Sagu longan bersantan ni adalah sejenis pencuci mulut yang boleh dimakan sejuk2 dengan dimasukkan ketulan ais di dalamnya. Longan tu boleh juga digantikan dengan laici atau rambutan. Memang sedap!
Bahan-bahan:
1. Sagu 2 cawan
2. Santan 2 cawan
3. Air 4 cawan
4. Secubit garam
5. 3 kerek gula nise/melaka
6. Gula 4 sudu besar
7. Daun pandan
Catatan: untuk 5 - 7 orang makan.
Cara-cara:
1. Bersihkan sagu, toskan.
2. Masukkan dlm periuk dan masukkan 4 cawan air dgn secubit garam dan sesudu gula, juga sehelai dua daun pada disimpul. Kalau suka sagu yg berwarna, bolehlah masukkan warna merah atau hijau. Saya suka warna putih aje. Masa sagu dah hampir masak boleh masukkan dua tiga sudu santan..lagi sedap nanti!
3. Kacau sehingga mendidih dan sagu kepekatan. Dalam 10 minit kot.
4. Setelah masak, tuangkan dlm loyang dan sejukkan..dah sejuk boleh simpan dlm peti sejuk.
5. Masakkan sekejap santan atas api, masukkan dua helai daun pandan. Perlu kacau, masak kejap sahaja dan tidak sampai mendidih dah siap tuangkan dlm bekas dan sejukkan. Kemudian boleh simpan dlm peti sejuk.
6. Masakkan pula 'nise cair'..gula melaka tu. Patah2 kan dan masuk dlm periuk, masukkan sedikit air, dlm 1/4 cawan. Kacau hingga mendidih dan gula melaka sudah hancur semuanya. Masukkan dlm mangkuk.
7. Kemudiannya boleh la dihidangkan. Makan ketika sejuk lagi sedap dan menyejukkan tekak. Ceduk sedikit sagu, masukkan santan, letakkan lima biji longan, masukkan dua sudu penuh nise cair, dan kemudiannya boleh masukkan ais...dan terus boleh dimakan...memang dessert yang sangat menyelerakan.
Selamat mencuba!!
RZH
Comments
Post a Comment