Skip to main content

Resepi Sedapzaini: Nasi Goreng Simple















Nasi goreng ni saya panggil 'Nasi Goreng Simple' sebab ianya mudah dibuat dan bahan2nya pun sangat mudah..mesti dah ready kat dalam peti sejuk kita. Kadang-kadang berlaku, kita tak plan untuk buat nasi goring sebagai menu breakfast, tapi tiba2 rasa teringat lak nak makan nasi goring, makanya bolehlah selongkar peti sejuk hanya untuk cari cili api dan ikan bilis sahaja. Okey...kita terus tengok bahan2nya dan cara membuat nasi goring simple ini.
 
Bahan-bahan:
 
1. Nasi dingin (dipanggil nasi dingin sebab dah semalaman dimasak) dalam 5 pot nasi ya
2. Cili api dalam 10 biji
3. Secubit belacan (boleh skip kalau tak suka)
4. Ikan bilis dalam segenggam setengah.
5. Bawang putih 5 ulas
6. Bawang merah 8 ulas
7. gula dan garam, juga sedikit perasa kalau suka
8. kiub ayam (kalau suka)
 
 
Cara-cara:
 
1. Nasi dingin dalam periuk direlai-relai dan digembur2kan (diramas-ramas supaya tidak berketul). Masa proses ini masukkan terus satu sudu besar garam.
 
2. Rendamkan ikan bilis dengan air, bagi melembutkannya dan memudahkan proses menumbuk nanti.
 
3. Kupas bawang merah, bawang putih, basuh dan ketepikan.
 
4. Kemudiannya cili api dibuang tangkainya ddan dicuci bersih.
 
5. Mulakan proses menumbuk dalam 'lesung sambal' ya. Tumbuk dulu cili api, dah hancur sikit masukkan belacan, tumbuk lagi sehingga belacan juga dah hancur, kemudian masukkan bawang merah dan bawang putih..tumbuk hancur...kemudiaanya masukkan ikan bilis ditumbuk sebati bersama...bila ikan bilis dan ditumbuk sebati dengan bawang tu...jgn sampai hancur sangat ya..nanti tak sedap pulak nasi goreng kita.
 
6. Panaskan kuali atas api, masukkan minyak dalam 4 atau 5 sudu besar untutk menumis. Tumis dulu bawang yang ditumbuk tadi sehingga dah nampak keperangan (jangan terlalu garing), masukkan dalam dua sudu gula...kacau2 sekejap sambil renjiskan sedikit air bagi tujuan nak hancurkan gula dengan cepat...masukkan kiub ayam dan sedikit perasa...kacau sebati dan terus boleh masukkan nasi yang digemburkan tadi...garam tak perlu masukkan lagi sebaba tadi telah digaul dengan nasi...tapi kalau masih taak cukup masinnya, maka boleh ditambah sedikit lagi ikut citarasa anda. Kacau dalam lima ke tujuh minit dan boleh ditutup api dan dihidangkan.
 
7. Boleh ditambah dengan telur goreng mata kerbau ya bagi melengkapkan hidangan.
 
Selamat mencuba!
 
 
RZH
 

Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke