Kisah semalam dengan menu gulai ikan masin atau ore kelate panggil gular ike kering.
Makin mengakhiri Ramadan makin tidak berselera pulak jadinya. Fikiran ligat berputar dok fikir nak masak apa lagi untuk bagi rasa selera dan ummpphh sikit masa berbuka.
Makanya teringatlah gular ike kering ni. Lama benar doh tak buak nyo. Kalut sokmo jadi masak ringkah ringkah jah sokmo...jadinya smlm saya buat gular ni.
Sedap sangat bila dah lama tak bergular gege..hehe. gular ike kering kali ni saya ejah cappur dengan terong. Selalunya ore cappur dengan nenas, tapi saja sesekali ambo nok cappur dengan terung. Kita buat dia..bare nok bare jadi...gitttchewww.
Jom kita tgok bahan2nya:
1. Ike kering. Saya guna ike duri deh.
2. Santan dlm empat lima cawan
3. Terung satu btg dipotong empat
4. Cili kering lima enam tangkai
5. Bawang merah tujuh lapan ulas
6. Garam dan gula secukup rasa
7. Satu keping asam keping
Cara2:
1. Potong cili kering dan rendam dalam air panas sekejap untuk bagi lembut.
2. Cili kering di blend hancur dengan bawang.
3. Masukkan santan dan bahan blend juga ikan masin yang telah dipotong kecil dan sekeping asam keping dlm periuk dan kacau serata. nyalakan api. Kacau kuah sehingga mendidih. Jangan berhenti kacau sehingga kuah dah mendidih sebab nanti kuah jadi berketul dan tak cantik.
4. Bila sudah menggelegak dlm lima enam minit, masukkan terung. Terung jgn dimasukkan awal nanti terlembik sangat.
5. Boleh masuk terus garam gula. Biarkan kuah menggelegak dlm tujuh lapan minit slps terung dimasukkan.
Siap dan boleh dihidangkan. Selamat mencuba.
RZH
Comments
Post a Comment