Skip to main content

Resepi Sedapzaini: Daging Singgang


Dulu2 saya tak berapa pandai sangat nak buat daging singgang ni...tapi dlm lima enam tahun yang berlalu saya suka pulak dgn menu ini...jadinya saya mula mencari info ttg resipi memasaknya. Resipi daging singgang ni saya dpt dari kawan2 saya di kelate dan saya  ubah suai mengikut citarasa saya...opkos la...hehe.

Daging singgang ni pada saya mmg mempunyai keistimewaan rasanya yang tersendiri...kalau pandai membuatnya mmg rasanya sgt sedap...tidak terkata...confirm hingga menjilat jari la..

Sinonim dgn menu daging singgang ni, rasa dia mestilah kena cukup lengkap dgn masin, masam...mmg wajib rasa menu ni mmg macam gitu!

Jom kita tengok resipi daging singgang kelate ala masakan saya ya..

Bahan2:

1. Daging sekilo
2. Bawang merah kecil tujuh lapan biji
3. Bawang putih 7 ulas
4. Asam keping empat lima keping
5. Cili api tiga empat tangkai- optional
6. Cili kering empat lima tangkai
7. Lengkuas besar cket saiz ibu jari
8. Halia besar cket saiz ibu jari
9. Budu dua sudu besar
10. Garam dan nise kelate secukup rasa.
11. Ketumbar satu sudu kecil disangai
12. Perasa - optional

Cara2:

1. Daging dipotong nipis spt dlm gambar. Dicuci bersih, disiram dan ditoskan.

2. Bawang merah, bawang putih dimayang. Lengkuas dan halia dipotong bentuk kepingan2 atau sekadar ditumbuk pecah2. Cili api dipotong besar2. Cili kering dipotong tiga. Ketumbar yang telah disangai ditumbuk pecah2 saja.

3. Masak daging dlm bentuk rebusan sehingga empuk...Masukkan air mengikut berapa byk kuah yang diinginkan...tapi jangan terlalu byk...perlu seimbang dgn bawang2 tadi...biasanya dlm lima enam gelas memadai.

4. Bila daging dah empuk..tambah air kalau air dan kurang. Masuk semua bahan pada nombor 2...biarkan sebati dlm 20 minit...biar aroma bahan2 tadi menyerap ke dlm daging.

5. Kemudian masukkan garam dan nise juga budu..bila dah cukup rasanya maka boley la diangkat dan dihidangkan.

Selamat mencuba...daging singgang ni mmg sedap...kalau musim raya korban..daging baru2 disembelih mmg sedap dimasak singgang, manis2 daging dan kesegaran daging korban  yg baru lepas disembelih mmg akan menambahkan lagi kesedapan daging singgang ini.

Salam hormat,
RZH

Comments

Popular posts from this blog

Kenangan Zaman Permainan Kanak-kanak...

Dalam  hidup masing-masing, semua orang   mempunyai  kenangan  dan  momen  indah yang tersendiri semasa zaman kanak-kanak...ada yang menjadikan kenangan itu sebagai suatu nilai sentimental yang akan terpahat selamanya dalam lipatan kenangan. Saya juga tidak terkecuali. Kenangan permainan saya semasa kanak-kanak dulu memang terlalu istimewa dalam hidup saya...sentiasa segar dan mekar dalam bayangan fikiran sehinggakan terkadang menggamit rasa untuk kembali semula ke masa lampau...andai masa boleh diundur semula kan...saya ingin kembali mengulangi momen2 itu. Semasa zaman kanak2 saya memang sangat aktif bermain dan beraktiviti dengan kawan2...memang lasak betul la. Permainan kami geng kanak2 ni memang meriah betul ibarat satu pesta pula kemeriahannya. Zaman kanak2 dulu saya ni kiranya ketua geng la...haha..gengster pun ya juga (kira gengster baik la kalau dalam cerita hindustan dulu2..haha...sabar aje la) tukang plan itu ini dan confirmnya plan tu akan menjadi dgn me

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Peranan Pegawai Tadbir di Universiti Awam

Buat semua pembaca budiman,  Penulisan ini adalah sekadar pandangan dan pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman yang dilalui sebagai Pegawai Tadbir di Universiti Awam (UA). Walau bagaimanapun, ia mungkin berbeza mengikut pandangan masing-masing, juga mungkin berbeza mengikut governan UA masing-masing. Namun, sekurang-kurangnya penulisan ini dapat membantu untuk memberikan gambaran kepada pembaca dalam mengetahui secara umum mengenai peranan dan tanggungjawab seorang Pegawai Tadbir di UA. Pegawai Tadbir yang dibincangkan dalam penulisan ini adalah Pegawai Tadbir Universiti (PTU). PTU adalah Pegawai yang dikelaskan di bawah Skim Perkhidmatan Pengurusan dan Profesional (P&P). Gred jawatan bermula di Gred 41 dan ke atas. PTU adalah individu yang dilantik oleh pihak berkuasa Universiti untuk menguruskan pelbagai bentuk hal-ehwal pengurusan dan pentadbiran di Pusat Tanggungjawab (PTJ) di mana mereka ditempatkan. Daripada segi kelayakan akademik, PTU ini pe