Buat Gulai "Khutuk".
Kerutuk ni selain sedap dimakan dengan nasi putih, ia juga sangat ngam dimakan dengan pulut kuning, nasi arab atau nasi minyak, juga sedap dicicah dengan roti..ore kelate biasanya buat "buku besar" kalu buat khutuk gak, tapi saya buat "buku kecik" jah. Buku ni bukan merujuk pada buku dibaca tu, tapi "buku" di sini merujuk kpd potongan saiz daging tuš .
Bagi yang ingin mencuba resepi gulai kerutuk bonda saya ni, saya kongsikan di sini.
Bahan2:
1 kg daging
Bwg merah 10-13 ulas
Bwg putih 3 ulas
Halia 1 inci
Nise a.k.a gula melaka (jika tiada yg dari kelantan atau Tganu tak perlu masuk. Jgn ganti dengan gula merah yang hancur atau gula kabung tu nanti gulai akan rasa berbeza)
Rempah kerutuk adabi 3 paket
Santan sekilo
Garam dan gula
Kulit kayu manis satu btg
Bunga lawang 2
Buah pelaga 2
Bunga cengkih 2
Sedikit Air Asam jawa
Lada kering lima enam tangkai diblend.
Serai 2 btg
Perasa jika suka
Satu sudu besar Kerisik
Satu sudu ketumbar disangai tanpa minyak dan tumbuk lumat.
Cara2:
1. Bawang dan halia dimayang.
2. Tumis 4 beradik
Masuk bwg, serai, halia, sampai layu
3. Masuk rempah kerutuk & cili kering yang sudah di blend. Tumis sampai naik minyak sikit
4. Masuk daging, masak sampai empuk dulu.
5. Masuk nise (dlm setengah kerek, agak2 ikut saiz nise deh. Kalu tak ada tak payah bubuh, memadai dengan gula putih. Tapi nise ni ant penyedap jugaš¤), garam, gula, asam jawa, ketumbar disangai dan ditumbuk tadi, dan santan.
6. Dekat nak angkat nanti masukkan sedikit air asam jawa. Jgn banyak. Dalam setengah sudu besar asam jawa.
Tips: Gulai kerutuk ni, kena lama atas api..kena banyak main api..biar api perlahan dan gulainya lama atas api sehingga kuahnya agak pekat cket...kuah kerutuk memang kena pekat.
Selamat mencuba.
anggerikdesa
RZH
Comments
Post a Comment