadu pula dengan kelembutan teksturnya menjadikan rasa sedapnya yang tidak terucap.
Selamat mencuba!
Salam hormat,
RZH
Comments
Post a Comment