Weekend kembali lagi.
Berehat secukupnya dan enjoy dengan apa yang kita suka sebagai terapi kepada diri. Recharge diri dan kumpul tenaga untuk menghadapi minggu kerja seterusnya pula. Begitulah rutin hidup kita sehinggalah kita dijemput pulang ke kampung abadi di sana.
Hidup kita ni begitu la..ada dua "dunia". "Dunia Peribadi" dan "Dunia Kerjaya". Justeru, semasa dalam "Dunia Peribadi" enjoy la dgn life kita dan buat apa yang kita suka. Bila kita buat apa yang kita suka hati kita akan happy dan kita juga dapat mengisi masa kita dengan perkara yang buat kita bahagia. Bila masa kita terisi dan kita ralit atau leka dengan aktiviti kita, makanya kerana itu lah kita tiada masa untuk memikirkan perkara lain yang menyerabutkan fikiran kita dan membuat kita down
Dengan rehat yang cukup dan enjoy dgn personal life kita, makanya ini akan menjadi pemangkin kepada kekuatan mental dan hati kita bila kita berada dalam dunia kerjaya kita. Justeru, lima hari bekerja kita yang penuh dengan kepenatan fizikal dan mental dapat dirawat dengan dua hari aktiviti membahagiakan yang kita buat dalam dunia peribadi kita di hujung minggu.
Orait...kembali kepada dunia peribadi di atas, saya hari ni masuk dapur dan memasak untuk lunch famili. Justeru, saya nak share bagaimana saya masak sop tulang. Memasak ni dah memang minat dan jiwa saya, makanya saya pasti akan memasak jika saya ada masa yang terluang. Hari ni tak ada meeting atau kursus apa2 makanya memang melayan "me time" la.
Jom kita lihat cara masak sop tulang style saya yang diwarisi resepi asalnya resepi bonda saya.
1 kg tulang
5 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah kecik
Rempah sop tulang adabi dua paket
Daun sop dan daun bawang
Dua sudu cuka
Sedikit air asam jawa
Sedikit lada sulah dan lada hitam yang ditumbuk
Sedikit Perasa dan garam
Cara-cara:
Comments
Post a Comment