Roti kukus ni adalah kuih yang selalu mak saya buat. Memang sangat sedap roti kukus mak saya. Selalunya mak saya suka guna inti kelapa. Pada saya inti kelapa ni lagi sedap pada inti kacang, tapi terpulang kepada taste masing2 juga. Cumanya kalau inti kelapa mak saya memang special sikit, rasanya lain dari yang lain. Itu yang saya kata special.
Hari ni saya teringat nak makan. Jadinya saya buat, tapi menggunakan inti kacang yang dah siap beli kat kedai bakery. Tak larat sangat nak buat inti daripada kelapa. Makanya inti kacang pun on juga lah. Saya tak pandai sgt buat roti ni tapi untuk makan keluarga boley la.
Kalau berminat untuk buat inti kelapa, saya share juga di sini secara ringkas. Inti kelapa ni kita kena masak dulu. Kena kacau atas api sehingga agak basah2 kering gitu. Air gula masakkan dulu. Bila dah menggelegak, masukkan kelapa parut yang putih saja. Minta tuan kedai jangan parut sehingga ke selaput hitam tu. Kalau boleh guna kelapa yang muda. Kalau di kampung banyak kelapa muda, tapi kalau kat kedai kena ikut nasib2 juga la kan...kadang2 susah dapat. Masukkan simpulan daun pandan. Kacau dalam 20 minit dan lepas tu masukkan pewarna hijau epal sikit dan satu dua bunga cengkih untuk naikkan aroma sedapnya.
Jom kita tengok bahan-bahannya:
1. Tepung Pau atau gandum 1 kg
2. Yis Mauripan satu paket yang biasa tu.
3. Gula dua sudu besar (campur dengan yis)
4. Gula castor dua sudu besar campur dalam tepung
5. Telur sebiji
6. Garam setengah sudu kecil
7. Susu cair/fresh milk 3/4 cawan
8. Butter/margerin 4 sudu besar
9. Minyak jagung/minyak masak setengah cawan.
10. Air suam setengah mug
11. Air biasa satu mug.
12. Setengah sudu besar baking powder
13. Satu sudu teh soda bikarbonat
Cara membuatnya:
1. Rendamkan dulu yis dengan gula dalam setengah mug air suam. Kacau sebati dan biarkan hingga berbuih (dalam 5 minit)
2. Campurkan yis dan semua bahan kecuali butter dalam tepung pau.
2. Uli hingga sebati dalam 10 minit. Kemudian boleh masukkan butter dan uli hingga lembut tak melekat di tangan dalam 20 minit.
3. Tutup doh dengan kain basah atau masukkan dalam tupperware besar bertutup dalam 50 minit. Doh akan naik dua kali ganda.
4. Selepas 50 minit dan doh dah naik cantik, tumbuk2kan doh untuk keluarkan angin/gelembung udara. Boleh uli sekejap dlm lima minit.
5. Kemudiannya boleh terus dibulat2 kecil untuk saiz roti yang dikehendaki. Masukkan inti kacang di dalamnya dan biarkan kembang dalam 20-30 minit, barulah dikukus selama 5-7 minit. Jangan kukus lama nanti rotinya keras.
Maka siap lah roti kita dan boleh dihidangkan untuk seisi keluarga juga dihulurkan juga kepada jiran2 sebagai juadah minum petang.
Selamat mencuba!
Salam Hormat,
RZH
13 Mac 2021
Comments
Post a Comment