Skip to main content

Resepi Sedapzaini: Ayam Goreng Bercili Ala Minang...


Orait...masih bermomentum untuk menulis tentang resepi...saat tiba mood untuk menulis tentang perkongsian resepi...makanya kita tulis...

Kebiasaannya di hari minggu memang saya suka memasak, tapi tengok keadaan juga...kalau kesihatan mengizinkan dan keinginan untuk makan lauk-pauk tertentu yang dimasak sendiri...makanya saya masuk dapur la...

Memasak ni mmg hobi saya...terapi diri saya adalah dgn memasak...itu antaranya la...hehe..

Hokey jom kita terus kepada resepinya. Entri kali ini saya nak share menu yang saya sebut pada tajuk di atas...masak ayam goreng bercili ala minang...opkos la masakan ini pedas cket sebab menggunakan cili api yang merupakan bahan wajib la...

Walaupun pedas, tapi sedapnya mmg tak henngat...kena cuba baru tau...tapi mesti org yang suka pedas la...kalau orang tak suka pedas atau tak boley makan pedas, makanya saya harap jgn ambik sambalnya langsung...memadai dgn apa yang melekat kat ayam tu saja..tapi itupun mmg dah pedas tahap dewa...huhu.

Masak menu ni mmg sgt simple...
Simple tapi sgt sedap...hehe

Bahan2:

1. Ayam setengah ekor - potong seketul2 ikut suka saiznya.

2. Cili api dua genggam

3. Bawang besar holland satu biji

4. Bawang putih tiga empat ulas.

5. Minyak untuk menggoreng ayam dan menumis

6. Garam gula secukupnya.

Cara2:

1. Potong, cuci bersih2 dan siram juga toskan ayam.

2. Bawang besar di mayang.

3. Bawang putih ditumbuk pecah2..tak perlu lumat sgt.

4. Cili api dikisar...jgn hancur sgt. Kalau rajin boleh ditumbuk saja supaya tidak hancur lumat sgt.

5. Ayam digaul dgn garam dan sedikit kunyit. Ayam digoreng.

6. Kemudiannya, tumis bawang putih dulu kekuningan dan selepas tu masukkan bawang besar..tumis sehingga kekuningan...dan masukkan cili api yang dikisar atau ditumbuk tadi.

7. Kacau dan gaul rata...bila dah pecah minyak...masukkan gula garam..gula perlu lebih cket sbb perlu imbangkan dgn pedas cili api tadi...saya biasanya taruk dlm 3 sudu besar. Kemudiannya masukkan ayam dan gaul rata...bila dah sebati semua kuahnya maka boleh diangkat dan dihidangkan.

Selamat mencuba..mmg sgt sedap menu ni terutama bagi mereka yang suka masakan pedas...

Salam hormat,
RZH

Comments

Popular posts from this blog

Kenangan Zaman Permainan Kanak-kanak...

Dalam  hidup masing-masing, semua orang   mempunyai  kenangan  dan  momen  indah yang tersendiri semasa zaman kanak-kanak...ada yang menjadikan kenangan itu sebagai suatu nilai sentimental yang akan terpahat selamanya dalam lipatan kenangan. Saya juga tidak terkecuali. Kenangan permainan saya semasa kanak-kanak dulu memang terlalu istimewa dalam hidup saya...sentiasa segar dan mekar dalam bayangan fikiran sehinggakan terkadang menggamit rasa untuk kembali semula ke masa lampau...andai masa boleh diundur semula kan...saya ingin kembali mengulangi momen2 itu. Semasa zaman kanak2 saya memang sangat aktif bermain dan beraktiviti dengan kawan2...memang lasak betul la. Permainan kami geng kanak2 ni memang meriah betul ibarat satu pesta pula kemeriahannya. Zaman kanak2 dulu saya ni kiranya ketua geng la...haha..gengster pun ya juga (kira gengster baik la kalau dalam cerita hindustan dulu2..haha...sabar aje la) tukang plan itu ini dan confirmnya plan tu akan menjadi dgn me

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Peranan Pegawai Tadbir di Universiti Awam

Buat semua pembaca budiman,  Penulisan ini adalah sekadar pandangan dan pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman yang dilalui sebagai Pegawai Tadbir di Universiti Awam (UA). Walau bagaimanapun, ia mungkin berbeza mengikut pandangan masing-masing, juga mungkin berbeza mengikut governan UA masing-masing. Namun, sekurang-kurangnya penulisan ini dapat membantu untuk memberikan gambaran kepada pembaca dalam mengetahui secara umum mengenai peranan dan tanggungjawab seorang Pegawai Tadbir di UA. Pegawai Tadbir yang dibincangkan dalam penulisan ini adalah Pegawai Tadbir Universiti (PTU). PTU adalah Pegawai yang dikelaskan di bawah Skim Perkhidmatan Pengurusan dan Profesional (P&P). Gred jawatan bermula di Gred 41 dan ke atas. PTU adalah individu yang dilantik oleh pihak berkuasa Universiti untuk menguruskan pelbagai bentuk hal-ehwal pengurusan dan pentadbiran di Pusat Tanggungjawab (PTJ) di mana mereka ditempatkan. Daripada segi kelayakan akademik, PTU ini pe