Makaroni Cheese goreng ni sekali sekala memang best dimakan untuk lunch atau dinner...nak nak kalau letak lagi banyak cheese sbg topping kat atas nya..memang lagi sedap...dgn makaroni yg masih panas panas, cheese akan terus cair meleleh bila ditaburkan di atas nya...tang tu yang sedapnya...
Bahan-bahan:
1. Satu peket makaroni
2. 4 keping burger daging atau ayam, ikut suka.
3. 4 batang sosej
4. Sebiji bawang holland, potong dadu
5. 4 ulas bawang putih, ditumbuk pecah2.
6. 6 biji cili api dipotong kecil2
7. 6 sudu besar sos tradisional Prego
8. Sedikit butter dan minyak zaitun unk menumis
9. Mozarella Cheese dan Parmesan
Cara-cara:
1. Rebus makaroni. Masukkan sedikit minyak zaitun dalam periuk rebusan, supaya makaroni tak melekat bila masak nanti. Biasanya dlm 20 minit.
2. Bila dah lembut makaroni, angkat dan tos, ketepikan sekejap.
3. Dalam kuali panaskan butter dan minyak zaitun, tumiskan bawang putih, dah garing cket masukkan pula bawang holland yg dah dipotong dadu.
4. Bila dah hampir garing bawang holland, masukkan burger dan sosej yang dah dipotong tadi. Tumis bagi masak dan garing cket. Masukkan dlm dua sudu besar gula dan satu sudu garam...agak2 ya karang termasin dan termanis pulak.
5. Kacau sekejap dan terus masukkan makaroni yang ditos tadi, kacau sekejap unk sebatikan makaroni dgn sos tadi dan terus tutup api. Jangan lama sangat atas api takut makaroni hancur nanti.
6. Angkat dan masukkan dalam mangkuk dan masa panas panas terus taburkan mozarella cheese di atasnya..lagi banyak lagi sedap la kan...cheese yang ditaburkan atas makaroni yang masih panas panas, akan terus cair dan meleleh...yang cheese meleleh tu yg sedapnya masa makan nanti.
7. Boleh dihidangkan, dan dlm pinggan masing2 nanti jangan lupa taburkan parmesan ya....lagi meletop dan superb rasanya.
Selamat mencuba!!
RZH
Comments
Post a Comment