Kalau ikutkan sangat jarang saya masak kangkung belacan ni. Boleh dikira rasanya. Bukan my fav menu untuk dimasak la kononnya. Tapi bila sesekali buat, menu ni menjadi kesukaan pula.
Ceriteranya dua hari lepas masa buat menu kengsom tu, kena letak kangkung cket. Jadinya, ada sedikit lebihan kangkung tu saya buat kangkung goreng belacan. Suami dan anak2 suka rupanya dan ptg semalam req lagi untuk buat.
Jadinya menu ni saya letak di blog juga la sebagai kenangan.
Jom kita tengok bahan2 kangkung goreng belacan cara anggerikdesa.
1. Kangkung seikat
2. Bawang putih tiga ulas
3. Bawang merah dua ulas
4. Satu sudu besar cili giling/cili kering dikisar
6. Garam dan gula, juga sedikit perasa maggi jika suka.
Cara2:
1. Siang dan cuci bersih kangkung. Siang kangkung ni bukan mcm kita potong sayur lain guna pisau. Kangkung ni hanya dipatah2 kan dengan tangan. Mmg cara potongnya begitu. Panjang2 pun tak apa.
2. Bawang merah dan bawang putih, juga belacan ditumbuk hancur. Tidaklah lumat sgt.
3. Tumiskan dgn sedikit minyak. Guna pan atau kuali, ikut selesa masing2. Bila garing, masukkan sedikit cili giling, dlm satu sudu besar. Tumis sekejap hingga cili masak dan pecah minyak. Masuk garam dan gula.
4. Masukkan kangkung dan kacau dalam lima enam minit. Kangkung jangan layu sgt nanti hilang kerangupan krup krap kangkung bila dikunyah nanti. Tang rangup tu la yang specialnya bila mkn sayur kangkung ni. Tips goreng kangkung ni tak perlu tutup walaupun sekejap kuali kita. Kalau goreng sayur lain kita boleh tutup sekejap dlm seminit dua. Tapi untuk kangkung tak perlu tutup sbb daunnya mmg cepat sgt lembut. Biar dia masak tanpa ditutup. Batang kangkung yg besar sikit tu kita boleh masuk awal sikit.
Makanya siap....dan bolehlah dihidang dan dinikmati seisi keluarga.
Salam Hormat
anggerikdesa
RZH
Comments
Post a Comment