Minggu lepas saya sebenarnya ada buat sambal hitam ikan bilis. Rasa teringat nak makan. Sambal ni bila kita gaul gaul dengan nasi panas, ada ikan goreng pulak panas2...ermmm memang best la. Dah mana pulak nak dibeli bila dandan tu jugak nak makan...aduhaii susah juga bila imaginasi untuk makanan ni sangat tinggi sehingga terbayang2 depan mata dan terasa rasa di lidah ni...
Makanya, saya pun tak ada choice la kena buat sendiri la...makanya saya pun masuk dapur...intai2 cukup semuakah bahan2 yang diperlukan. Menyediakan sambal hitam ringkas ni bukannya susah..sangat mudah sebab sambal hitam ni saya tak taruk belimbing...sambal hitam yang betul2 asli pembuatannya adalah sambal hitam Pahang...saya ni dari Kelantan, jadinya confirm la dah 'menderhaka' cket la daripada resepi asal..for sure la saya buat ala saya masak la kan...
Meh kita tengok bahan2 nya dulu:
1. Cili api hijau campur merah lebih kurang dua genggam..jgn risau ia tak pedas sangat bila jadi sambal nanti. Kalau tak ada cili api merah, hijau saja pun boleh..no hal.
2. Bawang merah kecil dlm lima enam ulas.
3. Opkos la ikan bilis...dalam dua genggam juga ya lebih kurangnya.
4. Air asam jawa cket, gula dan garam secukupnya.
Cara2 membuatnya:
1. Bersihkan ikan bilis...toskan.
2. Buang tangkai cili api tu dan cuci..toskan.
3. Kupas bawang.
4. Bestnya sambal ini bila ianya ditumbuk guna lesung sehingga hancur dan lumat ya. Tapi sebab saya ni nak mudah dan nak cepat aje, campur malas pula, makanya saya blend aje semuanya, cuma masa blend tu jangan taruk air tapi taruk minyak terus..buat sambal hitam ni mmg kena guna banyak minyak...hehehe..kalori oh kalori.
5. Kemudiaanya panaskan kuali dan tumiskan bahan yang diblend tadi...tumis api sederhana sehingga garing. Saya tumis dlm lebih kurang 20 ke 30 minit juga rasanya. Sambal hitam saya ni tak taruk belimbing ya, saya cuma gantikan dgn air asam jawa..taruk lebih cket dlm setengah cawan...tumis lama sehingga pecah minyak dan garing...nampak agak kehitaman gitew, tapi ia tidak sehitam kalau kita menggunakan belimbing ya...itu resepi traditional orang Pahang...memang best yang taruk belimbing tu...
6. Kemudiannya dah dekat nak angkat masukkan ait asam jawa, gula dan garam secukupnya...saya lebihkan gula..ya memang standard la sambal sebegini dan pedas pula makanya mesti diseimbangkan dgn manis dan masam cket2...baru sedap rasanya.
Taraaaa....sambal hitam yang telah siap
Okey mudah kan..selamat mencuba..sambal ni boleh dimakan dgn nasi, roti, biskut mengikut kesukaan anda ya...saya siap pack kan terus dalam bekas2 kecil ni mudah untuk simpan dan dihabiskan satu2.
Salam hormat
RZH
Comments
Post a Comment