Skip to main content

Masak Kengsom Ikan Jenahak...

Sebulan lebih tidak menjenguk di sini. Rindu menggamit itu pasti. Tapi atas kekangan tertentu menjadikan penulisan di blog terhenti seketika.

Malam ini kembali menjenguk seketika. Sekadar menyatakan "hello" kepada blog anggerikdesa yang sunyi telah lebih sebulan. Sekadar penulisan singkat saja.

Alhamdulillah malam ni masuk malam keempat Ramadan. Semoga Ramadan kali ini lebih baik dari Ramadan yang lepas. Moga Allah terus beri kekuatan dan ketabahan untuk meningkatkan amalan untuk mendapat redha dan keberkatan Allah. InsyaAllah.

Petang tadi masak Kengsom Ikan Jenahak. Sudah tiga empat hari teringat nak makan. Hari ni baru dpt memasaknya.

Jom kita tengok bahan-bahan dan cara memasak menu kengsom cara anggerikdesa.

Bahan2:
4 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
Cili api 8 biji
Cili besar merah 1 tangkai
Belacan secubit
Kunyit hidup seinci
Semua ni tumbuk👆

Ikan Jenahak dicuci bersih dan cucian yang last dgn air asam jawa.

Dalam periuk, masukkan air dan bahan tumbuk tadi, terus dgn ikan. Air dalam anggaran 4 cawan bagi dua potong ikan jenahak yang agak besar saiznya. Masuk serai (ketuk2 dulu serai) dan daun kunyit sikit (dalam selebar tapak tangan, carik2kan). Juga sedikit daun kesum, dlm setangkai dua. 

Bila menggelegak boleh masukkan sedikit air asam jawa (asam jawa dlm sesudu besar) dan perahan limau nipis sebiji.
Dan masukkan garam, gula, perasa, juga sedikit sos ikan (jika tiada sos ikan boleh skip). Juga kangkung yang telah dipotong. Boleh masuk tomato dan bendi juga nenas jika suka. Pastikan kangkung dimasukkan sekejap saja bagi mengekalkan kerangupan kangkung berkenaan.

Dalam 10-14 minit boleh tutup api. Jgn lama sgt nanti ikan jadi keras.

Menu ni sangat sedap bagi penggemar menu berkuah/bersup, juga bagi mereka yang cuba elak menu bersantan. Rasanya mmg tiptop sedap, masam2 dan mmg kena berpalut elok dengan ikan dan bahan2 lain di dalamnya. 

Sebenarnya menu masakan ni orang tua2 kita dulu selalu masak dan menu ini dipanggil gulai asam atau masak asam. Menu ini kini diinovasi menjadi namanya Kengsom, sejenis masakan Thai. 

Selamat mencuba buat semua. Memang sedap dan berbaloi mencuba!

Salam Hormat
anggerikdesa
RZH

Comments

Popular posts from this blog

Kenangan Zaman Permainan Kanak-kanak...

Dalam  hidup masing-masing, semua orang   mempunyai  kenangan  dan  momen  indah yang tersendiri semasa zaman kanak-kanak...ada yang menjadikan kenangan itu sebagai suatu nilai sentimental yang akan terpahat selamanya dalam lipatan kenangan. Saya juga tidak terkecuali. Kenangan permainan saya semasa kanak-kanak dulu memang terlalu istimewa dalam hidup saya...sentiasa segar dan mekar dalam bayangan fikiran sehinggakan terkadang menggamit rasa untuk kembali semula ke masa lampau...andai masa boleh diundur semula kan...saya ingin kembali mengulangi momen2 itu. Semasa zaman kanak2 saya memang sangat aktif bermain dan beraktiviti dengan kawan2...memang lasak betul la. Permainan kami geng kanak2 ni memang meriah betul ibarat satu pesta pula kemeriahannya. Zaman kanak2 dulu saya ni kiranya ketua geng la...haha..gengster pun ya juga (kira gengster baik la kalau dalam cerita hindustan dulu2..haha...sabar aje la) tukang plan itu ini dan confirmnya plan tu akan menjadi dgn me

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Peranan Pegawai Tadbir di Universiti Awam

Buat semua pembaca budiman,  Penulisan ini adalah sekadar pandangan dan pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman yang dilalui sebagai Pegawai Tadbir di Universiti Awam (UA). Walau bagaimanapun, ia mungkin berbeza mengikut pandangan masing-masing, juga mungkin berbeza mengikut governan UA masing-masing. Namun, sekurang-kurangnya penulisan ini dapat membantu untuk memberikan gambaran kepada pembaca dalam mengetahui secara umum mengenai peranan dan tanggungjawab seorang Pegawai Tadbir di UA. Pegawai Tadbir yang dibincangkan dalam penulisan ini adalah Pegawai Tadbir Universiti (PTU). PTU adalah Pegawai yang dikelaskan di bawah Skim Perkhidmatan Pengurusan dan Profesional (P&P). Gred jawatan bermula di Gred 41 dan ke atas. PTU adalah individu yang dilantik oleh pihak berkuasa Universiti untuk menguruskan pelbagai bentuk hal-ehwal pengurusan dan pentadbiran di Pusat Tanggungjawab (PTJ) di mana mereka ditempatkan. Daripada segi kelayakan akademik, PTU ini pe