Dulu2 masa mok masih ada, menu ni adalah menu kegemaran mok. Kalau mok buat sayur lemak, mok akan letak bawang dan ikan rebus yang banyak. Mok akan tumbuk bawang dan isi ikan rebus tu dalam lesung. Jadi rasa sayur lemak tu memang betul2 sedap, mungkin bercampur dengan sentuhan mok, sayur lemak jadi sangat sedap. Mok memang pandai masak. Semua masakannya sedap.
Selalunya bila buat sayur lemak, saya memang akan blend aje semua bawang dan isi ikan tu. Tapi kali ni, saya tumbuk sebab saya teringat sayur lemak cara mok. Cuma, kalau sayur lemak mok, mok akan letakkan sedikit lada benar atau lada hitam. Saya tak berapa suka rasa lada hitam tu dalam sayur lemak, makanya saya tak letak. Mok juga akan bakar sekejap bawang merah tu bagi mendapatkan rasa sayur lemak yang lagi sedap, tapi buat masa ini saya sekadar dapat buat yang mudah2 saja, jadinya saya tak bakar bawang tu..saya terus tumbuk aje.
Makanya siaplah sayur lemak ala2 mok for lunch today. Allahu sangat sedap. Pekena pula dengan ikan masin, memang lagi nyakot molek. Ikan masin ni yang jenis jeruk tu, lagi sedap makan dengan sayur lemak.
Bagi yang berminat dengan sayur lemak style kelate ala arwah nenek saya ni, boleh mencubanya nanti. Memang sedap. Bahan2 juga sangat mudah. Untuk satu biji kelapa, sekali blend saja dalam blender. Tujuh lapan ulas bawang merah kecil, seulas kecil bawang putih. Bawang putih ni secoet saja, kalau tak bubuh pun tak mengapa. Ikan selayang atau ikan sardin tiga ekor direbus dan ambil isinya. Masa rebus ikan, taruk sedikit air paras ikan saja, sedikit garam dan dua keping asam keping. Blend semua bahan tadi, masukkan santan terus semasa blend tu. Jika kuah pekat sangat boleh tambahkan setengah cawan air.
Manakala untuk sayur, pelbagaikan campur2 pun boleh, kobis, sawi, petola, terung, dsbnya lagi. Sayur yang saya buat ini saya habiskan apa yang ada dlm peti ais, potong sayur2 yang ada ni, terung, petola, dan baby jagung, juga satu tangkai cili hijau besar. Campur sekali harung semua bahan, dan biar sekali menggelegak saja dah boleh padamkan api. Jangan lupa masuk garam gula dan sedikit serbuk perasa jika suka.
Makanya siap dan boleh dihidangkan untuk seisi keluarga. Memang sedap. Tips masak sayur ni, jangan sampai santainya pecah minyak atau berketul, dan jangan bagi sayurnya tu terlebih masak, lembik sangat pula nanti. Cuma sayur lemak saya kali ni nampak tak berapa comey sikit sebab saya sengaja tak blend halus bahan2 campuran isi ikan rebus dan bawang tadi. Isi ikan tu sengaja saya biarkan kasar2 begitu sedikit sebab saya nak dptkan sayur lemak macam arwah mok buat.
Semoga arwah mok damai di sana...
Al-Fatihah.
Comments
Post a Comment