Cerita semalam 12 Ramadan...
Masak simple2 saja smlm. Sotong goreng ala Thai dan sambal tumis ikan bilis.
Namun entry yang ni saya share dulu resepi untuk sotong goreng ala Thai ni. Lauk-pauk ala2 kering sikit2 berminyak dan pedas ni mmg saya punya fav food la kiranya...sedap bila mkn kering2..
Menu sebegini juga mudah dimasak....capok-capok jah dale kuali kata ore kelate..done!
Hehe...menu mudoh ada bakpo nak masak hok payoh-payohnya. Hok mudah ni juga sedap dan punya rasa keistimewaan tersendiri. Bagi peminat masakan kering dan pedah2 awo2...maka blh cuba masak menu ni. (pedah2 awo2 tu bahasa kelate dengan maksudnya "pedas sikit-sikit".
Jom kita lihat bahan-bahan dan cara memasaknya.
6 ekor sotong saiz besar
Bawang holland setengah labu dimayang
B/puteh dua ulas ditumbuk pecah2.
Cili api tujuh lapan tangkai dan cili merah/hijau besar dua tiga tangkai.
Garam gula secukupnya
Limau nipis satu biji ambil airnya saja.
Cara2:
1. Bersih dan potong bulat2 sotong dgn saiz potongan besar.
2. Gaulkan sotong dengan garam dan kunyit serbuk dan seulas bawang putih yang ditumbuk lumat.
3. Seulas bawang putih lagi ditumbuk pecah2.
4. Cili ditumbuk hancur. Tapi yang saya buat ni saya tumbuk pecah2 saja. Sebab nak cepat.
5. Gorengkan sotong tanpa minyak dulu dalam lima minit. Masa digoreng ni, air sotong akan keluar, blh buangkan sedikit airnya dan masukkan minyak masak. Masak dlm lima enam minit dan masukkan bawang holland dan cili api dan cili besar yang ditumbuk tadi. Kacau serata sambil masukkan air limau nipis tadi. Kacau dlm dua tiga minit, masukkan gula dan perasa (jika suka) dan terus kacau. Cukup masin manis dan masamnya dan blh diangkat. Sedia untuk dihidangkan. Sangat mudah!
Sotong jangan dimasak lama, sebab dia akan liat dan kecut. Dlm 10 minit saja lebih kurang.
Selamat mencuba.
RZH
Comments
Post a Comment