Skip to main content

Kuih "Apong Kastard" Kelantan (Apam Puri)


Sudah menjadi kebiasaan, bila mata sangat sukar untuk dilelapkan. Akhirnya kembali capai phone dan menulis. Menulis dalam kegelapan malam dengan hanya ditemani cahaya dari skrin phone, sebenarnya tak bagus untuk mata..hhmmmm.

Makanya menulis la yang simple2 dan tak berat sangat fikiran untuk "diperah". Kalau sekadar penulisan santai, makanya menulis resepi la yang paling sesuai.

Okey boleh la...daripada melayan kesukaran mata untuk lelap, makanya masa digunalah dulu untuk sesuatu yang berfaedah, walaupun hakikatnya lewat tidur sangat tidak bagus untuk kesihatan, terutamanya di usia yang sudah lewat...aduhai...hmmm. Esok pagi confirm kacau "kestabilan diri".

Lewat petang tadi teringat sejenis kuih kelate yang memang masa kecik2 dulu selalu makan. Saya tak pernah lagi buat kuih ni...kalau di kelate, kami panggil "apong kecik"...kalau belah luar apam la. Cuma apam ni special dan unik sikit sebab bentuknya yang kecik2 dan intinya dari kastard dicampur dgn beberapa bahan lain. Saya mahu citarasa yang saya inginkan, makanya mengubahsuai bahan2 yang digunakan mmg itu normal pada saya..hehe.

Jom kita tgok bahan2nya dulu. Kita bahagikan kpd dua, iaitu, bahagian inti dan bahagian kulit.

Bahagian inti:
1. Satu cawan gandum
2. Satu cawan gula
3. 2 sudu besar kastard
4. Dua sudu besar susu cair
5. Satu sudu besar butter
6. Satu sudu besar susu lemak manis
7. Sehelai daun pandan disimpul
8. 3 cawan air

Cara2:
Kesemua bahan dikisar sebati. Boleh masukkan color pink jika suka inti berwarna pink atau blh kekalkan warna asal. Kemudian masukkan dlm periuk, masukkan daun pandan yang telah disimpul, kacau atas api perlahan. Mesti guna api perlahan supaya adunan inti smooth dan tidak berketul2. Mungkin dalam tujuh lapan minit bila adunan sudah likat api blh dipadamkan dan inti diketepikan dulu.

Bahagian kulit:
1. 2 cawan tepung gandum
2. Tiga sudu gula
3. Satu paket yis
4. 2 cawan air
5. Butter satu sudu
6. Telur satu biji

Cara2:
1. Blend semua bahan.
2. Asingkan kpd dua bahagian untuk dapatkan warna kulit yang berbeza. Terpulang kpd warna pilihan masing2.
3. Biarkan adunan dalam 5-10 minit.
4. Boleh dibakar atas ceper tanpa dibalikkan. Satu keping kulit guna satu senduk kecil saja...senduk kuah yang kecil tu..adunan tak blh tebal. Adunan dalam bentuk bulat separuh saiz tapak tangan sahaja. Lagi kecil lagi comel sebenarnya, tapi kalau kecil sgt nanti susah nak letak intinya.
5. Setiap adunan kulit dibakar sekejap saja. Selepas diangkat terus letak inti, dan susun terus di atas pinggan.

Maka siaplah proses membuat kuih apong ni yang sayang panggil "apong kastard"...ada yang panggil "apam puri"...hanya sekadar nama diberi saja...masa saya kecil dulu kuih ni dikenali sebagai apong kecik aje...kini telah diberi nama baharu "apam puri"...😁

Antara gambar2 kuih ni:







Selamat mencuba buat semua!


Salam hormat,
RZH




Comments

Popular posts from this blog

Kenangan Zaman Permainan Kanak-kanak...

Dalam  hidup masing-masing, semua orang   mempunyai  kenangan  dan  momen  indah yang tersendiri semasa zaman kanak-kanak...ada yang menjadikan kenangan itu sebagai suatu nilai sentimental yang akan terpahat selamanya dalam lipatan kenangan. Saya juga tidak terkecuali. Kenangan permainan saya semasa kanak-kanak dulu memang terlalu istimewa dalam hidup saya...sentiasa segar dan mekar dalam bayangan fikiran sehinggakan terkadang menggamit rasa untuk kembali semula ke masa lampau...andai masa boleh diundur semula kan...saya ingin kembali mengulangi momen2 itu. Semasa zaman kanak2 saya memang sangat aktif bermain dan beraktiviti dengan kawan2...memang lasak betul la. Permainan kami geng kanak2 ni memang meriah betul ibarat satu pesta pula kemeriahannya. Zaman kanak2 dulu saya ni kiranya ketua geng la...haha..gengster pun ya juga (kira gengster baik la kalau dalam cerita hindustan dulu2..haha...sabar aje la) tukang plan itu ini dan confirmnya plan tu akan menjadi dgn me

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Peranan Pegawai Tadbir di Universiti Awam

Buat semua pembaca budiman,  Penulisan ini adalah sekadar pandangan dan pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman yang dilalui sebagai Pegawai Tadbir di Universiti Awam (UA). Walau bagaimanapun, ia mungkin berbeza mengikut pandangan masing-masing, juga mungkin berbeza mengikut governan UA masing-masing. Namun, sekurang-kurangnya penulisan ini dapat membantu untuk memberikan gambaran kepada pembaca dalam mengetahui secara umum mengenai peranan dan tanggungjawab seorang Pegawai Tadbir di UA. Pegawai Tadbir yang dibincangkan dalam penulisan ini adalah Pegawai Tadbir Universiti (PTU). PTU adalah Pegawai yang dikelaskan di bawah Skim Perkhidmatan Pengurusan dan Profesional (P&P). Gred jawatan bermula di Gred 41 dan ke atas. PTU adalah individu yang dilantik oleh pihak berkuasa Universiti untuk menguruskan pelbagai bentuk hal-ehwal pengurusan dan pentadbiran di Pusat Tanggungjawab (PTJ) di mana mereka ditempatkan. Daripada segi kelayakan akademik, PTU ini pe