Petang ni plan berbuka pot luck dengan geng rapat masa Corp Comm UPM dulu. Memang ini antara rutin pada setiap kali bulan puasa cuma dua tahun lepas tidak dilaksanakan kerana pandemik.
Saya dah janji nak buat udang masak lemak cili api...makanya kena tunaikan janji. Menu pot luck drpd saya, udang masak lemak cili api ni dengan daging goreng ala kelate, sambal belacan dan sedikit ulaman. Baru selesai masak..rest sat dan dalam jam 5 pm nanti gerak ke destinasi.
Sementara berehat sambil menulis ni, saya kongsikan cara saya masak udang masak lemak cili api ini.
Bahan-Bahan:
Udang setengah kg lebih
Santan pekat setengah kg.
Bawang merah kecil 10 ke 12 ulas
Bawang putih seulas
Cili api hijau segenggam
Serai dua batang diketuk
Daun kunyit sehelai
Kunyit hidup satu inci
Kunyit serbuk satu sudu
Halia secoet (sikit saja)
Garam dan gula secukup rasa.
Cara-cara membuatnya:
1. Bersihkan udang, potong hujung kepala. Ekor saya tak potong. Cuci dan toskan.
2. Blend hancur bawang dan cili api, kunyit dan halia.
3. Campur santan dengan bahan blend dalam periuk dan masak atas api. Letak terus serai dan daun kunyit yang dicarik2 kasar. Masak atas api sederhana sehingga memggelegak, masukkan udang yang ditos tadi. Jgn lupa, bila kita masak gulai, kuahnya perlu dikacau daripada bermula sehingga ke kuah dah menggelegak, jika tidak kuah akan berketul2, tak cantik gulai kita nanti.
4. Selepas masukkan udang, terus kacau gulai, masuk garam dan gula secukup rasa...jangan lama sgt atas api nanti udang mengecut...slps 10 hingga 15 minit boleh padamkan api...jgn awal sgt tutup api sbb takut air udang tu tak sempat blend elok dgn santan..nanti cepat basi gulai kita.
Masak lemak cili api sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba!
RZH
Comments
Post a Comment