Nasi goreng ni saya panggil 'Nasi Goreng Simple' sebab ianya mudah dibuat dan bahan2nya pun sangat mudah..mesti dah ready kat dalam peti sejuk kita. Kadang-kadang berlaku, kita tak plan untuk buat nasi goring sebagai menu breakfast, tapi tiba2 rasa teringat lak nak makan nasi goring, makanya bolehlah selongkar peti sejuk hanya untuk cari cili api dan ikan bilis sahaja. Okey...kita terus tengok bahan2nya dan cara membuat nasi goring simple ini.
Bahan-bahan:
1. Nasi dingin (dipanggil nasi dingin sebab dah semalaman dimasak) dalam 5 pot nasi ya
2. Cili api dalam 10 biji
3. Secubit belacan (boleh skip kalau tak suka)
4. Ikan bilis dalam segenggam setengah.
5. Bawang putih 5 ulas
6. Bawang merah 8 ulas
7. gula dan garam, juga sedikit perasa kalau suka
8. kiub ayam (kalau suka)
Cara-cara:
1. Nasi dingin dalam periuk direlai-relai dan digembur2kan (diramas-ramas supaya tidak berketul). Masa proses ini masukkan terus satu sudu besar garam.
2. Rendamkan ikan bilis dengan air, bagi melembutkannya dan memudahkan proses menumbuk nanti.
3. Kupas bawang merah, bawang putih, basuh dan ketepikan.
4. Kemudiannya cili api dibuang tangkainya ddan dicuci bersih.
5. Mulakan proses menumbuk dalam 'lesung sambal' ya. Tumbuk dulu cili api, dah hancur sikit masukkan belacan, tumbuk lagi sehingga belacan juga dah hancur, kemudian masukkan bawang merah dan bawang putih..tumbuk hancur...kemudiaanya masukkan ikan bilis ditumbuk sebati bersama...bila ikan bilis dan ditumbuk sebati dengan bawang tu...jgn sampai hancur sangat ya..nanti tak sedap pulak nasi goreng kita.
6. Panaskan kuali atas api, masukkan minyak dalam 4 atau 5 sudu besar untutk menumis. Tumis dulu bawang yang ditumbuk tadi sehingga dah nampak keperangan (jangan terlalu garing), masukkan dalam dua sudu gula...kacau2 sekejap sambil renjiskan sedikit air bagi tujuan nak hancurkan gula dengan cepat...masukkan kiub ayam dan sedikit perasa...kacau sebati dan terus boleh masukkan nasi yang digemburkan tadi...garam tak perlu masukkan lagi sebaba tadi telah digaul dengan nasi...tapi kalau masih taak cukup masinnya, maka boleh ditambah sedikit lagi ikut citarasa anda. Kacau dalam lima ke tujuh minit dan boleh ditutup api dan dihidangkan.
7. Boleh ditambah dengan telur goreng mata kerbau ya bagi melengkapkan hidangan.
Selamat mencuba!
RZH
Comments
Post a Comment