Skip to main content

Kuih Seri Muka Sedap...


Hujung minggu kembali lagi. Sabtu Ahad kali ni lega cket dpt rest sepenuhnya sebab tak ada meeting mcm dua tiga kali weekend yang berlalu. Sudah selesai majlis anugerah MyRA dan beberapa perkara yang urgent, makanya boleh la "bernafas" sekejap. Tahap stress pun dah turun ni...dah terhenti rasa debaran yang sebelum ni dok ada...selesai majlis MyRA pada 7 Julai lalu makanya meleraikan segala rasa. Alhamdulillah majlis berlangsung dgn cemerlang.

Hari ni teringat nak makan kuih seri muka. Lama sangat tak membuatnya. Ada aje orang jual kuih ni, tapi saya perlukan yang citarasa saya...pulut yang lemak dan lembut cukup santannya, dan permukaan hijau yang juga lembut dan cukup santannya. Makanya, buat la sendiri.

Kebetulan hari ni dan esok tiada apa2 meeting...jadi boleh plan untuk buat kuih-muih kegemaran.

Buat kuih seri muka ni tak rumit sebab semua bahannya boleh dikatakan memang ada di rumah. Hanya menggunakan gandum, telur, gula dan pulut juga daun pandan.

Jom kita lihat bahan2 dan cara membuatnya.

Bahan:
2 cawan gandum
2 cawan pulut
3 biji telur
3/4 cawan gula
Dua helai daun pandan diblend dan ambil airnya. Air sedikit saja, setakat untuk blender tu boleh berputar saja.
Santan satu kotak kecil. Saya guna santan kotak ya.
Garam setengah sudu teh.
Sedikit pewarna hijau

Cara-cara:
1. Cuci bersih pulut dan rendam setengah jam.

2. Masukkan santan kotak kecil dalam pulut. Campurkan setengah sudu teh garam dan air cket bagi sama paras pulut sahaja. Campurkan minyak masak dlm dua sudu dan kacau serata. Kukus pulut dlm 25 minit.

3. Bila pulut dah masak, tekan2 biar padat pulut tu dalam loyang. Saya alaskan loyang dengan plastik tahan panas untuk mudahkan tarik keluar kuih bila masak nanti. Pulut ni biar ia betul2 padat baru cantik seri muka kita, di mana pulutnya nampak "leit". Cucuk kan dengan garfu atas permukaan pulut bagi tujuan melekat kuat tepung hijau yang akan dituangkan ke atasnya nanti. Ketepikan sekejap.

5. Blend telur, gandum, satu sudu tepung pulut, air daun pandan, santan, gula dan air daun pandan serta secubit garam. Biar sebati elok dan tuangkan atas pulut tadi.

6. Kukus dalam 40-50 minit.
Bila masak boleh disejukkan sekejap sebelum dipotong dan dihidangkan untuk dinikmati.





Salam hormat,
RZH


Comments

Popular posts from this blog

Kenangan Zaman Permainan Kanak-kanak...

Dalam  hidup masing-masing, semua orang   mempunyai  kenangan  dan  momen  indah yang tersendiri semasa zaman kanak-kanak...ada yang menjadikan kenangan itu sebagai suatu nilai sentimental yang akan terpahat selamanya dalam lipatan kenangan. Saya juga tidak terkecuali. Kenangan permainan saya semasa kanak-kanak dulu memang terlalu istimewa dalam hidup saya...sentiasa segar dan mekar dalam bayangan fikiran sehinggakan terkadang menggamit rasa untuk kembali semula ke masa lampau...andai masa boleh diundur semula kan...saya ingin kembali mengulangi momen2 itu. Semasa zaman kanak2 saya memang sangat aktif bermain dan beraktiviti dengan kawan2...memang lasak betul la. Permainan kami geng kanak2 ni memang meriah betul ibarat satu pesta pula kemeriahannya. Zaman kanak2 dulu saya ni kiranya ketua geng la...haha..gengster pun ya juga (kira gengster baik la kalau dalam cerita hindustan dulu2..haha...sabar aje la) tukang plan itu ini dan confirmnya plan tu akan menjadi dgn me

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Peranan Pegawai Tadbir di Universiti Awam

Buat semua pembaca budiman,  Penulisan ini adalah sekadar pandangan dan pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman yang dilalui sebagai Pegawai Tadbir di Universiti Awam (UA). Walau bagaimanapun, ia mungkin berbeza mengikut pandangan masing-masing, juga mungkin berbeza mengikut governan UA masing-masing. Namun, sekurang-kurangnya penulisan ini dapat membantu untuk memberikan gambaran kepada pembaca dalam mengetahui secara umum mengenai peranan dan tanggungjawab seorang Pegawai Tadbir di UA. Pegawai Tadbir yang dibincangkan dalam penulisan ini adalah Pegawai Tadbir Universiti (PTU). PTU adalah Pegawai yang dikelaskan di bawah Skim Perkhidmatan Pengurusan dan Profesional (P&P). Gred jawatan bermula di Gred 41 dan ke atas. PTU adalah individu yang dilantik oleh pihak berkuasa Universiti untuk menguruskan pelbagai bentuk hal-ehwal pengurusan dan pentadbiran di Pusat Tanggungjawab (PTJ) di mana mereka ditempatkan. Daripada segi kelayakan akademik, PTU ini pe