Hari ni cuti Nuzul Quran.
Habiskan masa dengan buat cookies. Saja2 sambil layan minat baking ni. Hari ni plan buat biskut semperit susu. Siapkan terus ole2 biskut raya untuk semua family ipar duai. Memang menjadi rutin saya menyediakan ole2 biskut raya untuk semua famili ipar duai. Biskut semperit, biskut sarang semut dan tart nenas mmg wajib untuk saya sediakan untuk semua.
Cara buat semperit ni saya letakkan di sini untuk rujukan keluarga dan semua yang mengunjungi Blog anggerikdesa.
Bahan2:
1. Satu Buku Butter.
2. 3/4 cawan susu pekat manis (Blh kurangkan satu sudu besar jika tidak suka manis)
3. Satu biji telur merah
4. Dua cawan tepung kastard
5. Satu cawan gandum (boleh lebihkan dua tiga sudu besar) jika adunan lembut sgt.
6. Satu setengah cawan tepung jagung
7. Satu sudu teh essen vanila.
Cara2:
1. Kacau sebati butter dan susu. Dalam tujuh lapan minit. Guna spatula saja.
2. Masukkan telur kuning dan essen vanila. Kacau sebati dua tiga minit.
3. Masukkan semua tepung sedikit demi sedikit dan gaul rata. Mula2 gaul dulu dgn spatula. Kemudian blh guna tangan.
4. Terapkan guna acuan "pecah 15" biskut akan lebih cantik. Doh adunan memang agak lembut. Jgn risau teruskan saja dgn doh begitu.
5. Bakar dengan suhu 150C api atas bawah selama 20 minit bergantung kpd oven masing2. Oven panaskan dulu 10 minit. Adunan yg telah diterap biarkan dulu dlm 20 minit sebelum dibakar supaya bunganya tidak jatuh.
Selamat mencuba!
anggerikdesa.
Comments
Post a Comment