Cek Mek Molek ini adalah sejenis kuih yang diperbuat daripada keledek (ore Kelate panggil ubi stelo) dan gandum. Kuih ini memang kuih tradisional Kelate sebenarnya, terkenal dengan rasanya yang lembut dan manis...sedap di makan sama ada untuk minum petang, atau minum pagi. Kuih ni secara terus terangnya memang sedap!
Kemuncak kesedapannya dirasai di saat keluarnya air gula daripada dalam kuih ini apabila kita mengunyahnya di dalam mulut. Memang nikmatnya di situ.....
Bahan-bahan:
1. Keledek 5 ketul saiz satu genggam per ketul
2. Telor sebiji (sekiranya tak nak bubuh pun tak mengapa)
3. Gandum satu cawan (agak2 ya, jangan terlebih nanti keras tak sedap)
4. Gula
5. Garam
Cara-cara:
1. Bersihkan ubi keledek (nak dikupas terus pun boleh, tak mahu dikupas pun boleh).
2. Masukkan dalam periuk dan masukkan satu sudu teh garam dan sedikit gula (dalam sesudu).
3. Rebus lebih kurang 20 minit (masukkan air sehingga tenggelam ubi keledek) - rebus sehingga empuk ya, maksudnya keledek tu dah lembut. Semasa merebus, tutup periuk.
4. Setelah masak, terus masukkan dalam bekas lain dan semasa panas tadi terus dilenyek-lenyekkan sehingga jadi macam adunan (kalau ubi telah dikupas awal, maka lebih mudah sebab tak perlu kupas kulitnya lagi...ubi pun tengah panas masa tu. Tapi kalau tak mahu terus buat pun tak mengapa, rebus awal sebelah pagi contohnya, tapi nak buat di sebelah petang, maka ubi berkenaan tidak boleh dilenyet begitu sahaja, ia perlu ditumbuk menggunakan lesung di dapur sebab ubi tu dah keras. Kedua-dua cara boleh dipilih, dan ianya tidak beri kesan kepada rasa cek mek molek, sebab nanti adunan yang telah dibentuk menjadi cek mek, memang perlu digoreng menggunakan minyak, jadi tak isu sama ada dibuat semasa ubinya masih panas atau telah sejuk.
5. Setelah ubi dilenyek atau ditumbuk dan teksturnya dah lembut...masukkan telur yang telah dikacau dulu sedikit dan seterusnya gandum tadi (agak-agak ya, jangan terlebih), kalau gandum lebih nanti cek mek jadi tak lembut dan tak sedap, hilang rasa ubi keledeknya nanti, rasa gandum aje yang lebih, maka gagal lah anda dlm membuat cek mek ni.
6. Untuk dapatkan cek mek yang lembut, gandum mesti sikit sahaja, jadi adunan jadi agak lembik...tapi jangan pula gandum tersikit sangat, nanti bila nak goreng, adunan hancur di dalam kuali....maka kena pandai2 dan perlukan kesabaran yang tinggi masa membentuknya menjadi bentuk cek mek, panjang dan runcing di kedua-dua hujungnya.
7. Bagi mengelakkan adunan tu melekat di tangan, maka lumurkan tapak tangan dengan tepung gandum, pada setiap kali nak membentuk adunan menjadi bentuk cek mek tadi...prosesnya adalah, bulatkan adunan saiz bola ping pong, leperkan atas tapak tangan (jgn terlalu tebal dan jgn terlalu nipis pula), masukkan dalam satu sudu teh penuh gula dan kemudian tutup balik perlahan-lahan adunan itu menjadi bentuk panjang membulat dan runcing di kedua-dua hujungnya. Tutup betul2 ya supaya bila digoreng nanti gula di dalannya tidak keluar. Kalau gula dah keluar...ermmm, cek mek nanti jadi tak berapa sedap sebab air gula didalamnya dah kosong. Lagi satu, gula yang keluar semasa proses menggoreng nanti, akaan melekat kepada kulit luar cek mek, dan cek mek nanti jadi tak comey.
7. Bila siap semuanya adunan dibentuk menjadi cek mek, maka boleh mulakan proses menggoreng. Saya lebih suka goreng peringkat by peringkat sebab tak mahu cek mek berkenaan lama terbiar sebelum digoreng, nanti gula di dalamnya boleh menyerap keluar juga. Selalunya, bila siap dalam 8 biji, saya terus goreng dulu dan proses membentuk adunan diberhentikan dulu. Selesai menggoreng peringkat pertama, saya sambung kembali kepada proses membentuk adunan. Lakukan proses sebegini hingga selesai.
8. Pastikan minyak dah panas semasa nak menggoreng. api perlu perlahan sedikit, kerana nanti kalau api besar, adunan tak masak di dalam...tapi kalau terlalu lama sangat digoreng, air gula pula yang keluar...terpulang kepada kebijaksanaan masing2 ya.
9. Semasa proses menggoreng ni, kita kena banyak sabar juga, balik-balikkan cek mek di dalam kuali dengan lemah lembut untuk menjaga supaya air gula di dalamnya tak keluar, atapun kulit luarnya tak pecah...memang konpom gulanya akan keluar. Sebab itu adunan perlu dipastikan jangan terlalu nipis dan jangan terlalu tebal...kalau nipis nanti cpt pecah dan gula keluar...kalau tebal nanti tak masak di dalam pula.
Okey semua, semoga perkongsian ini bermanfaat buat semua. Selamat mencuba!
RZH
Comments
Post a Comment