Skip to main content

Resepi Sedapzaini: Pengat Ubi Kayu
















Pengat ubi kayu ni kalau di kampung saya di Kelate, lebih dipanggil sebagai bubur ubi kayu. Bubur ubi ni sedap dimakan sama ada semasa panas atau disejukkan dalam perti sejuk. kedua-dua pilihan ni sedap. Tapi bila dah masak, memang akan terus dihidangkan panas panas. Semasa di kampung dulu, saya selalu buat bubur ubi kayu ni..memang salah satu favorite saya bila masak dessert.


Bahan-bahan:

1. Ubi kayu dalam beberapa potong (mungkin dalam tujuh potong saiz dua inci bagi setiap satu potong, cukup untuk dimakan satu keluarga).

2. Santan dalam RM6, lagi pekat lagi sedap.

3. 3 kerek Gula Melaka (Nise) dan dalam lima enam sudu gula, bergantung kepada tahap kemanisan yaang diingini.

4. Dua helai daun pandan

5. Secubit garam


Cara-cara:

1. Kupaskan ubi kayu. Potong kecil ikut saiz yang diingini. Saya suka potong empat sahaja seketul ubi yang saiznya dalam satu inci seketul tu. ada juga yang suka potong kecik-kecik macam dadu semuat masuk mulut, tapi saya tak suka sebab nanti bila proses merebus, hilang 'gebu berkapor' ubi ni sebab dia dah terselam air sepenuhnya dan masaknya nanti tidak gebu macam dibakar tu.

2. Basuh bersih dan rebuskan dahulu untuk empuk kan ubi kayu ini. Masa merebus ni, ada tipsnya untuk jadikan ubi kayu tu ore Kelate sebut 'berkapor'..maksudnya gebus gebas dan bahagian dalamnya putih berkapor, itu tandanya ubi tu nanti memang akan lemak dan gebu bila dimasak pengat nanti. Untuk dapatkan ubi yang sebegini, maka air masa merebus tu tidak boleh dimasuk banyak..dalam 1/4 periuk sahaja...jangan sampai ubi tenggelam...tapi perlu jaga2 apinya nanti sebab akan cepat hangit...periuk mesti ditutup..dan kena tengok selalu, kalau nampak air hampir kering dan ubi masih belum empuk, maka boleh tambah air sedikit....Saya selalunya akan selalu terhangit.hehehe. imaginekan macam ubi kayu yang kita bakar, apa jadi dengan isinya..gebu memutih kan...haaa mcm tu la lebih kurang yang kita nak...tapi dengan cara rebus...

3. Bila ubi dan empuk dan lembut, dan air rebusan juga sudah hampir kering, maka bolehlah masukkan santan tadi. Pastikan santan tidak terlalu pekat dan tidak cair...terlebih pekat tak mengapa, tapi jangan terlebih cair...tak sedap nanti pengat kita.

4. Masukkan Nise dan gula secukup rasa, juga secubit garam, api jangan terlalu besar, nanti berketul pulak pengat ni, kacau selalu selepas santan dimasukkan. Jangan lupa masukkan daun pandan yang telah disimpul bagi menambahkan aroma pengat ini.

5. Bila dah sekali dua menggelegak, maka pengat ini sudah boleh diangkat dan dihidangkan. Boleh dinikmati dengan air kosong sejuk...lagi best...atau dengan kopi o pun sedap juga...cuma manis lawan dengan manis tu...hehehe.

Selamat mencuba...saya jamin, bagi mereka yang suka dessert berkuah, mesti suka dengan pengat ubi kayu ini.


Salam Hormat


RZH





Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke