Hari ni teringat nak makan kuih seri muka. Lama sangat tak membuatnya. Ada aje orang jual kuih ni, tapi saya perlukan yang citarasa saya...pulut yang lemak dan lembut cukup santannya, dan permukaan hijau yang juga lembut dan cukup santannya. Makanya, buat la sendiri.
Kebetulan hari ni dan esok tiada apa2 meeting...jadi boleh plan untuk buat kuih-muih kegemaran.
Buat kuih seri muka ni tak rumit sebab semua bahannya boleh dikatakan memang ada di rumah. Hanya menggunakan gandum, telur, gula dan pulut juga daun pandan.
Jom kita lihat bahan2 dan cara membuatnya.
2 cawan gandum
3 biji telur
3/4 cawan gula
Dua helai daun pandan diblend dan ambil airnya. Air sedikit saja, setakat untuk blender tu boleh berputar saja.
Santan satu kotak kecil. Saya guna santan kotak ya.
Garam setengah sudu teh.
Sedikit pewarna hijau
Cara-cara:
1. Cuci bersih pulut dan rendam setengah jam.
2. Masukkan santan kotak kecil dalam pulut. Campurkan setengah sudu teh garam dan air cket bagi sama paras pulut sahaja. Campurkan minyak masak dlm dua sudu dan kacau serata. Kukus pulut dlm 25 minit.
3. Bila pulut dah masak, tekan2 biar padat pulut tu dalam loyang. Saya alaskan loyang dengan plastik tahan panas untuk mudahkan tarik keluar kuih bila masak nanti. Pulut ni biar ia betul2 padat baru cantik seri muka kita, di mana pulutnya nampak "leit". Cucuk kan dengan garfu atas permukaan pulut bagi tujuan melekat kuat tepung hijau yang akan dituangkan ke atasnya nanti. Ketepikan sekejap.
5. Blend telur, gandum, satu sudu tepung pulut, air daun pandan, santan, gula dan air daun pandan serta secubit garam. Biar sebati elok dan tuangkan atas pulut tadi.
6. Kukus dalam 40-50 minit.
Bila masak boleh disejukkan sekejap sebelum dipotong dan dihidangkan untuk dinikmati.
RZH
Comments
Post a Comment