Skip to main content

Resepi Sedapzaini: Makaroni Cheese Creamy ala Kelate




















Makaroni Cheese goreng ni sekali sekala memang best dimakan untuk lunch atau dinner...nak nak kalau letak lagi banyak cheese sbg topping kat atas nya..memang lagi sedap...dgn makaroni yg masih panas panas, cheese akan terus cair meleleh bila ditaburkan di atas nya...tang tu yang sedapnya...

Bahan-bahan:

1. Satu peket makaroni
2. 4 keping burger daging atau ayam, ikut suka.
3. 4 batang sosej
4. Sebiji bawang holland, potong dadu
5. 4 ulas bawang putih, ditumbuk pecah2.
6. 6 biji cili api dipotong kecil2
7. 6 sudu besar sos tradisional Prego
8. Sedikit butter dan minyak zaitun unk menumis
9. Mozarella Cheese dan Parmesan


Cara-cara:

1. Rebus makaroni. Masukkan sedikit minyak zaitun dalam periuk rebusan, supaya makaroni tak melekat bila masak nanti. Biasanya dlm 20 minit.

2. Bila dah lembut makaroni, angkat dan tos, ketepikan sekejap.

3. Dalam kuali panaskan butter dan minyak zaitun, tumiskan bawang putih, dah garing cket masukkan pula bawang holland yg dah dipotong dadu.

4. Bila dah hampir garing bawang holland, masukkan burger dan sosej yang dah dipotong tadi. Tumis bagi masak dan garing cket. Masukkan dlm dua sudu besar gula dan satu sudu garam...agak2 ya karang termasin dan termanis pulak.

5. Kacau sekejap dan terus masukkan makaroni yang ditos tadi, kacau sekejap unk sebatikan makaroni dgn sos tadi dan terus tutup api. Jangan lama sangat atas api takut makaroni hancur nanti.

6. Angkat dan masukkan dalam mangkuk dan masa panas panas terus taburkan mozarella cheese di atasnya..lagi banyak lagi sedap la kan...cheese yang ditaburkan atas makaroni yang masih panas panas, akan terus cair dan meleleh...yang cheese meleleh tu yg sedapnya masa makan nanti.

7. Boleh dihidangkan, dan dlm pinggan masing2 nanti jangan lupa taburkan parmesan ya....lagi meletop dan superb rasanya.




Selamat mencuba!!

RZH





Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke