Skip to main content

Ketam Gulai Sedap Resepi Bonda...

Dua tiga hari ni dok tengok bonda dan adik2 ipar di kampung dok buat gulai ketam. Ketam ni ketam nipah. Hanya di kampung saja boleh dapat ketam ni. Farah dan yo kiranya balas dendam betul ni bila balik kampung sampai tiga hari turut2 masak ketam😂.

Makanya kakak ipar di sini pun memang teringat sangat la gulai ketam ala bonda mek. Walaupun tak dok ketam nipah kat sini, ketam laut pun onzzzz juga lah untuk digulai. Kalau ketam nipah memang lagi sedap rasanya..tapi kat sini tak jumpa ketam ni..tak dok bakali😁

Gulai ketam ni memang resepi special mek saya..memang special gulai ketam mek...tapi saya gulai tak jadi sesedap mek punya😭

Jom, saya kongsikan resepi gulai ketam resepi istimewa bonda saya.

Bahan2 macam biasa untuk menggulai, bawang merah, secoit saja bawang putih (kalau gulai ikan tak perlu letak bawang putih ni), cili kering lima enam tangkai, dan secoit halia (kalau gulai ikan, juga jgn letak). Blend semua bahan2 ini. Santan dlm empat lima cawan terpulang pada kuantiti ketamnya ya.

Cara membuatnya, cuci bersih ketam. Masukkan santan dan bahan yang diblend tadi. Kemudian masukkan dua keping asam keping dan satu sudu kecil beras yang ditumbuk lumat. Tujuan beras ni adalah untuk bagi hilang rasa hanyir ketam, di samping memekatkan kuih dan menambahkan kesedapan kuah. 

Seperti biasa, kalau masak gulai, kita kena kacau pelan2 tanpa henti daripada permulaan hingga gulai menggelegak..kalau tak kacau nanti berketul2 pula jadinya kuah gulai. Dekat2 nak masak masukkan ke dalam kuah sedikit (hujung sudu kecil sahaja) jintan manis yang disangai dulu dan ditumbuk lumat. Kuah ni, bila dah menggelegak biarkan dalam lebih kurang lima enam minit, kecilkan sedikit api dan biarkan lama sikit sehingga kuah agak pekat..masukkan garam gula jangan lupa, juga sepotong kecil saja nise atapun gula melaka.

Rahsia bahan tambahan yang menjadikan rasa gulai resepi bonda saya ni sedap adalah beras dan jintan manis itu juga sedikit nise (gula melaka) tu.

Selamat mencuba buat pengunjung blog anggerikdesa. InsyaAllah menjadi nanti!


Salam Hormat
anggerikdesa
RZH

Comments

Popular posts from this blog

Kenangan Zaman Permainan Kanak-kanak...

Dalam  hidup masing-masing, semua orang   mempunyai  kenangan  dan  momen  indah yang tersendiri semasa zaman kanak-kanak...ada yang menjadikan kenangan itu sebagai suatu nilai sentimental yang akan terpahat selamanya dalam lipatan kenangan. Saya juga tidak terkecuali. Kenangan permainan saya semasa kanak-kanak dulu memang terlalu istimewa dalam hidup saya...sentiasa segar dan mekar dalam bayangan fikiran sehinggakan terkadang menggamit rasa untuk kembali semula ke masa lampau...andai masa boleh diundur semula kan...saya ingin kembali mengulangi momen2 itu. Semasa zaman kanak2 saya memang sangat aktif bermain dan beraktiviti dengan kawan2...memang lasak betul la. Permainan kami geng kanak2 ni memang meriah betul ibarat satu pesta pula kemeriahannya. Zaman kanak2 dulu saya ni kiranya ketua geng la...haha..gengster pun ya juga (kira gengster baik la kalau dalam cerita hindustan dulu2..haha...sabar aje la) tukang plan itu ini dan confirmnya plan tu akan menjadi dgn me

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Peranan Pegawai Tadbir di Universiti Awam

Buat semua pembaca budiman,  Penulisan ini adalah sekadar pandangan dan pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman yang dilalui sebagai Pegawai Tadbir di Universiti Awam (UA). Walau bagaimanapun, ia mungkin berbeza mengikut pandangan masing-masing, juga mungkin berbeza mengikut governan UA masing-masing. Namun, sekurang-kurangnya penulisan ini dapat membantu untuk memberikan gambaran kepada pembaca dalam mengetahui secara umum mengenai peranan dan tanggungjawab seorang Pegawai Tadbir di UA. Pegawai Tadbir yang dibincangkan dalam penulisan ini adalah Pegawai Tadbir Universiti (PTU). PTU adalah Pegawai yang dikelaskan di bawah Skim Perkhidmatan Pengurusan dan Profesional (P&P). Gred jawatan bermula di Gred 41 dan ke atas. PTU adalah individu yang dilantik oleh pihak berkuasa Universiti untuk menguruskan pelbagai bentuk hal-ehwal pengurusan dan pentadbiran di Pusat Tanggungjawab (PTJ) di mana mereka ditempatkan. Daripada segi kelayakan akademik, PTU ini pe