Pagi semalam craving nak makan pulut pagi kelate. Makanya saya onzzzz.
Pulut pagi ni kiranya makanan rutin belah pagi di kelate, kira menu tradisi. Menu legend pun ya juga. Dimakan bersama kelapa parut..kelapa muda la lebih sedap. Tapi kat luar kelate ni payah la nak cari kelapa muda...kita beli kat kedai kan, apa yang ada aje lah, cuma minta tuan kedai mesin tanpa selaput/kulit coklat dia.
Kebetulan ada sedikit lagi pulut lebihan buat pulut duye hari tu. Saya masakkan semua...tak byk, dalam 4 pot aje rasanya. Niat di hati nak bagi jiran2 juga. Jadi saya masakkan semua.
Bila tanak pulut pagi ni, saya rendamkan sekejap pulut tu dalam sejam. Tujuan pulut ni direndam untuk bagi dia mudah masak dan lebih lembut bila dikukus nanti. Semasa pulut direndam, boleh masukkan sedikit kapur mkn, dlm setengah sudu teh bagi tujuan pulut tu jadi kenyal sikit bila dikukus nanti. Jika tiada stok kapur makan di rumah, rendam tanpa air kapur pun okey.
Masak pulut pagi ni boleh guna dua2 kaedah, sama ada nak kukus atau nak tanak. Kali ni saya prefer untuk kukus. Ada masa saya tanak aje bila ada rasa malas sikit. Hehe. Tanak ni lebih mudah, cuma pulut akan jadi berkerak sikit.
Saya capai periuk kukus, masukkan dua helai daun pandan yang dicarik2 sikit. Masukkan pulut yang direndam tadi. Kukus selama 20 ke 30 minit.
Selepas tu, saya tuangkan pulut tadi dalam bekas lain, dan masukkan dua keping nise kerek yang telah diracik2, satu sudu gula putih juga setengah cawan air. Saya tak nak manis sgt, jadi dua kerek tu dah memadai. Masukkan secubit garam. Gaul rata ataupun ore kelate pagi arung pulut tu sehingga nise tu berpadu ataupun sebati elok dgn pulut.
Nise dan gula ni sebenarnya elok dimasak terlebih dahulu, tapi saya ni suka yang mudah saya, jadi saya terus masuk aje..nise ni akan mencair dan meresap dlm pulut tu sebab pulut tu tgh dok panas.
Selepas tu kukus sekali lagi pulut dalam 15 minit. Dan pulut pagi sedia dihidangkan.
Kelapa untuk cicah pulut ni, pastikan kelapa putih, tidak dimesin dengan kulitnya. Gaulkan garam sikit bagi rasa lemak2 masin. Kukus sekejap dlm lima minit. Tujuan kukus ni untuk bagi kelapa tu tahan lama, tidak cepat masam. Juga supaya perut tak kembung bagi org yg sensitif perutnya.
Pulut pagi ni kebiasaannya disajikan pada waktu pagi untuk dibuat sarapan, sebab itu lah ia dipanggil pulut pagi. Pun begitu, ia juga boleh dihidangkan pada waktu lain, tengah hari, dan petang. Pulut ni memang sangat sedap dimakan atau digaulkan dengan kelapa parut...rasa lemak2 masin kelapa berpadu dengan pulut ni menjadikan rasanya sangat sedap. Hanya penggemar pulut pagi dapat bygkan nikmat sedapnya...siapa yang belum cuba maksn pulut pagi ni memang kena cuba. Tapi di luar kelate, ia sgt jarang orang jual. Kena buat sendiri baru dapat merasa.
Jika orang tua dulu2, mereka taburkan beras pulut yang goreng atas pulut ni semasa dihidangkan. Itulah tradisinya. Tapi saya tak suka sangat...lagipun malas nak goreng beras pulut ni...hehe.
Selamat mencuba.
Comments
Post a Comment