Salam hujung minggu buat semua.
Semoga semua dapat memanfaat hujung minggu ni dengan sebaiknya untuk diri dan keluarga. Berehat sepuasnya dan boleh melakukan apa jua aktiviti yang diminati.
Awal pagi hari ni saya memilih untuk membuat donut kampung yang sedap. Mengapa saya panggil donut kampung kerana saiznya kecik2 dan selalunya saiz kecik2 mcm gini dijual di warung2 kat kampung untuk buat kuih minum pagi.
Lama sgt dah sebenarnya tak buat kuih dan masak2. Hari ni ada waktu terluang di rumah, makanya kita onnnzz masuk dapur.
Jom kita lihat bahan2nya dulu.
1. Tepung gandum 1/2 kg. Saya guna yang high protein lebih sesuai untuk gebu gebaskan donut.
2. Satu sudu besar yis segera
3. Satu sudu besar margerin
4. Dua biji telur
5. Satu sudu teh garam
6. Gula tiga sudu besar
7. Setengah sudu besar baking powder
8. Setengah sudu besar bread improver
9. Satu sudu besar susu tepung
10. Air sejuk 100 - 150 ml
Cara-cara:
1. Gaul serata semua bahan kering.
2. Masukkan air dan telur. Uli dalam 10 minit.
4. Masukkan margerin. Uli lagi dalam 30 minit. Saya uli tangan dan tak pakai mesin. Jika uli dgn mesin, 15 minit sudah memadai.
5. Biarkan doh dlm 45 minit ke sejam. Tutup dgn kain bersih. Boleh sapukan minyak masak cket di doh supaya doh tidak mengering.
6. Tumbuk2 kan doh untuk keluarkan angin.
7. Bentuk kan bulat2 kecil2 dlm 35gm setiap satu. Leperkan dan tebuk lubang di tghnya. Jika tiada acuan donut, boleh guna tutup botol untuk lubang di tengah.
8. Tutup doh dgn kain bersih atau plastik. Biarkan dlm setengah jam ke sejam lagi dan blh digoreng dengan api sgt perlahan. Semasa masukkan donut yang gorengan pertama, minyak tidak perlu panas..takut nanti hangus pula donut kita. Bila kekuningan dah blh diangkat. Keringkan minyak sekejap dan blh disalut dgn gula icing atau gula halus. Saya guna gula icing.
Slmt mencuba.
Salam hormat,
RZH
Comments
Post a Comment