Nis Nedi mmg suka sgt masakan ni. Dia yang selalu request nak menu ni. Buat menu ni memang untuk anak2 saja sebab kita yang dah berusia cket ni mungkin tak begitu gemar sangat menu macam gini.
Menu ini hanya memerlukan bahan yang memang ada kat rumah. Bahan untuk tumis adalah bawang putih tiga empat ulas diracik halus. Bawang holland setengah labu dipotong dadu, tiga sudu besar butter, dua tangkai daun kari, lima enam tangkai cili api dimayang halus dan satu slice cheddar cheese, juga sedikit garam.
Bahan untuk perap ayam, saya guna tepung bistari saja. Bancuhkan dgn sedikit air tepung bistari dan perapkan ayam dalam 15 minit. Tak perap pun tak mengapa. Bila nak goreng, salutkan ayam dengan tepung bistari dan terus boleh digoreng.
Jika tidak perap, boleh gaulkan ayam dgn sebiji telur dan selepas tu celupkan dalam tepung bistari dan digoreng dlm minyak yang betul2 panas. Selepas ayam siap digoreng, ketepikan dulu.
Untuk kuahnya, panaskan butter, butter ni cepat hangus, gunakan api perlahan dulu di permulaan. Tumiskan bawang putih dan bawang holland hingga keperangan, masukkan sekali daun kari. Bila keperangan masukkan susu cair satu tin. Masukkan cili api. Kacau hingga mendidih, masukkan ayam yang digoreng tadi, perlahankan api, dan boleh masukkan cheddar cheese. Masukkan sedikit garam dlm setengah sudu teh. Kuah boleh agak2 mengikut kepekatan yang disukai. Dan boleh padamkan api.
Menu ni sangat sedap...boleh dicicah dengan roti juga. Boleh cuba nanti!
Salam hormat,
anggerikdesa
Comments
Post a Comment