Hujung minggu ni ada ruang untuk membaking. Makanya brownies in the houseeee...
Dah lama tak buat brownies. Maka hari ni buat la brownies ni kebetulan ada waktu terluang cket. Kebetulannya esok satu hari nak berkampung di dectar..jadi boleh lah buat breakfast awal pagi untuk team.
Sudah lama tidak membaking..kalut mcm2. Hari ni kita baking. Brownies simple simple saja. Mengapa simple..sebab tak ada topping. Malas nak buat topping, makanya kosong aje la.
Jom kita tgok bagaimana anggerikdesa buat brownies simple sukatan cawan.
Bahan2:
Tiga cawan coklat dark compound.. yg bentuk syiling tu.
Telur 5 biji
Setengah cawan susu cair
Dua cawan gula perang
Setengah sudu kecil garam
Dua cawan setengah gandum
Satu setengah buku butter
Serbuk koko 6 sudu besar
Setengah sudu besar serbuk nescafe
Cara2:
1. Masakkan secara double boil coklat dan butter sehingga cair. Butter potong2 kecil supaya mudah cair. Masukkan nescafe dan kacau sehingga serata. Tutup api dan biarkan sejuk..suam2 cket okey.
2. Dalam bekas lain, masukkan gula dan telur dan sedikit esen vanila. Kacau guna wisk atau spatula dalam tiga empat minit, tak perlu lama sekadar bercampur rata saja.
3. Coklat yang telah sejuk atau suam2 tadi boleh masukkan dalam bekas adunan gula dan telur tadi. Masukkan sedikit demi sedikit serbuk koko dan gandum. Serbuk koko perlu diayak dulu kerana ia agak berketul. kacau serata. Masukkan susu cair dan garam, kacau supaya bercampur serata.
4. Masukkan adunan dlm loyang. Alas loyang dengan kertas atau parchment paper. Bakar dengan suhu 160 C selamat 50 ke 60 minit. Panaskan dulu oven dalam 10 minit ya. Adunan saya ni untuk bekas empat persegi yg agak besar..saya dah lupa pulak saiznya...tu yg kena bakar lebih kurang sejam. Jika saiz loyang 10 inci tu dalam 40 minit saja.
Selamat mencuba. Memang sedap sangat!
RZH.
Comments
Post a Comment