Mengopi dengan geng adalah perkara biasa yang semua orang lakukan.
Teringat sembang santai dengan seorang sahabat tentang nilai sekeping Donut.
Donut ni secara luarannya cantik dan gebu dipandang...tapi rasanya belum tentu sedap. Bahan2 yg terisi di dalamnya juga kita tidak pasti tahap bersih atau kotornya kerana terselindung di sebalik kecantikan dan kegebuan luaran sekeping donut itu. Yang kita tahu "ngap" aje bila ianya terhidang elok di meja. Tak nampak dah keburukan terselindung di sebalik keelokkan. Bila dah sakit perut nanti baru kita tahu yang kandungan donut tu tak capai standard ataupun piawaian sebagai adunan doh yang berkualiti.
Sifat donut ni ada tekstur kosong di dalamnya...tak mungkin donut itu padu sebab jika ia padu makanya teksturnya padat dan tak gebu lembut la rasa donut tu.
Nilai sekeping donut ni kalau di warung2 tepi jalan dalam 50 sen sebiji. Dan jika di cafe2 mungkin antara RM10 hingga RM15.
Tertanya di hati, mungkinkah sesuatu yang sifatnya hanya nampak indah, baik dan nampak oustanding ni boleh diumpamakan sekeping donut jalanan yang hebat pada pandangan luarannya tapi di sebaliknya punyai nilai yang sangat murah.
Berbisik juga kepada diri, mutakhir ini ramai yang cenderung memilih sesuatu yang murah nilainya berbanding kualitinya
Cuma yang menjadi persoalannya, benda yang murah nilainya ni bolehkah bertahan lama..bertahan ataupun tidak terpulang la bagaimana ianya diadun untuk menjamin ketahanannya. Cuma kalau ikut gholiknya benda yang murah ni cepat rosak dan cepat dibuang orang...itu hanya daripada gholiknya...daripada segi realiti, hanya Allah jua yang maha mengetahui...
Wallahua'lam.
#SukaDonutDiWarungTepiJalan
Comments
Post a Comment