Skip to main content

Roti Kukus Ala Kelate (Pau Kacang)


Roti kukus ni adalah kuih yang selalu mak saya buat. Memang sangat sedap roti kukus mak saya. Selalunya mak saya suka guna inti kelapa. Pada saya inti kelapa ni lagi sedap pada inti kacang, tapi terpulang kepada taste masing2 juga. Cumanya kalau inti kelapa mak saya memang special sikit, rasanya lain dari yang lain. Itu yang saya kata special.

Hari ni saya teringat nak makan. Jadinya saya buat, tapi menggunakan inti kacang  yang dah siap beli kat kedai bakery. Tak larat sangat nak buat inti daripada kelapa. Makanya inti kacang pun on juga lah. Saya tak pandai sgt buat roti ni tapi untuk makan keluarga boley la.

Kalau berminat untuk buat inti kelapa, saya share juga di sini secara ringkas. Inti kelapa ni kita kena masak dulu. Kena kacau atas api sehingga agak basah2 kering gitu. Air gula masakkan dulu. Bila dah menggelegak, masukkan kelapa parut yang putih saja. Minta tuan kedai jangan parut sehingga ke selaput hitam tu. Kalau boleh guna kelapa yang muda. Kalau di kampung banyak kelapa muda, tapi kalau kat kedai kena ikut nasib2 juga la kan...kadang2 susah dapat. Masukkan simpulan daun pandan. Kacau dalam 20 minit dan lepas tu masukkan pewarna hijau epal sikit dan satu dua bunga cengkih untuk naikkan aroma sedapnya.

Jom kita tengok bahan-bahannya:
1. Tepung Pau atau gandum 1 kg
2. Yis Mauripan satu paket yang biasa tu.
3. Gula dua sudu besar (campur dengan yis)
4. Gula castor dua sudu besar campur dalam tepung
5. Telur sebiji
6. Garam setengah sudu kecil
7. Susu cair/fresh milk 3/4 cawan
8. Butter/margerin 4 sudu besar
9. Minyak jagung/minyak masak setengah cawan.
10. Air suam setengah mug
11. Air biasa satu mug.
12. Setengah sudu besar baking powder
13. Satu sudu teh soda bikarbonat

Cara membuatnya:
1. Rendamkan dulu yis dengan gula dalam setengah mug air suam. Kacau sebati dan biarkan hingga berbuih (dalam 5 minit)
2. Campurkan yis dan semua bahan kecuali butter dalam tepung pau.
2. Uli hingga sebati dalam 10 minit. Kemudian boleh masukkan butter dan uli hingga lembut tak melekat di tangan dalam 20 minit.
3. Tutup doh dengan kain basah atau masukkan dalam tupperware besar bertutup dalam 50 minit. Doh akan naik dua kali ganda.
4. Selepas 50 minit dan doh dah naik cantik, tumbuk2kan doh untuk keluarkan angin/gelembung udara. Boleh uli sekejap dlm lima minit.
5. Kemudiannya boleh terus dibulat2 kecil untuk saiz roti yang dikehendaki. Masukkan inti kacang di dalamnya dan biarkan kembang dalam 20-30 minit, barulah dikukus selama 5-7 minit. Jangan kukus lama nanti rotinya keras.

Maka siap lah roti kita dan boleh dihidangkan untuk seisi keluarga juga dihulurkan juga kepada jiran2 sebagai juadah minum petang. 

Selamat mencuba!







Salam Hormat,
RZH
13 Mac 2021


Comments

Popular posts from this blog

Kenangan Zaman Permainan Kanak-kanak...

Dalam  hidup masing-masing, semua orang   mempunyai  kenangan  dan  momen  indah yang tersendiri semasa zaman kanak-kanak...ada yang menjadikan kenangan itu sebagai suatu nilai sentimental yang akan terpahat selamanya dalam lipatan kenangan. Saya juga tidak terkecuali. Kenangan permainan saya semasa kanak-kanak dulu memang terlalu istimewa dalam hidup saya...sentiasa segar dan mekar dalam bayangan fikiran sehinggakan terkadang menggamit rasa untuk kembali semula ke masa lampau...andai masa boleh diundur semula kan...saya ingin kembali mengulangi momen2 itu. Semasa zaman kanak2 saya memang sangat aktif bermain dan beraktiviti dengan kawan2...memang lasak betul la. Permainan kami geng kanak2 ni memang meriah betul ibarat satu pesta pula kemeriahannya. Zaman kanak2 dulu saya ni kiranya ketua geng la...haha..gengster pun ya juga (kira gengster baik la kalau dalam cerita hindustan dulu2..haha...sabar aje la) tukang plan itu ini dan confirmnya plan tu akan menjadi dgn me

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Peranan Pegawai Tadbir di Universiti Awam

Buat semua pembaca budiman,  Penulisan ini adalah sekadar pandangan dan pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman yang dilalui sebagai Pegawai Tadbir di Universiti Awam (UA). Walau bagaimanapun, ia mungkin berbeza mengikut pandangan masing-masing, juga mungkin berbeza mengikut governan UA masing-masing. Namun, sekurang-kurangnya penulisan ini dapat membantu untuk memberikan gambaran kepada pembaca dalam mengetahui secara umum mengenai peranan dan tanggungjawab seorang Pegawai Tadbir di UA. Pegawai Tadbir yang dibincangkan dalam penulisan ini adalah Pegawai Tadbir Universiti (PTU). PTU adalah Pegawai yang dikelaskan di bawah Skim Perkhidmatan Pengurusan dan Profesional (P&P). Gred jawatan bermula di Gred 41 dan ke atas. PTU adalah individu yang dilantik oleh pihak berkuasa Universiti untuk menguruskan pelbagai bentuk hal-ehwal pengurusan dan pentadbiran di Pusat Tanggungjawab (PTJ) di mana mereka ditempatkan. Daripada segi kelayakan akademik, PTU ini pe