Hari ni Monday Blues...
HMmmm meeting full...back to back. Masak untuk lunch simple saja sebab tak nyempat sgt nak berlama kat dapur. Goreng ayam dan gaulkan dengan bawang holland yang telah dimayang dan hirisan cili api. Ayam goreng ni peregukan lawannya dengan budu letak durian dan cili api. Cukup untuk bertambah la kalu menu lagu ni gak.
Tapi entri ni bukan nak cerita pasal menu lunch, tapi nak cerita pasal menu dinner.
Malam ni sempat ambil masa buat spagetti aglio olio. Usai solat maghrib, terus masuk dapur kelentung kelentang buatkan menu ini for dinner.
Bahan2nya dah minta Mr. Husband belikan lewat petang tadi. Plan nak buat aglio olio ni dah lama tapi tak jadi2 juga. Tiba2 sesambil berehat santai sementara nak menunggu waktu maghrib, datanglah pula di fikiran, hasrat yang tertangguh ni yang belum tertunai.
Makanya kali ini tidak bertangguh lagi bila memikirkan sebelah malam tak ada perkara urgent sangat berkaitan kerja2 ofis yang nak dibuat, makanya on la masak spaghetti ni
Jom kita tengok resepi spaghetti aglio olio saya.
1. Spaghetti satu paket. Apa2 brand pun okey.
2. Satu labu bawang putih.
3. Setengah labu bawang holland
4. Dua tangkai cili kering
5. Dua tangkai cili api
6. Udang setengah kg
7. Satu biji capsicum
8. Dua sudu besar cili flakes
9. Sedikit daun parsley - saya guna yang kering saja.
10. Satu kiub ayam
11. Sedikit lada sulah
12. Sedikit serbuk lada hitam
13. Garam dan perasa jika suka. Saya letak sedikit gula bagi melengkapkan rasa. Jika tak suka gula, tak perlu letak.
Cara2:
1. Racik halus bawang putih dan bawang holland. Potong dadu capsicum. Potong halus daun ketumbar. Mayang cili api. Potong halus cili kering.
3. Bersihkan udang. Buang kepalanya dan kulit. Tinggalkan ekornya jangan dibuang. Kalau masak spagetti goreng, memang style udang dipotong begitu.
5. Panaskan sedikit minyak zaitun. Jika tiada, boleh ganti dengan minyak masak. Saya suka spagetti goreng yang agak berminyak sikit, jadi saya lebihkan sikit minyak. Dalam satu senduk sederhana.
6. Tumis dulu bawang putih. Bila kekuningan masukkan bawang holland. Bila kekuningan masukkan cili kering yang diricik halus tadi, kemudian masukkan udang yang telah dibersihkan dan dibuang kulit tadi. Masukkan terus daun parsley, serbuk lada hitam, kiub ayam, garam dan gula untuk perasakan terus udang.
7. Masukkan cili benggala dan cili api. Kacau serata dan bolehlah dimasukkan spaghetti yang diketepikan tadi.
8. Kacau serata dalam lima enam minit. Siap dan boleh dihidangkan.
Pada saya spaghetti aglio olio ni memang sedap untuk hidangan dinner. Sangat sesuai sebab menu ni tak heavy sangat. Tak ada la nanti rasa mengah sangat bila kita tidak ambil menu berat waktu malam. Bagi penggemar spaghetti pasti bertambah makan style aglio olio ni. Taburkan sedikit parmesan semasa nak makan nanti, lagi sedap rasanya!
Selamat mencuba.
Comments
Post a Comment