Kek pisang ni pada saya sejenis kuih yang dalam kategori legend. Mengapa legend? Sebabnya bahan utamanya adalah pisang. Pisang ni kan buah tempatan yang menjadi pilihan orang2 tua kita dulu untuk direkacipta menjadi pelbagai jenis kuih. Dulu2 kalau di kampung, pisang ni memang wajib ditanam di kawasan rumah, sama ada dimakan mentah atau dibuat kuih...itu yang jadinya kuih daripada pisang ini menjadi legend buat kita sebab ia akan menggamit kenangan kita kepada orang2 tua kita di kampung.
Tiga empat hari lepas saya teringat nak makan kek pisang versi sendiri. Bila versi sendiri ni kita boleh buat ikut taste kita. Saya suka kek pisang yang jenis lemak2 sikit rasanya dan moist tahap tak boleh bincang. Kebetulan ada pisang berangan. Maka on la.
Usai saja kerja2 ofis, intai jam hampir pukul 10.00 malam. Hmmm, tanpa fikirkan malam dah lewat terus capai lima biji pisang atas meja makan dan bawa ke dapur. Kupas kulit dan dilenyek2 hancur dan diketepikan dulu. Saja diketepikan dulu untuk bagi pisang yang dilenyek ni jadi macam lebam kegelapan. Bila pisang ni lebam lagi cantik kek pisang kita nanti.
Orait sebelum membebel lebih panjang lagi, jom kita tgok bahan2 dan cara membuatnya.
Bahan2:
1. Pisang 5 biji yang saiz sejengkal dilenyek dan diketepikan.
2. Telur 4 biji
3. Tepung gandum 300 gm (lebihkan satu dua sudu masih okey)
4. Susu cair setengah cawan (fungsi untuk jadikan kek lebih moist dan rasa lebih sedap)
5. Butter 250gm (satu buku)
6. Gula perang satu cawan
7. Susu manis 3 sudu besar
8. Esen pisang dua tiga titik (jangan banyak sebab baunya sangat kuat)
9. Chocolate rice setengah cawan
10. Secubit garam
11. Baking powder satu sudu kecil (tidak perlu sekiranya guna Tepung naik sendiri)
12. Soda bikarbonat setengah sudu kecil (bahan ini wajib untuk kek pisang, jangan skip. Cumanya jangan letak banyak nanti kek jadi pahit pula)
13. Satu sudu besar Ovalette (Kalau tiada boleh skip)
Cara membuatnya:
1. Lenyekkan pisang sampai hancur dan ketepikan.
2. Pukul butter dan gula perang sehingga putih dan gebu (dalam 10-15 minit)
3. Masukkan ovalette dan susu pekat manis. Putar sekejap untuk sebatikan. Esen pisang boleh masuk sekali.
4. Masukkan telur satu persatu. putar dalam tempoh seminit sebelum memasukkan telur berikutnya hingga selesai.
5. Masukkan gandum sedikit demi sedikit diselangseli dengan susu cair. Gandum perlu diayak dulu ya.
6. Masukkan chocolate rice dan kaup balik adunan sehingga bercampur serata.
7. Masukkan adunan dalam loyang yang telah disapu sedikit butter dan dialas dengan kertas atau parchment paper, Hentakkan sekali dua bekas adunan untuk mengeluarkan angin yang terperangkap dalam adunan.
8. Bakar adunan, api atas bawah dengan suhu 160 celcius selama satu jam. Suhu bergantung kepada oven masing-masing.
Selamat mencuba...kek pisang ni memang sangat sedap. Sangat lembut dan moist! Saya ni memang penggemar tegar kuih-muih yang dibuat daripada pisang, makanya tak terkatalah nikmat kesedapannya bila dapat menikmati juadah daripada pisang.
Salam Hormat'
RZH
6 Mac 2021
Comments
Post a Comment