Hari minggu kembali lagi.
Recharge Diri Audit Diri.
Masak2😀
Bangun awal pagi teringat kuih Beke hok mek (bonda saya) buat di kapung (Beke ni sebutan ore kelate merujuk kepada Bingka). Beke mek memang sedap sangat. Di kampung mek bakar ikut cara orang lama betul, bakar guna acuan tembaga dengan bara sabut. Itu yang kuih bingka ni jadi lebih sedap rasanya...asap api daripada bara tu penyedap rasa juga sebenarnya.
Masa proses membakar, bara sabut ni, ia diletakkan atas dan bawah. Sempat saya dok tengok cara orang tua dulu2 buat. Daya tahan kena kuat betul masa proses membakar ni sebab kawasan tungku api tu memang panas la dengan sabut merah menyala membara tu..walau rumit sikit proses membakarnya tapi hasilnya memang terbaik. Sangat sedap beke yang dibakar guna bara api ni....seronok menengok proses membuatnya.
Kembali pada kuih ni, makanya pagi ni saya buat yang mudah saja...bakar dalam oven. Asalnya nak bakar di Air Fryer...tapi bekas tak muat la pulok nak masuk dlm air fryer tu. Jadi tukar plan masuk oven. Bakar dalam setengah jam, maka siap!
Sedap la pulak rasanya..garing di luar dan lembut di dalam...pekena dengan coffee di awal pagi...mungkin sebab lama tak makan yang buat sendiri. Buat sendiri ni kita blh setkan lemak manisnya..letak santan lebih dan blh guna original pandan....aroma daun pandan memang menambahkan kesedapan kuih kita. Saya langsung tak masukkan pewarna tambahan. Sudah cukup dengan warna asli yang dihasilkan daripada beberapa helai pandan yang digunakan. Saya juga tak masukkan bijan sebab tak ada, malas nak keluar ke kedai, jadinya buat apa yang ada sahaja. Lagipun saya tak suka sangat kuih bingka yang ada bijan ni.
1. Gandum 1 cawan
2. Gula setengah cawan (boleh lebihkan lagi satu sudu)
3. Telur 3 biji
4. Santan satu cawan dan lebihkan 1/4 cawan lagi
5. Garam setengah sudu teh (garam ni untuk membangkitkan rasa lemak2 pada kuih)
6. Air daun pandan 1 cawan (4 helai daun pandan diblend dgn satu cawan air)
Cara-cara:
Blend semua bahan tadi. Masukkan dalam loyang dan bakar dalam oven api atas bawah selama 30-35 minit. 20 minit pertama suhu 150 C dan 15 minit terakhir suhu 180 C.
Selamat mencuba!
Comments
Post a Comment