Skip to main content

Resepi Sedapzaini: Cekodok Pisang


Hai2 semua bertemu lagi. Hari ni hari minggu, sesambil santai2 saya teringat nak makan cekodok pisang.

Justeru, entri kali ni saya nak share bagaimana nak buat cekodok pisang atau ore kelate panggil "Jepput Pise".

Bagi penggemar dan pencinta pisang opkos takkan tolak menu ni..confirm punya! Cekodok pisang ni mempunyai keistimewaan rasanya yang tersendiri. Bila makan rasa nak lagi nak lagi dan nak lagi..itu yang jadi lepas seketul seketul akan masuk ke mulut tanpa sedar..tahu2 dah licin sepinggan...hehe...

Namun begitu, membuatnya perlulah mempunyai teknik dan caranya yang tersendiri...mesti kena ada kaedahnya...tak blh main buat saje...sebab nanti kalau keras sgt ia tak sedap dimakan hilang rasa original pisangnya...kalau terlembik pulak nanti hancur dan melekat di kuali pula...hehe. Jadinya mmg kena pandai buat supaya adunan kekal lembut tapi tak melekat di kuali semasa proses menggoreng...selalunya berlaku bila kita nak cekodok tu lembut maka kita kurangkan tepungnya tapi bila goreng ia melekat..bila kita tambah tepung dia jadi keras pulak...

Cekodok yang sedap adalah apabila ianya lembut dan rasa pisangnya...tidak berminyak dan dimakan masa masih suam2 panas tu...mmg perghhh sgt!

Ini ada tipsnya yang sangat mudah..jom  kita tengok bagaimana cara saya membuat cekodok pisang yang enak dimakan, terasa lembut dan originality pisang tu masih terasa.

Bahan2:

1. Pisang masak 6 biji (pisang apapun tak apa, tapi kalau pisang kapas lagi sedap pada saya. Pisang kapas ni susah nak dpt). Kalau pisang dah ranum lagi sedap buat cekodok..
manis2 pisang tu akan lebih menyedapkan.

2. Gandum 7 atau 8 sudu besar. Tips untuk adunan betul2 sesuai adalah, mengikut portion satu biji pisang bersamaan dgn satu sudu besar penuh gandum..

3. Gula 3 sudu besar. Kalau tak tak suka manis boleh kurangkan kpd 2 sudu besar.

4. Sedikit air dlm tak sampaipun 1/4 gelas..sedikit sgt sekadar untuk sebatikan gula dan pisang.

Cara2:

1. Kupas kulit pisang. Masuk dlm bekas dan masuk gula dan air. Lenyek2 kan guna gelas plastik. Guna bhgn blkg gelas tu ya.

2. Dah lenyek sebati pisangnya...boleh masukkan gandum..kacau2 sebati dan boley digoreng. Guna api sederhana...masa mula2 goreng pastikan minyak dah panas ya...kalau minyak tak panas nanti melekat pulak adunan di kuali...mmg punah ranah la cekodok tu...hehe

3. Bila dah kekuningan gorengannya, boleh diangkat dan dihidangkan...

Selamat mencuba..pasti sedap tak henggat...


Salam Hormat,
RZH

Comments

Popular posts from this blog

Kenangan Zaman Permainan Kanak-kanak...

Dalam  hidup masing-masing, semua orang   mempunyai  kenangan  dan  momen  indah yang tersendiri semasa zaman kanak-kanak...ada yang menjadikan kenangan itu sebagai suatu nilai sentimental yang akan terpahat selamanya dalam lipatan kenangan. Saya juga tidak terkecuali. Kenangan permainan saya semasa kanak-kanak dulu memang terlalu istimewa dalam hidup saya...sentiasa segar dan mekar dalam bayangan fikiran sehinggakan terkadang menggamit rasa untuk kembali semula ke masa lampau...andai masa boleh diundur semula kan...saya ingin kembali mengulangi momen2 itu. Semasa zaman kanak2 saya memang sangat aktif bermain dan beraktiviti dengan kawan2...memang lasak betul la. Permainan kami geng kanak2 ni memang meriah betul ibarat satu pesta pula kemeriahannya. Zaman kanak2 dulu saya ni kiranya ketua geng la...haha..gengster pun ya juga (kira gengster baik la kalau dalam cerita hindustan dulu2..haha...sabar aje la) tukang plan itu ini dan confirmnya plan tu akan menjadi dgn me

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Peranan Pegawai Tadbir di Universiti Awam

Buat semua pembaca budiman,  Penulisan ini adalah sekadar pandangan dan pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman yang dilalui sebagai Pegawai Tadbir di Universiti Awam (UA). Walau bagaimanapun, ia mungkin berbeza mengikut pandangan masing-masing, juga mungkin berbeza mengikut governan UA masing-masing. Namun, sekurang-kurangnya penulisan ini dapat membantu untuk memberikan gambaran kepada pembaca dalam mengetahui secara umum mengenai peranan dan tanggungjawab seorang Pegawai Tadbir di UA. Pegawai Tadbir yang dibincangkan dalam penulisan ini adalah Pegawai Tadbir Universiti (PTU). PTU adalah Pegawai yang dikelaskan di bawah Skim Perkhidmatan Pengurusan dan Profesional (P&P). Gred jawatan bermula di Gred 41 dan ke atas. PTU adalah individu yang dilantik oleh pihak berkuasa Universiti untuk menguruskan pelbagai bentuk hal-ehwal pengurusan dan pentadbiran di Pusat Tanggungjawab (PTJ) di mana mereka ditempatkan. Daripada segi kelayakan akademik, PTU ini pe