Skip to main content

Resepi Sedapzaini: Sagu Longan Bersantan

















Sagu longan bersantan ni adalah sejenis pencuci mulut yang boleh dimakan sejuk2 dengan dimasukkan ketulan ais di dalamnya. Longan tu boleh juga digantikan dengan laici atau rambutan. Memang sedap!

Bahan-bahan:
1. Sagu 2 cawan
2. Santan 2 cawan
3. Air 4 cawan
4. Secubit garam
5. 3 kerek gula nise/melaka
6. Gula 4 sudu besar
7. Daun pandan

Catatan: untuk 5 - 7 orang makan.

Cara-cara:

1. Bersihkan sagu, toskan.

2. Masukkan dlm periuk dan masukkan 4 cawan air dgn secubit garam dan sesudu gula, juga sehelai dua daun pada disimpul. Kalau suka sagu yg berwarna, bolehlah masukkan warna merah atau hijau. Saya suka warna putih aje. Masa sagu dah hampir masak boleh masukkan dua tiga sudu santan..lagi sedap nanti!

3. Kacau sehingga mendidih dan sagu kepekatan. Dalam 10 minit kot.

4. Setelah masak, tuangkan dlm loyang dan sejukkan..dah sejuk boleh simpan dlm peti sejuk.

5. Masakkan sekejap santan atas api, masukkan dua helai daun pandan. Perlu kacau, masak kejap sahaja dan tidak sampai mendidih dah siap tuangkan dlm bekas dan sejukkan. Kemudian boleh simpan dlm peti sejuk.

6. Masakkan pula 'nise cair'..gula melaka tu. Patah2 kan dan masuk dlm periuk, masukkan sedikit air, dlm 1/4 cawan. Kacau hingga mendidih dan gula melaka sudah hancur semuanya. Masukkan dlm mangkuk.

7. Kemudiannya boleh la dihidangkan. Makan ketika sejuk lagi sedap dan menyejukkan tekak. Ceduk sedikit sagu, masukkan santan, letakkan lima biji longan, masukkan dua sudu penuh nise cair, dan kemudiannya boleh masukkan ais...dan terus boleh dimakan...memang dessert yang sangat menyelerakan.



Selamat mencuba!!


RZH



Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke