Skip to main content

Ayam Goreng Kicap Bercili...

Alhamdulillah, hari ni kembali kepada resepi masakan. Resepi yang sangat simple dan cepat untuk disediakan. Bagi mereka yang nak masa penyediaan yang cepat boleh cuba resepi ni.


Jom kita lihat bahan-bahannya:

1. Seekor ayam dipotong empat. Kalau nak potong kecil pun boleh juga. 

2. Empat ulas bawang putih dan satu labu bawang holland.

3. Cili besar merah dua tangkai dan cili api dalam tujuh lapan tangkai.

4. Satu kiub ayam

5. Sedikit sos cili, sos tiram, kicap dan air asam jawa.

6. Garam dan gula juga serbuk perasa jika suka.


Cara-cara:

1. Bersihkan ayam dan cucian ketiga dengan air asam jawa. Cucian terakhir dan bilas bersih. 

2. Ayam dilumurkan dgn tiga ulas bawang putih yang ditumbuk lumat, satu sudu besar garam dan sedikit kunyit, dalam setengah sudu besar.

3. Selepas dibiarkan dlm 10 minit boleh digoreng. Masa goreng tutup sekejap dulu di permulaan dlm lima minit dan slps tu tutup boleh dibuka. Tujuan ditutup sekejap semasa awal tu adalah untuk melembutkan ayam berkenaan supaya dia lebih juicy.

4. Tiga ulas bawang putih tumbuk dgn tujuh lapan tangkai cili api dan dua tangkai cili besar merah, tumbuk pecah2 saja, tidak lumat sangat.

5. Rencah tumbuk tadi tumis dlm minyak. Minyak lebihkan cket sebab menu ni dia tak berkuah lebih kpd kering..jadi biar minyak tu kita lebih cket. Slps tumis sekejap rencah tumbuk, boleh masuk satu labu bawang holland yang telah dimayam dan terus menumis.

6. Tumis hingga pecah minyak..masukkan air cket saja, masukkan sos cili dlm tiga,  kicap dlm setengah senduk, sedikit sos tiram...garam dan gula, ajinomoto dan kiub ayam..kalau tak ada kiub ayam pun tak mengapa, tak perlu masuk..

7. Kemudian boleh masuk ayam dan gaul serata dlm lebih kurang 10 minit..kalau nampak kering sgt boleh tambah air sikit...biarkan atas api dulu, kacau2 serata dan blh tutup api. Menu sedia untuk dihidangkan.


Selamat mencuba!


RZH

Comments

Popular posts from this blog

Kenangan Zaman Permainan Kanak-kanak...

Dalam  hidup masing-masing, semua orang   mempunyai  kenangan  dan  momen  indah yang tersendiri semasa zaman kanak-kanak...ada yang menjadikan kenangan itu sebagai suatu nilai sentimental yang akan terpahat selamanya dalam lipatan kenangan. Saya juga tidak terkecuali. Kenangan permainan saya semasa kanak-kanak dulu memang terlalu istimewa dalam hidup saya...sentiasa segar dan mekar dalam bayangan fikiran sehinggakan terkadang menggamit rasa untuk kembali semula ke masa lampau...andai masa boleh diundur semula kan...saya ingin kembali mengulangi momen2 itu. Semasa zaman kanak2 saya memang sangat aktif bermain dan beraktiviti dengan kawan2...memang lasak betul la. Permainan kami geng kanak2 ni memang meriah betul ibarat satu pesta pula kemeriahannya. Zaman kanak2 dulu saya ni kiranya ketua geng la...haha..gengster pun ya juga (kira gengster baik la kalau dalam cerita hindustan dulu2..haha...sabar aje la) tukang plan itu ini dan confirmnya plan tu akan menjadi dgn me

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Peranan Pegawai Tadbir di Universiti Awam

Buat semua pembaca budiman,  Penulisan ini adalah sekadar pandangan dan pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman yang dilalui sebagai Pegawai Tadbir di Universiti Awam (UA). Walau bagaimanapun, ia mungkin berbeza mengikut pandangan masing-masing, juga mungkin berbeza mengikut governan UA masing-masing. Namun, sekurang-kurangnya penulisan ini dapat membantu untuk memberikan gambaran kepada pembaca dalam mengetahui secara umum mengenai peranan dan tanggungjawab seorang Pegawai Tadbir di UA. Pegawai Tadbir yang dibincangkan dalam penulisan ini adalah Pegawai Tadbir Universiti (PTU). PTU adalah Pegawai yang dikelaskan di bawah Skim Perkhidmatan Pengurusan dan Profesional (P&P). Gred jawatan bermula di Gred 41 dan ke atas. PTU adalah individu yang dilantik oleh pihak berkuasa Universiti untuk menguruskan pelbagai bentuk hal-ehwal pengurusan dan pentadbiran di Pusat Tanggungjawab (PTJ) di mana mereka ditempatkan. Daripada segi kelayakan akademik, PTU ini pe